Ce sunt E-urile?

Sunt aditivi, adica produsi chimici de sinteza, si au fost inclusi in industria alimentara pentru ca au cel putin una dintre functiile urmatoare: imbunatatesc gustul alimentelor, le dau o culoare placuta, apetisanta sau le ajuta la o conservare indelungata, sporindu-le rezistenta fata de alterare. Litera E, urmata de un cod de trei cifre, a fost aleasa ca simbol pentru aditivii alimentari ulterior introducerii acestora pe scara larga (pentru a ajuta la uniformizarea internationala a etichetelor de pe produse exportabile).

 


Folosirea aditivilor alimentari, contestata astazi din ce in ce mai mult, a avut de la bun inceput un impact extraordinar printre producatori. Astfel, acestia au avut cum sa produca, cu investitii minime, alimente si bauturi care se vand pe scara larga. 

Chimia alimentara
Date fiind rezistenta in timp a produselor imbogatite chimic si faptul ca alimentele capata cu ajutorul lor un gust chiar mai bun decat daca ar fi naturale, producatorii n-au ezitat sa le foloseasca pentru a-si spori veniturile. S-au incasat si se incaseaza inca sume imense de pe urma industriei legate de E-uri. Abia acum cativa ani Statele Unite si tarile din Uniunea Europeana au interzis folosirea anumitor E-uri si au facut publice liste cu cele cancerigene, cele nocive, cele suspecte si cele acceptate. Pe de alta parte, exista si un castig social de pe urma aditivilor chimici: ei au ajutat si la reducerea preturilor la alimente, care au devenit accesibile si persoanelor mai sarace. 

Nocivitate
Dupa fumat, droguri si accidente, aditivii chimici sunt pe locul patru la cauzele mortalitatii din intreaga lume. Este concluzia studiilor efectuate in ultimii zeci de ani de catre cercetatori din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Din pacate, la noi in tara sitatia materiala a mari majoritati a populatiei, precum si lipsa de informare asupra acestui subiect lasa inca un larg teren de desfasurare celor care produc alimente cu aditivi. E-urile declarate cancerigene si extrem de periculoase se lafaie pe eticheta multor produse cu consum ridicat in randul populatiei. Asa ca nu uita: o alimentatie sanatoasa implica, in primul rand, o minima prudenta la cumparaturi. 


Prea periculoase?
Se pare ca da, chiar daca cercetatorii in domeniu fac mai rar publice rezultatele la care au ajuns. E foarte probabil ca ei sa nu aiba prea mult sprijin financiar si sa fie si cenzurati (este de inteles atata timp cat industria alimentara dispune de cei mai multi bani si poate dicta pe piata.) Cert este ca orice aditiv alimentar obtinut pe cale chimica trebuie privit cu prudenta. De mii de ani, organismul uman a fost obisnuit cu alimente naturale, nu cu chimicale; metabolismul nostru nu stie sa le descompuna pe acestea din urma pentru a-si extrage nutrientii necesari. Astfel, E-urile se depoziteaza pur si simplu si devin din ce mai greu de eliminat. E drept ca aditivii au salvat populatia saraca, dar n-au facut decat sa transforme riscul imediat (acela al foametei) intr-un risc mai indepartat (acela al cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului etc.)
Este aproape imposibil sa eviti cu totul aditivii chimici, mai ales la noi in tara, unde legislatia sistemul de verificare a producatorilor se dovedeste in continuare ineficient (poti gasi inca, in pofida legii, tot felul de produse care nu au o eticheta pe care sa fie scris continutul; de pilda painea neambalata). Dar daca nu faci abuz de aditivi, daca ii alegi pe cei inofensivi si ii eviti pe cei declarati riscanti, daca optezi in cat mai mare masura pentru alimente naturale, mancare, conserve si sucuri facute in casa, vei reduce cu mult riscul de a contacta vreuna dintre bolile enumerate mai sus.

SFAT Nu uita ca mai nou, data fiind "fobia contra E-urilor", unii producatori au revenit la denumirile de substante chimice ale acestora.


Categorii de aditivi alimentari
Coloranti - dau o culoare frumoasa alimentelor, facandu-le sa para mai apetisante. Unii sunt inofensivi, sau nu au grad mare de risc, dar problema este ca pot masca gradul de vechime al unui produs, in special al mezelurilor, carnii, dulciurilor de patiserie. Sunt folositi si in sucuri si diverse alte bauturi.
Indulcitori - pentru a inlocui zaharul, ca sa ofere produse dietetice, multi producatori folosesc aditivi precum aspartam, zaharina, ciclamati, acesulfam, polioli... Asadar nu opta doar pentru calorii putine, gandeste-te si la efectele pe termen lung. indulcitorii trebuie folositi cu masura: aproape toti sunt nocivi si pana si cei mai putin toxici pot da, daca sunt folositi in exces, tulburari de metabolism sau an functionarae ficatului sau pancreasului.
Acidifianti Folositi in special in bauturile carbogazoase, dau un gust usor acid produsului
Conservanti Sunt cei care prelungesc viata produsului, crescand timpul de garantie. Cei mai nocivi sunt nitritii si nitratii, dar exista si conservati care chiar daca sunt chimici au fost declarati deocamdata inofensivi. Priveate-i cu prudenta si nu uita ca exista substante naturale care pot fi folosite pe post de conservanti (zerul, otetul, mierea fac parte dintre acestia).
Amelioratori de gust Extrem de utilizati, imbunatatesc gustul produsului; exista si amelioratori de miros. Se gasesc in extrem de multe produse, si au acelasi dezavantaj ca si colorantii: pot masca un gust neplacut. Nu in ultimul rand, gustul mult mai bun poate crea si dependenta alimentara fata de produs.
Emulsificatori Omogenizeaza continutul, asigurand un amestec stabil intre apa si grasimi, care altfel s-ar separa (lucru care se intampla la iesirea din garantie, mai ales daca produsul nu este depozitat cum trebuie).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi