Busuiocul

Vara, sezonul vacantelor, asadar cel in care nu avem prea mult timp de stat in bucatarie, este anotimpul salatelor si cocktailurilor racoroase. Una din pasiunile mele este folosirea verdeturilor si, dupa cum ati remarcat probabil pana acum, in special a busuiocului. Cum plantatia mea de busuioc e in plina verva, de data asta nu o sa va dau nicio reteta, ci doar o sa va spun ceva mai mult despre aceasta planta minune...


Busuioc
Ocimum spp. Lamiaceae
Stiati ca busuiocul, cel pe care toata il lumea il cunoaste ca o planta specifica bucatariei mediteraneene, nu este originar de pe malul Mediteranei? El e de fapt originar din Asia tropicala. Daca il plantati la sfarsitul primaverii sau inceputul verii (dar nici acum nu este prea tarziu pentru a obtine o recolta de busuioc tanar in lunile august si septembrie) veti vedea ca e planta usor de crescut, in balcon sau pe un pervaz insorit, bine aerisit. Ii plac lumina indirecta a soarelui, apa din belsug si nu este pretentios. Nu uitati insa ca nu-i place sa stea in curent sau in spatii inchise si are nevoie de aer proaspat.
Udat zilnic in perioadele secetoase, busuiocul va poate asigura de vara si pana toamna o bogata gama de mirosuri si gusturi, perfecte pentru asezonarea multor feluri de mancare. Diversele specii de busuioc, la fel de usor de crescut, pot avea cele mai variate arome: de la cel mentolat, de lamaie, de anason, de scortisoara sau cimbru, ba chiar si gust tamaios si dulce de camfor. In lume, exista peste 50 de specii de busuioc ce provin din zonele subtropicale si tropicale, mai ales din Asia si Africa.

Utilizari culinare

Busuiocul cu aroma de tarhon este preferat in bucataria mediteraneana, in timp ce in bucataria asiatica se foloseste in special busuiocul cu gust picant, care duc aminte de scortisoara si anason.
Busiocul dulce, proaspat, este puternic aromat, cu o savoare distincta si cu un gust amintind de cel de menta si cel tarhon. Se poate folosi la salate si sosuri precum pesto. Frunzele tinere au un gust proaspat si delicat, in timp ce frunzele mature au un gust mai intens si mai parfumat. Nu-l adaugati in mancaruri gatite decat la final, pentru a da profunzime si savoare, dar niciodata la inceput, pentru ca pana si busuiocul uscat isi pierde repede aroma la temperaturi ridicate. Busuiocul se potriveste mai ales la feluri pe baza de rosii sau cu carne de pui ori peste. Merge de minune la paste, oua si orez, in sosuri, sau cu legume precum fasolea, ardeii si vinetele.

2 comentarii:

  1. II admir pe cei care tin condimente proaspete acasa...eu sunt incompetenta din punctul asta de vedere

    RăspundețiȘtergere
  2. De cativa ani am inceput sa folosesc busuiocul in bucatarie ,acum nu mai pot fare de el .
    La piata nu prea il gasesti proaspat si am inceput sa imi cultiv in gradina ,anul asta l-am folosit si ca planta sanitar printre legume ,pur si simplu au fost niste tufe uriase .
    Am reusit sa am trei soiuri :cel cu frunza mica care se gaseste prin Romania ,cel cu frunza mare si un soi grena .
    Acum am vazut ca in cultura pe parcela doar el creste bine dar daca il pui individual printre legume creste urias.
    Eu il folosesc aproape la orice .

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi