Supa de rosii cu taitei de orez si busuioc


O inventie gustoasa: am combinat in aceasta supa taiteii de orez specific chinezesti cu supa de rosii specific italiana. Daca stai sa te gandesti, nu e o distanta prea mare intre ele, dat fiind ca in supa de rosii se pune adesea orez, dar se pun si paste... totul pentru un pic de amidon care sa contracareze aciditatea rosiilor. Evident, un ingredient minunat este busuiocul din recolta proprie.



Cred ca este o supa excelenta pentru continutul sau de licopen (anticancerigen renumit, eficient mai ales in preventia cancerului de prostata sau al celui de san). In plus, e o supa consistenta de vara, groasa, cu seminte de rosii crocante si cu o consistenta satiosa, aproape ca o supa-crema. O puteti servi rece sau calda, cu smantana sau fara, cu ardei iute sau cu branza rasa deasupra - daca nu va deranjeaza combinatia de branza cu orez).
Oricum ar fi, eu va asigur ca e inventie proprie, dar asta nu trebuie sa va opreasca s-o incercati: am combinat 2 retete celebre si i-am dat o tusa de "gradinar". Sa va vad daca ghiciti unde si cat am adaugat!

Ingrediente:
3-4 rosii proaspete • 2 conserve de rosii fara pielita, in sos tomat • taitei de orez • 1/2 telina • 1 ceapa • 1 morcov • 2 catei de usturoi • busuioc proaspat • ulei de masline, sare, piper, zahar

Recunosc, nu am apelat niciodata, pentru o supa, la „soffritto“–ul specific italian, pentru ca adesea m-am gandit ca e o forma nesanatoasa de a pregati legumele: de ce sa le prajesti, daca le poti fierbe? Dar e prima data cand am incercat si am obtinut super-efecte. Ce este un soffritto?

Pai e un amestec de telina, morcov, ceapa si usturoi, rase sau tocate, care se prajesc in ulei de masline, in vederea prepararii unei supe. Asa am facut si eu: le-am ras/tocat apoi le-am calit in ulei de masline, intr-o cratita mai inalta, impreuna cu 1/2 lingurita de zahar. Cand s-au aurit, am adaugat jumatate din busuiocul proaspat cules: tulpinile si cateva frunze, tocate. Apoi am adaugat cele 2 conserve de rosii, le-am umplut (cutiile) inca odata cu apa (echivalentul a cam 800 ml de apa, asadar) si am turnat peste amestec. Cand supa a dat in clocot, am pus sa se opareasca in zeama respectiva si cele cateva rosii coapte pregatite de dinainte.


In rest, am condimentat doar o lingurita de sare si piper dupa gust. Am scos rosiile oparite, le-am dat pielita deoparte, le-am pisat cu o furculita si le-am adaugat in supa, Dupa vreo 20-30 de minute de fierbere, era totul gata. Doar taiteii i-am pregatit separat, fierbandu-i 3 minute si trecandu-i prin jet de apa rece. Apoi i-am pus in supa. Am adaugat si busuiocul ramas, tocat, presarat pe suprafata, si am stins focul imediat. Cred ca ar trebui sa mai reglati gustul: sare si piper. Pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi