Cartofi franțuzești

Lapte, ouă, smântână, unt, cartofi, cașcaval (sau mozzarella), printre care s-au strecurat câteva feliuțe de șuncă - iată o combinație dulce și consistentă, pe care o poți prepara în multe feluri. De data asta, însă, gratinarea este la putere! În ce privește talia, în schimb, nu pot să-ți recomand decât să mănânci o porție mică-mică... Dacă te poți abține!

Ai nevoie de cartofi (cam doi cartofi medii de fiecare persoană/porție), ouă (unul de fiecare porție), smântână (o lingurita de fiecare porție), un pahar de lapte, câteva felii de cașcaval afumat sau mozarella. Șunca sau mușchiul file sunt opționale - ajung câteva feliuțe. Mai ai nevoie de: unt sau ulei pentru uns vasul, sare, piper, mirodenii dupa gust. Și de un vas de yena adânc - la mine încap patru porții. Merge folosită și o cratiță obișnuită, daca n-ai yena, însă pregătește-te pentru mulți nervi când va veni momentul spălării...
Acum sa trecem la treaba!
Spală coaja cartofilor și pune-i la fiert în apă rece, cu tot cu coajă. Încearcă-i cu furculița, ca să vezi daca au fiert. Scurge apa și lasă cartofii să se raceasca. Curăță-i de coajă și taie-i felii mai groase. Unge vasul cu unt sau cu ulei. Împarte cartofii în două și pune pe fundul vasului un prim strat de cartofi. La mijloc, pune bucățele de cașcaval afumat (sau mozzarella), un pic de sare și piper, eventual alte mirodenii. Adaugă restul de cartofi, apoi pune din nou un pat de cașcaval și feliuțe de șuncă, apoi condimente. Într-un vas separat, bate ouăle ca pentru omletă. Adaugă smântâna și paharul de lapte, sare, piper și mirodenii și omogenizează (ai grijă să nu fie prea mult lapte, pentru ca amestecul să nu fie prea lichid), apoi toarnă uniform amestecul deasupra cartofilor, având grijă ca toată suprafața să fie acoperită de o parte din sos. Dă la cuptor la foc mediu și verifică din când în când. Îți dai seama că mâncarea e gata când ouăle s-au coagulat, iar stratul de deasupra a devenit auriu.
Mie una acest fel de mâncare îmi place servit cu castraveți murați!
Alternative există pe toate gusturile: în loc de mușchi file se poate pune kaizer, în loc de cașcaval - branză. În stratul de la mijloc, dintre cartofi, se mai pot adăuga câteva ouă fierte, tăiate felii, ardei gras tăiat fâșii sau cubulețe... așa că lasă-ți imaginația să creeze!
În rest, trebuie să mulțumesc "maestrei" în cartofi franțuzești care mi-a dat această rețetă. A fost delicios, Dana, mulțumesc... oficial!

3 comentarii:

  1. Un Craciun imbelsugat si magic, alaturi de cei dragi, multa sanatate si un An Nou plin de bucurii !!!
    LA MULTI ANI !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Ginette, la fel si tie, un Craciun cu bine, alaturi de familie, si abia astept sa fac de sarbatori furescurile cu aroma de lamaie recomandate de tine!
    Si Sarbatori fericite tuturor celor care ne urmaresc, ne inspira sau ne sunt alaturi in aceasta "bransa"!:)

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi