Paste vegetariene: mai simplu de atat nu se poate



Sa faci paste cu legume - gustoase si sanatoase! - nu e mare filozofie: ideea e sa ai la dispozitie pastele si o conserva de rosii cuburi. In rest, cu suficienta incredere in talentele tale de bucatar, poti face din orice ingrediente un meniu satios, fara efecte asupra siluetei. (Bine, asta daca nu manaci toate cele 500 de grame de paste la o singura masa, ca mie mi-a iesit o masa de patru din cantitatea asta.)
Altfel, pentru pastele de fata se preteaza toate legumele care n-au mai incaput in alte gateli si care au ramas solitare prin frigider, asteptandu-si randul la meniuri mai bune. Nu-i nevoie sa va invat eu ca morcovii, dovleceii, broccoli, ciupercile, ceapa verde, ceapa uscata, rosiile, mazarea si altele se potrivesc perfect, chiar si crude, adica raw, cu pastele proaspat fierte, indiferent ca e vorba de unele uscate sau proaspete. Dar mai gustoase devin legumele mai sus pomenite daca sunt un pic calite in ulei de masline, cat sa ramana crocante, condimentate cu sare, piper si cimbru sau busuioc uscat, peste care sa puneti musai rosiile la conserva si un pic de usturoi. Asadar, aveti resursele, nu si dozajele, asa ca lasati-o balta cu calculele si dati frau liber inspiratiei de moment. Eu sosul l-am facut asa:
  • o ciuperca champignon foarte mare, 
  • o legatura de ceapa verde, 
  • un dovlecel, 
  • o jumatate de broccoli, 
  • un morcov, 
toate taiate bucatele, calite in ulei de masline, peste care am adaugat rosiile cuburi din conserva, condimente, un pic de apa si, in final, doi catei de usturoi. Si am mai turnat un pic de sos dulce de soia direct in farfurie.

Altfel, pastele le-am fiert cu sare si la final, le-am scurs si amestecat cu ulei de masline. Vegetariene suta la suta.

Care-i smecheria cu postarea asta?... voiam sa va impartasesc o filozofie a gatitului relaxat, creativ si economic, ba chiar responsabil cu mediul, daca voiati inca un motiv ecologic pentru preocuparile noastre culinare.

Evident, pentru ca revin pe blog dupa o pauza destul de lunga, ar trebui sa-mi explic si strategiile adoptate in ultimele luni, legate de aragaz si aprovizionare. Timpul si banii de investit in cosnita zilnica nu mi-au mai permis experimente de genul sushi, in schimb m-au invatat ca daca ai la dispozitie ingrediente sanatoase, e pacat sa nu le folosesti pana la ultimul.

Principiul ar fi ca nu reteta in sine este importanta, ci sa te misti repede si sa incropesti rapid o cina gustoasa, dar mai ales sa te inveti sa nu mai arunci surplusul de alimente care ameninta sa devina inutil in scurt timp.

Bucatariile noastre ar trebui sa functioneze ca orice bucatarie de restaurant, unde (probat sub acoperire si garantat) nu se arunca nimic din ce poate fi refolosit in siguranta: totul intra intr-un sistem economic in care investitiile trebuie sa fie mai mici decat profiturile (in cazul de fata, profituri pentru stomacul si bugetul familiei), iar pana si cojile de legume bine spalate pot intra intr-o sanatoasa si naturala supa stock, ca sa nu mai fie nevoie sa se dea banii pe cuburi de concentrat.

Din fericire, pastele, orezul si vreo cateva legume de baza, cum ar fi avocado, varza, cartofi, fasole, naut etc. ne ofera posibilitatea sa le completam cu o serie de alte legume si cereale sau seminte. Altfel, ele, bazele pomenite mai sus, aduc o serie de beneficii daca sunt imbunatatite cu rosiile, ceapa si usturoiul.

Unele dintre beneficii sunt pentru sanatate (licopenul din rosile gatite e anticancerigen, in timp ce ceapa si usturoiul sprijina sistemul imunitar), altele - pentru buget. O sa revin in curand cu bazele, dar si cu idei, atat de retete, cat si de strategii economice. Dar de data asta o sa va spun doar sa luati ca punct de pornire pastele si, cu incredere in bucataria mediteraneeana, sa inventati voi, de fiecare data, ceva altfel.


4 comentarii:

  1. Pe vremea asta buna de stat pe afara, o reteta ultra-rapida si gustoasa e nemaipomenita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate cu retele rapide mai ales acum pe caldura :) Trebuie sa ne miscam repede in bucatarie, dar sa iasa si ceva gustos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Reteta este super buna si sanatoasa, chiar si pentru copii mici! Mi-ai dat o idee pentru cina :)

    RăspundețiȘtergere
  4. o reteta foarte gustoasa! multumim pentru idee :)

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi