Cum gatesti crevetii?


Am gasit creveti nedecorticati (congelati) la Ikea: si cum sunt fan peste si fructe de mare am decis sa-mi iau inima in dinti si sa cumpar o punga... Desi n-am mai facut pana acum asta, adica sa ii iau nedecorticati, pot spune ca prepararea a mers destul de usor, pentru ca era vorba de creveti mari: sa nu faceti asa ceva cu creveti mici, ca dureaza 5 ore si rameneti cu o nimica toata in farfurie. Nu merita chinul.


Asadar, pasii sunt urmatorii:
- decongelati crevetii (pas necesar doar daca nu gasiti "proaspeti", adica gata decongelati si pusi pe pat de gheata. Apropo, in acest caz sa ii si mirositi! Crevetii trebuie sa miroasa a mare, nu a altceva.... as spune si a ce miros cate unii, dar mi-e ca va stric pofta de mancare.)
- apucati capul si trageti de el, rasucind, pana ce se desprinde de corp;
- apucati toate picioarele deodata si scoateti-le spre coada, pana ce se desprind si ele de corp; s-ar putea sa scoateti cu picioarele si icrele care stau in abdomen - nu foarte placute la vedere - nu va faceti probleme: inlaturati tot ce nu e carne;
- pe spatele corpului este o carapace subtire, care deja s-a desprins cand ati scos picioarele: scoateti-o de tot si pe aceasta;

Cand ati terminat, carnea de crevete astfel obtinuta se... arunca gramada in apa clocotita si se fierbe 5-10 minute. Carnea de creveti se poate adauga ca atare in salate sau servi cu un sos si garnitura, cu paste etc. (retete in curand tot aici pe blog). Sau se poate toca impreuna cu alte legume si condimente, apoi transforma in umpluturi sau chiftelute.

3 comentarii:

  1. Daca ii fierbi 10 minute se fac tari ca niste zgarciuri. Mai citeste

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai citit. Iata ce: "nimic nu se compara cu crevetii intregi. Decorticati-i pe masura ce ii mancati, desprinzandu-le capetele si sorbind zeama consistenta din interior. Pentru a-i gati, aruncati-i in apa clocotita si sarata si lasati-i sa fiarba cateva minute, pana cand se incovoaie, devin rozalii si sunt fierti in intregime." Jamie Oliver, Sa gatim cu Jamie, editura Curtea Veche

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buni crevetii... Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi