De ce e sanatos uleiul de floarea soarelui si cat anume ar trebui consumat?

"Ce s-a intamplat cu uleiul de floarea-soarelui? De ce fug toti bucatarii de ideea de ulei de floarea-soarelui? Sa fie chiar atat de nesanatos incat sa-l eliminam de tot din alimentatie? Ce e cu fobia aceasta impotriva lui? Si ce se intampla, in general, cu uleiurile? Parca stiam ca rapita este otravitoare? Atunci, de ce au inceput unii sa spuna ca uleiul de rapita e mai sanatos decat cel de floarea-soarelui? Ce e cu Omega-3? Dar cu Omega-6? Si, pe bune, mai pot avea incredere in cineva care scrie despre uleiuri?"



Ei bine, nu condamn pe nimeni ca scrie, crede sau se intreaba ceva din lucrurile de mai sus. Am lucrat zece ani in presa pentru femei, mai preocupata de alimentatie sanatoasa in acea vereme decat alte publicatii... si pana si eu tot cu asta eram bombardata, din toate sursele si de la toti cei care faceau reclame: "uleiul de masline contine Omega-6", "Omega-6, colesterol bun", "uleiul de masline e mai sanatos", "consumati ulei de masline, de in, de peste!"... La un moment dat, traducand si documentand un material pentru revista Psychologies, am avut ocazia sa aflu o opinie diferita de la autorii francezi si sa consult mai multe surse pentru a obtine un rezultat (pe cat se poate de) obiectiv pe aceasta tema...
Si iata la ce concluzie au ajuns cercetatorii in domeniu:

Uleiul de floarea-soarelui nu este deloc nesanatos ci, dimpotriva, are si el Omega 6 si este la fel de sanatos ca si cel de masline... Dar aceasta daca respectam un dozaj eficient pentru organismul nostru si nu facem abuz de el. Ambele tipuri de ulei aduc organismului unul dintre tipurile de acizi grasi esentiali pentru bunastarea noastra fizica si mentala, care previn depunerea nociva a grasimilor saturate din alte alimente. Uleiul de floarea-soarelui este o sursa mai mare de Omega 3, pe cand cel de masline - mai mare de Omega 6.

Cercetarile sunt inca in desfasurare, dar se pare ca ceea ce ne strica, de fapt, in alimentatie este dezechilibrul dintre acesti acizi grasi.
Intr-adevar alimentatia din tara noastra si din alte tari vecine tinde sa "abuzeze" de uleiul de floarea soarelui, iar acest lucru, in lipsa unor surse alimentare de Omega 3, ne creeaza probleme. Aceasta deoarece, pe langa beneficiile nutritive, Omega 3 are efect antiinflamator si previne bolile de inima, pe cand Omega 6 reduce acest nivel. Doar ca o face de doua ori mai repede decat cel dintai. Insa avem nevoie si de Omega 6, deoarece el reduce nivelul de colesterol si mentine echilibrul hidric al pielii.





Asadar, pentru a ne asigura echilibrul in alimentatia legata de uleiuri, trebuie doar sa fim atenti ca la fiecare 1 litru de ulei de masline sa nu consumam mai mult de 2 litri de ulei de floarea-soarelui! Pana la urma, dozarea nu este chiar atat de dificila precum pare: cand le achizitionam, putem lua o sticla din cel dintai si alte doua sticle din cel de-al doilea si sa le folosim ca atare, pe durata unei perioade de cam 3 luni (la o familie de 2 persoane). Am terminat uleiul dintr-o categorie? Ei bine, pana la sfarsitul perioadei date nu avem decat sa continuam prepararea mancarurilor cu cel de-al doilea tip de ulei. 

Cat ulei vegetal are voie o persoana sanatoasa sa consume pe luna? Poate va aduceti aminte, cei mai mari dintre voi, ca in ultimii ani de comunism existau acele cartele cu ratii la alimente si  cum unei singure persoane, intr-o luna, ii era impusa doar o jumatate de litru de ulei. O familie de patru persoane cumpara, asadar, doi litri. Perioada aceea pare destul de trista si nimeni nu ar vrea sa se ajunga iarasi la acele ratii alimentare "atent concepute", care ne-au fost impuse cu forta. Astazi suna mai degraba ca o gluma proasta si putini s-ar mai gandi sa isi limiteze consumul daca isi permit cheltuiala, mai ales ca uleiul intra in atatea mancaruri gustoase! Dar adevarul este ca, ne placea sau nu, ratiile erau concepute pe baza unor studii internationale destul de atente. Aceasta ramane si acum dozarea corecta, cu adaugirea in schimb (vestea buna!), si a unei cantitati de ulei de masline suficienta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi