Sushi si... naked


Aseara am participat la un eveniment cu totul inedit pentru pesiajul "culinar" bucurestean (si de fapt e vorba de o premiera chiar la nivel national - cel putin oficial vorbind): o sesiune de naked sushi. Va spun imediat despre ce este vorba, adica ce inseamna naked sushi, dar si mai multe despre sushi, restaurantul la care s-a intamplat si despre felurile de mancare preparate aici. Pana una alta, ca sa respect regulile jurnalistice si de curtoazie, o sa anunt de la bun inceput: "responsabil" de ineditul eveniment, organizat frumos, elegant si cu mult profesionalism: restaurantul Zen Sushi (Calea Şerban Vodă nr. 86, sector 4, Bucureşti telefon 0767.232.094 sau 0722.961.643).


Am primit invitatia in calitate de jurnalist culinar si, desi m-am temut initial ca n-o sa fiu in stare sa folosesc o domnisoara goala pe post de platou (caci asta inseamna naked sushi) si ca o sa salivez pe de langa (mancare) fara sa indraznesc sa imi intind betisoarele dupa vreun nigiri sau maki, pana la urma s-a dovedit ca si eu mai am de doborat niste prejudecati personale, desi zau daca imi imaginam ca mai am vreunele.
Anyway, am mancat sushi, am vorbit cu jurnalistii prezenti acolo, am facut glume cu fetele care o faceau pe platourile si am facut si fotografii. Destule. Si din cele "documentare", dar si ceva mai artistice (cum e cea de mai sus, dar asta dupa ce am baut un mini-sake - slab - si o bere japoneza - Kirin sau Asahi, nu mai stiu, ca stateam mai mult cu ochii prin vizorul camerei foto).
Asadar, sunt in masura sa declar sus si tare: pana nu vezi cu ochii tai, n-ai cum intelege. Iar pe net circula uneori niste poze de-a dreptul dubioase, care nu exprima cu adevarat ce inseamna arta naked sushi. Deh, in Japonia traditia mai si degenereaza in unele loc(al)uri!
Dar sa revin.
Domnisoarele sunt inca incepatoare in domeniu, nu fac de foarte mult timp asta, insa sunt bine instruite, dragute si cooperante. Pentru confortul fetelor, localul cere folosirea exclusiva a betisoarelor. Igiena este regula de baza a localului: nu se asaza mancarea direct pe pielea fetei (prin Japonia se mai practica), ci pe frunze de bambus perfect curatate, baietii care servesc mancarea de pe platouri poarta manusi, iar conform regulilor nipone se folosesc cosmetice fara parfum. Mai sunt si alte norme, atat de igiena, cat si de curtoazie (totusi e vorba de un om, nu de un platou) dar va las sa le mai descoperiti si singuri.


Asa... Ce sa va mai zic? Cu ocazia asta am descoperit atat un restaurant extraordinar, cat si doi bucatari extrem de pasionati de munca lor, plus o multime de profesionisti care servesc intr-un spatiu intim, cochet decorat, tipic japonez, cu mese inalte si scaune europene care se intalnesc de altminteri in multe localuri din Tara Soarelui Rasare. Fetele care au "servit" mancarea au reprezentat punctul de atractie al serii, dar ele au fost doar motivul de a ne aduce acolo... asa am remarcat ca la Zen Sushi se gateste, de fapt, un sushi extrem de gustos, cum n-am mancat in alte localuri din Bucuresti.
Iata si ce zice comunicatul de presa despre cei doi maestri ai bucatariei nipone care au deschis acest local:
Zen Sushi s-a născut din pasiune şi măiestria a doi tineri bucătari români pentru bucătăria niponă. Iulian Constantin lucrează ca bucătar de preparate japoneze din 2003. Şi-a început stagiul de pregătire cu cel mai bun bucătar japonez din România şi a lucrat pentru mai multe restaurante cu specific, din Bucureşti. În 2007 a urmat un training de specializare la Munchen, în Germania, având ca profesori renumiţi chef-i japonezi. Andrei Gâlcă şi-a început povestea de dragoste cu preparatele japoneze în 2001 şi de atunci a acumulat suficientă experienţă pentru a fi chef-ul unui restaurant din New Castel, Anglia, unde a lucrat până în 2008 când a revenit în România pentru a pune bazele, alături de prietenul său, restaurantului Zen Sushi, care „şi-a deschis beţele” în luna ianuarie a acestui an.

foto: platou nigiri & maki


In afara de excelenta in domeniul culinar si de ineditul "naked sushi" (evenimentul va avea loc si mai departe, pentru public – o data pe luna, in fiecare a doua joi din luna, dar trebuie facute rezervari din timp), localul are avantajul unei pozitionari centrale (la 5 minute de Piata Unirii). In restul timpului spatiul este foarte "decent" (dupa cum vedeti si in poza de mai sus), asa ca puteti veni cu toata familia: preparatele sunt delicioase, extrem de proaspete, mai ales ca la sushi nu se poate face rabat de la calitatea ingredientelor (fructe, legume, peste, carne de pui sau peste...)
Cu istoricul sushi-ului, traditiile acestuia si cu ceva retete o sa revin in zilele urmatoare, pentru ca vizita asta mi-a deschis apetitul pentru mancarea in acelasi timp sanatoasa si exotica a bucatariei japoneze! Si acum dau fuga sa imi cumpar betisoare, orez, foi de bambus si ingrediente, ca am de studiat problema!

In fine, domnilor, eu zic sa va aduceti la Zen Sushi si nevestele, chiar si in serile speciale: am remarcat ca doamnele erau mai putin inhibate decat s-ar putea crede...

3 comentarii:

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi