Hrana vie... la 1900. Magiunuri crude de fructe

Am capatat de curand o mica bijuterie: "Alimentatia cu fructe si legume crude", o revista de doar 14 file, ingalbenita de vreme, aparuta in colectia bibliotecii "Gazetei Medicale" din anul... Eh, nu, nu as putea sa va spun cu precizie anul, pentru ca, dintr-o regretabila omisiune a stimatilor nostri inaintasi publicisti, data aparitiei brosurii nu e trecuta pe nicaieri.

Eu as pozitiona publicatia putin dupa 1900: asta dupa gradul de galbeneala al hartiei si dupa gramatica si arhaismele folosite de domnul doctor (si traducator pasamite) G.D. Ionasescu.
Dar pana cand fac eu alte cercetari pe tema vechimii revistei, nu vreau sa las comoara neimpartasita, asa ca haideti sa ne oprim cinci minute asupra ei.

Eeei, dragii mei gurmanzi, nu va speriati: istoriceste si culinariceste ne aflam oricum undeva la mijlocul drumului, pe lunga cale parcursa de omenire de la Hipocrate pana la "Studiul China"... Revista se opreste asupra unor sfaturi pretioase si a unor principii descoperite inca din perioada grecilor antici (cum ar fi: „Si după cum mesele copioase erau apanajul bogaților, cele modeste, frugale, rămâneau pe seama celor săraci. Fapt curios: rezultatele obținute variau în raport invers cu eforturile ce se făceau. Căci majoritatea candidaților ce prezintă perturbări digestive, boli de stomac și tot cortegiul de boli de nutriție se recrutau tocmai din clasele înstărite, din rândul celor care nu cunosc privațiuni.")
Oricum, ceva mai draguta este partea a doua, in care brosura ne ofera cateva retete. Ideile pot fi utile, azi, atat pentru cei care tin deja o dieta bazata pe hrana vie, cat si pentru cei care doar incearca, primavara si vara, cure de detoxifiere.

„TOT FELUL DE MAGIUNURI CRUDE
Afine, coacaze, smeura, mure, etc. se trec prin sita, se amesteca cu lapte proaspat, cu zahar si cu coaje de lamaie" (Eeee, vedeti?, eu deja as specifica aici sa folositi in loc de zahar ori miere, ori sa utilizati macar zahar nerafinat.)
Bananele se prepara în acelaș mod și se amestecă cu lapte sau cu frișcă.
Smochinele sunt lăsate să stea peste noapte în lapte, pe urmă se scot, se macină sau se freacă, până capătă tăria magiunului, apoi se diluiază cu laptele în care au fost muiate."

In fine, insa, cel mai mult imi plac reclamele din acea vreme.
Pe criza asta pentru mass-media, nu pot sa nu fiu un pic invidioasa. Eeei, ce vremuri pentru presa! La 28 de pagini, 7 si jumatate sunt de reclame.


8 comentarii:

  1. Cu adevarat o comoara! Sa o stapanesti sanatoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fain reportajul despre gazeta, imi place mult cum scrii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar fi util daca ati putea sa o scanati si sa o puneti pe scribd !!
    http://www.scribd.com/Samurakas

    RăspundețiȘtergere
  4. @irina: ma bucur ca iti place, cred ca ai vazut ca esti in continuare preferata mea... dar stii de ce? :) pentru ca tu mereu ai o poveste de spus pentru orice. sper sa ne si cunoastem intr-o buna zi.
    @yafa: multumesc mult, o apreciere ca asta inseamna mult pentru mine, mai ales de la un coleg "de breasla" (rareori am parte)
    :) @dragos: interesanta idee! poate o s-o pun (revista)... ma gandesc la asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. am pus si eu un cometariu aici dar vad ca nu apare :( Ziceam de raw food si inceputurile sale atat de vremelnice...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ina, sincer, nu l-am publicat... poate mi s-a parut mie, dar cum era scurt, se intelegea ca as sustine eu ca raw food e in trend :) ceea ce era inexact si nu avea legatura cu subiectul si nu ne ajuta pe niciuna :)).
    acum sa ma ierti daca am inteles gresit! in alta ordine de idei eu sa stii ca te apreciez pe tine si imi place tot ce prepari la tine pe blog :)

    RăspundețiȘtergere
  7. nici nu m-am gandit la asa ceva... m-am mirat de cand se stia de raw food (nu neaparat vegan, dar raw) in Romania. Atata tot. mersi.

    RăspundețiȘtergere
  8. draga ina, imi pare rau de neintelegere, am inteles acum ce ai vrut sa spui. hmmm, iar retetele tale vegane arata super tare! ce se gaseste la tine pe blog e intr-adevar un trend... la mine, in postul asta, e vorba doar de istorie! :))

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi