Legume de iarna. Varza dulce calita

"Legumele sunt bune cand le vine randul de la natura, tot astfel si fructele", zice Constantin Bacalbasa (in "Dictatura gastronomica", noua mea carte de capatai), iar eu stau si ma uit la zapada de afara si ma intreb: carei legume ii vine oare randul in ianuarie? Si-mi aduc aminte vorba tatei, ofiter in rezerva, dar care a fost o perioada si sef de popota: "cea mai buna leguma e carnea"...
Nu ca as fi de acord cu replica asta in general. Mie imi plac legumele si de fapt asta era si ideea: caut o leguma care sa poata fi gustoasa in ianuarie, luna in care nametii astia albi acopera cam totul – singurele "vegetale" sunt copacii fara frunze, stand cuminti sub troiene. Dar acum, fix pe mijlocul iernii si pe zapada asta care s-a pus pe noi, s-ar putea sa fie adevarat ce zicea tata, ca parca si mie imi vine sa mananc doar musacale, parjoale si supe de gaina.

Pentru ca Bacalbasa nu ma lamureste, imi iau langa mine inca doua carti, "Bucatarie Feng-Shui" si "Acasa la Jamie", in care stiu eu ca am citit si alte lucruri legate de subiect. Prima carte imi da dreptate: iarna supele fierbinti de pui si ceiaurile sunt un adevarat miracol pentru sanatate si "poftim la mancarurile Yang, ce contin mai multe grasmi".
Jamie imi ofera, insa, un raspuns la intrebarea de mai sus: varza, broccoli, gulia, varza de Bruxelles "capata un gust mai bun odata cu instalarea frigului. Ingheturile le mai inmoaie si devin nu doar mai gustoase, ci si mai fragede."
Eu as mai adauga pe lista si radacinoasele (morcovi, telina, pastarnac, sfecla rosie, ridiche neagra), cartofii, plus bobul uscat (gen fasole, naut, soia), nu pentru ca ar fi acum in floarea coacerii lor, dar pentru ca se pastreaza bine peste iarna daca stii cum sa le depozitezi. Si mai stiu ca sunt surse bune de vitamine si proteine pentru sezonul asta.


Una peste alta, ma decid sa gatesc pentru astazi o supa limpede de pui cu legume... ca sa tin frigul departe de oase. Si la felul doi – niste varza dulce calita in ulei vegetal, cu sos de tomate. Pana una alta, va dau doar reteta la cea din urma.

Reteta de varza calita


• 1 varza mare, verde sau rosie (ori doua verze mici), tocata marunt
(cand o alegeti, varza trebuie sa fie compacta si tare)
• 1 ceapa, tocata cubulete
• 250 ml suc de rosii

• o frunza sau doua de dafin, o ramurica de cimbru (sau cimbru uscat), ulei, sare, piper, zahar.



Inainte de toate, tocati varza si puneti-o intr-un castron suficient de larg si frecati-o cu sare (adica dati sare pe ea si frecati intre pumni toata tocatura). Asta va inmuia leguma si o va face mai usor de gatit. Lasati 10-20 minute.


Intr-o oala mare, puneti la incins 2-3 linguri de ulei vegetal si caliti un pic ceapa. Adaugati acum sucul de rosii, mai umpleti odata cutia de suc de rosii cu apa, ca sa se adune tot sucul si lasati sa dea un clocot. Puneti o lingurita de zahar si dizolvati-o, mai ales daca sucul nu are asa ceva. Adaugati varza tocata.
Eei, toata smecheria tine acum de felul in care "caliti" varza dulce. Puneti-o treptat in vas, adaugand cate o mana de varza pe masura ce amestecati. Cand varza din vas se inmoaie usor si isi micsoreaza un pic volumul, adaugati alta mana de varza si amestecati din nou. Cand ati terminat varza din castron, mai adaugati apa pana acoperiti usor continutul din vas.
Mai puneti piper proaspat macinat, dupa gust (de sare nu e nevoie, ca ati frecat varza mai devreme cu ea), frunzele de dafin si o ramurica de cimbru, pe care le scoateti mai apoi. Amestecati din cand in cand si acoperiti vasul pe jumatate cu un capac (lasati mancarea sa "respire", nu o acoperiti de tot). Mai adaugati apa cand observati ca apa a scazut (dar mancarea nu e inca gata) si amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn.


E gata cam in 40 de minute la foc mic sau cand varza se inmoaie.
Acum o puteti servi ca garnitura, sau chiar ca atare, cu paine proaspata si ardei iute. Varza moale si dulce se topeste in gura si face casa buna cu iuteala ardeilor rosii, murati de cu toamna, care ne trezesc limba la viata...


8 comentarii:

  1. Bine te-am gasit!

    An nou fericit si La multi ani!

    Un blog minunat si cu poze la fel de minunate!

    Felicitarile mele!

    Varza calita arate intr-un mare fel!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Mariana, la multi ani! Pentru varza calita special am ales varza rosie, ca sa fie mai plina de culoare... ca tot e iarna! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. eu rosie nu am incercat, dar varza alba da! mie imi place cu un pic de afumatura si chiar mai grasa, o calesc impreuna cu ceapa... ce mai, la urma MAMALIGAAAAAAAAAAA!! LOL!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai dreptate, in reteta originala varza se caleste laolalta cu ceapa, ca de-aia ii si spune "varza calita". Eu solutia asta cu adaugarea de un pic de apa peste ceapa prajita (aici suc de rosii, nu apa) inainte de a adauga leguma de baza am importat-o de la altii. E un fel de solutie pentru a gati mai sanatos: asa nu mai avem prajeala ci un fel de calire-oparire. Dar daa, mamaliga, un carnat acolo ca garnitura sunt foarte gustoase :) Ah, si inca un secret, cu cate fierbe varza mai mult, cu atat e mai moale.

    RăspundețiȘtergere
  5. ...haha, am considerat carnea "garnitura" si leguma felul de baza. clar, merg spre bine cu mancatul sanatos!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, ce fata frumoasa are bloguletul! E hainuta pentru noul an? ;) Varza ta arata delicios si intr-un mare fel!

    Indraznesc sa te rog sa arunci o privire la mine pe blogulet? poate daca timpul iti permite ma ajuti si tu in campania mea. Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, Yafa. Am ajuns pe blogul tau (fiindca nu ai un "open id" o sa imi permit sa iti dau adresa, pentru cei curiosi: http://yafa.unblog.fr/)
    Iti sprijin cauza cu placere si voi pune in coloana din stanga a blogului meu un link catre tine. Felicitari pentru initiativa, sper sa dai peste cat mai multi oameni generosi.

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi