Bucataria ghaneza

Situata intr-un climat tropical relativ bland, pe coasta de vest a Africii, cu iesire la Oceanul Atlantic, Ghana este una dintre tarile care atrage numerosi turisti interesati de cultura africana, pe de o parte datorita istoriei si pozitiei geografice, iar pe de alta si datorita invecinarii cu Coasta de Fildes si a litoralului de la Golful Guineei.

Un amalgam de alimente diverse
Un studiu amplu despre preferintele culinare din Ghana e greu de facut de aici, de departe, fara o excursie adevarata prin aceasta tara. Recunosc sincer ca ce scriu am aflat doar vorbind cu oameni originari de acolo, incantati sa-mi povesteasca, sa-mi arate si sa-mi dea sa gust ceea ce au gatit cu cateva dintre ingredientele lor traditionale. (Ingrediente pe care le-am si fotografiat, de altminteri).


In comparatie cu alte popoare care au o cultura culinara adusa la rang de arta... minimalista, obiceiurile culinare ale ghanezilor pornesc de la baza: scopul primar al alimentatiei este sa asigure organismului energia necesara pentru a face fata climei ecuatoriale. De aceea se acorda o mai mare atentie ingredientelor, care au adesea o inalta valoare calorica, si condimentelor, ce asigura gustul exotic, picant, energizant si extrem de variat al preparatelor.
Felurile de mancare sunt in general un amalgam de alimente diverse, combinate in cele mai felurite chipuri. Sub soarele arzator, consumul energetic e mare, transpiratia elimina multe din vitamine, stilul de viata e oricum dinamic si solicita mult organismul: combinatiile de carne de peste cu carne de vita si de porc, cu legume si cu faina sau tuberculi in acelasi fel de mancare nu reprezinta deloc o ciudatenie. Ba dimpotriva, exprima chiar caracterul bucatariei ghanze: un amalgam complex, cu gusturi amestecate, ca si diversitatea culturala din Ghana, unde exista o multitudine de grupuri etnice, clanuri si triburi.

De la amidon porneste totul...
Cartoful pentru europeni, orezul pentru asiatici, porumbul pentru americani... Amidonul, avand un inalt aport caloric, cel care a asigurat dintotdeauna baza alimentatiei in locurile cu resurse alimentare sarace, este omniprezent in felurile de mancare ghaneze. Extras din diverse seminte, plante si tuberculi, el poate alcatui o pudra (gari) ce e folosita la fel ca faina in rantasurile noastre sau pentru a forma aluaturi ce pot fi consumate crude si uscate, fierte ca galustile sau prajite, precum gogosile, in combinatie cu diverse alte ingrediente. Amidonul alcatuieste baza pentru o mare parte din felurile de mancare si sub forma originara: pornind de la orez, porumb, tuberculi (yams, un fel de cartofi dulci), adesea combinate cu un soi de pastai de fasole verde, pot fi preparate cele mai variate tocanite si supe.
E greu de facut o trecere in revista a tuturor felurilor ce pornesc de la o asemenea baza si la care se adauga apoi carne, legume, seminte, alune, fructe, condimente sau sosuri - mixul de gusturi e de fiecare data altul. Dar se poate spune macar ca rezultatul final este adesea bogat aromat si exotic condimentat. Carnea, daca se poate cu multa grasime, dar fara sa se uite si de pestele oceanic, cu al sau celebru omega-3, este preferata: intr-un fel satios, si pe gustul (mai ales al) barbatilor, ea domina intreaga compozitie.

Okro and garden eggs stew
(Tocanita de okro cu vinete
Ingrediente:
okro - o planta verde, gen spanac - de doua feluri, vinete,

pulpa de porc, carne de vita, de crab, peste oceanic mic,
uscat la soare, ardei, rosii, sare, ulei de palmier)

Aceasta nu inseamna, insa, ca un singur ingredient nu poate alcatui un fel de mancare distinct si ca ghanezii uita de simplitate. Tuberculii numiti yams pot fi preparati si ca atare, copti la cuptor, cu sare si cu un pic de unt. Din doua ingrediente, cum ar fi de pilda orezul si carnea, se obtine un fel satios si aromat. Adesea, insa, cartofii dulci sau orezul sunt doar garnitura pentru elaboratele lor supe si tocanite.

Desi uneori pare prea grasa si prea amestecata, mancarea ghaneza e sanatoasa, din simplul motiv ca ingredientele sunt naturale, iar, asa cum ziceam, felurile sunt adaptate la necesarul caloric al oamenilor ce traiesc in aceasta zona.
Din nefericire, daca vreti sa gatiti ceva specific ghanez, va trebui sa va luati gandul. Sau sa apelati la o multime de substitute care, intr-un final, va vor duce direct la tocanitele si gulasurile romanesti si unguresti. In Europa, ca si America, de fapt, nu se gaseste mai nimic din alimentele sau ingredientele atat de exotice si de diferite din tara africana.

Diverse
Jol lof rice - e un fel picant, cu carne si sos de rosii, apreciat de o mare parte a populatiei
Pito - e o bautura fermentata, destul de slaba, facuta din cereale, cam cum e sake-ul la japonezi, si preferata in nordul tarii. In sud, se prefera vinul de palmier.
Kelewele - inseamna banane prajite, se preprara in ulei de palmier si sunt condimentate cu ghimbir si piper rosu.

Cultura hranei
Hrana, cu simbolurile ei profunde si arhaice, legate de camin, siguranta, maternitate, are o valoare culturala speciala in aceasta tara. Femeile care nu stiu sa gateasca se fac de ras in Ghana. Pot fi si directoare de banci, asta nu le scuteste de rolul de bucatarese pricepute. O sotie potrivita pentru un barbat este cea plinuta, care isi dovedeste din plin aplecarea spre bucatarie si spre satisfactia... gusturilor. Lucru de altminteri specific multor tari africane, in care simbolurile feminitatii le-au reprezentat, din cele mai vechi timpuri, statuetele cu forme generoase. Desigur, barbatii sunt cei care consuma hrana si care au in continuare rolul de a-si mentine trupul in forma: dar cum s-o faca fara caloriile pe care le asigura o uriasa portie de mancare?


Stiati ca... ?
Ghana are cel mai mare numar de arbori de caco din lume: peste 6 milioane.
Desi prin secolul XIX, Ghana era cautata pentru productia de fildes si aur, ea era si un important exportator si de ulei de palmier, piper si porumb.

1 comentarii:

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi