Secretul unor galuste reusite



...Ei bine, se pare ca vremea rece ne obliga sa intram in casa... Asa ca adio gratare, pana una alta, bun venit cuptor si bucatarie calduroasa! Cum vremea e rece, am gatit azi o supa calda, pe care am parfumat-o cu un pic de nucsoara proaspat rasa, la servire: evident, e vorba de o supa de pui, pentru ca se zice nimic nu te apara mai bine de gripe si raceli.

Mie imi plac insa mult de tot galustele, asa ca reteta mea le include. Imi aduc aminte ca "bu'i a noastra", adica bunica, ne spunea adesea: "pai supa ori e de pui, ori de galuste." Cred ca de fapt pe vremea aceea, se gasea cam greu carne. In plus, cum galustele erau favoritele noastre, ale copiilor, avea o ocazie foarte buna se ne convinga sa mancam legume fierte - prezentate cu niscaiva accesorii mai atractive.

Nu te plictisesc cu reteta unei supe de pui (eu una nu folosesc nimic altceva in afara de piept de pui, o ceapa, radacinoase si sare; poate si un dovlecel sau o rosie. In rest sunt impotriva chimicalelor care aufost botezate "condimente de supa"). Cand supa e gata si da in ultimul clocot, poti trece si la confectionarea galustelor.


Asadar, iata si secretul unor galuste pufoase, bine crescute. Le poti face dintr-un ou sau doua (eu azi am folosit 6 oua mici de prepelita), la care adaugi niste sare si, atentie: o lingura, poate chiar doua, de ulei de floarea-soarelui. Le bati pe toate bine si abia apoi incepi sa incorporezi grisul, in ploaie, amestecand cu o furculita. Te opresti cand amestecul incepe sa se intareasca, sa se separe, ca si cum s-ar taia, si sa se lipeasca de furculita. Atentie, nici prea tare nu e bine sa fie, ca altfel iti vor iesi niste galuste "beton".
Ia o lingurita obisnuita, de cafea, inmoaie-o in supa care clocoteste, apoi ia cu latul, cat jumtate de lingurita, o "felie" din pasta de gris. Atat si nu mai mult, pentru ca altfel grisul nu va avea loc sa creasca si sa se umfle (daca faci galustele prea mari, vei obtine un strat pufos pe la suprafata, dar un miez dur, ca un nucleu, de gris nefiert).



Da-i galustei drumul in supa (asigura-ta mai intai ca ai destula zeama si loc pentru ca galusetele sa creasca) si asteapta un pic - daca galusca se imprastie, inseamna ca pasta nu a fost suficient de tare. Mai poti adauga un pic de gris. Alt secret: daca lasi un timp pasta de gris (sa zicem din motivul ca supa nu a dat inca in clocot), o sa ai surpriza ca amestecul sa se intareasca prea mult: alt motiv pentru a obtine galuste "beton"...
In fine, daca ai reusit sa fii atenta la toate astea, poti adauga toate galustile - si nu te grabi, pune doar cate o jumatate de lingurita, pe lung! Lasa-le sa dea un clocot, stinge focul si pune capacul. Nu servi chiar imediat: galustele se vor umfla si dupa ce ai stins focul.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi