Hobbybucatar

Salata de ardei (capia) copti

0
Nu a venit inca toamna, dar mi-e dor de parfumul ei. De mirosul ei de legume coapte si aromate la foc de lemne...
Azi a plouat. Prilej foarte bun ca sa fac un pic de caldura si sa coc pe aragaz ardei capia.

Din adunarea "ardei capia" si "copt" rezulta un singur lucru (desi as spune ca gatitul nu este chiar matematica, ci, mai degraba, chimie, cuvantul "rezulta" este potrivit oricum): salata de ardei copti.
Pai daca erau de copt, i-am copt.
I-am scos, i-am pus in castron (i-am pudrat repede cu sare pe coaja cea neagra, ca sa se cojeasca mai bine, si i-am acoperit cu un capac, sa stea si la aburi). I-am despielițat si i-am lasat... sa lase sucul lor cel dulce si parfumat.
Abia cu putin inainte de a-i servi, am adaugat si sosul...
Sosul de salata se face asa: 3 parti ulei, 1 parte otet, un pic de sare si, poate, un pic de piper. Se amesteca in uleiul galbui lasat de ardei, iar ardeii sa lasa, la randul lor, sa mai stea un pic in sos. Fiecare ingredient merita compania celuilalt: se imbina unul in altul si dau o dulceata si un parfum aparte salatei.

Merge ca garnitura la salata de vinete (alta chestie coapta, nu te apuca daca nu are cine sa frece aragazul!), la fripturi, la piureuri sau la alte preparate care au nevoie de un foc zdravan ca sa fiarba... V-am spus ca azi a plouat?

0 comentarii:

Trimiteţi un comentariu