Cel mai murdar aliment... oul

Pe langa retetele cu care v-am obisnuit, mai strecor si cate un articol. Cel de fata nu este prea... apetisant, in schimb sunt sigura ca va fi folositor.
Intr-un top al celor mai murdare alimente, oul se afla pe primul loc.

Tu il speli inainte de a-l sparge si a-l gati? Sau chiar inainte de a-l fierbe? Indiferent de modul in care prepari ouale, indiferent daca pe suprafata lor nu vezi nici o urma de mizerie (unele dintre ouale comercializate astazi au, totusi, inca, urme de gainat – poate pentru ca producatorii vor sa confirme natura lor "eco") ar trebui sa stii ca oul poate pastra urme de bacterii, gunoi, murdarie, invizibile pentru ochiul nostru. Daca producatorul nu a respectat regulile de igiena, oul devine un risc pentru sanatate: durerile de burta sau balonarea sunt doar cateva dintre efectele minore cu care te poti confrunta daca mancarea a fost contaminata din pricina neresepctarii igienei. In afara de gainatul cu care se murdatesc inerent, ouale pot fi contaminate de alte oua sparte si care s-au stricat langa ele, in cuibar, sau de alte bacterii si virusi dintr-o ferma de pasari.
In urma cu cativa ani, riscul transmiterii gripei aviare nu era ridicat atat din pricina consumului carnii de pasare, cat din pricina oualor.

Mai ales daca folosesti oul negatit (maioneze, lapte de pasare etc.) ar trebui sa il cureti cu grija inainte. Recomandarile sanitare sunt sa speli ouale cu apa fierbinte (38-40ºC) apoi sa speli fiecare ou pe rand, timp de 30 de secunde, cu ajutorul unei carpe sau a unui buretel (buretele trebuie schimbat regulat, o data la cateva spalari, deoarece in el se mentin bacteriile; valabil si pentru buretele de vase), intr-o solutie de 10 litri de apa in care ai pus o lingurita de clor.
Clateste bine oul... si abia acum poti trece la gatit.
Inca ceva: nu tine mai mult de 30 de secunde oul in solutia de clor, deoarece acesta are o coaja poroasa, iar clorul poate patrunde in el. Din acelasi motiv, nu este indicat nici sa speli oul cu un detergent parfumat.

2 comentarii:

  1. Interesant articolul! Nu stiu daca clorul e cu adevarat o solutie, despre detergent ce sa mai spun.
    Joel Robouchon spunea ca mai bine te speli pe maini imediat ce ai spart oul. De asemenea, ca trebuie sa refuzi, in restaurante, tartarul sau spaghetele carbonara cu oua prezentate direct in coaja.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am ceva dubii cu clorul, e adevarat. Multumesc de adaugiri, subiectul e cu adevarat interesant de discutat. Pentru solutia cu apa si clor... aceasta sunt normele americane in industria alimentara si culmea, unii medici foarte apreciati, tot americani, recomanda sa spalam intr-o solutie cu un pic de clor toate alimentele, mai ales legumele...(De pilda, Dr. Michael F. Roizen si Dr. Mehmet C. Oz, autorii cartii "Ghid de functionare"). Oricum, din cate remarc, apa de la robinet din Romania are deja cantitati cam mari de clor, tocmai in acest scop, de a distruge bacteriile. Insa una e sa speli ceva cu aceasta apa si alta este sa o ingerezi - organismul uman nu prea "apreciaza" clorul in exces.

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi