Rozmarinul in bucatarie

Binecunoscut celor ce apreciaza savoarea plantelor aromatice in bucatarie, rozmarinul are o serie de calitati nu doar ca remediu naturist, ci si ca ajutor culinar. Desi in stare proaspata sau uscata este greu de "mestecat" din pricina texturii sale lemnoase, aromatizeaza cu succes mancarurile din carne sau cele preprate cu branzeturi si legume.
Mie nu imi place in forma uscata, acele sale ca de brad putand usor ramane intre dintii pofticiosilor, asa ca il prefer in varianta 1-2 crengute proaspete adaugate la mancare, pastrate ca ornament la servire, dar indepartate in momentul distribuirii portiilor in farfurii. Mai poate fi tocat foarte marunt si adaugat in sosuri.
De aceea cumpar ghivece cu el gata crescut, pe care le tund cu ajutorul foarfecelor de fiecare data cand am nevoie de cateva ramurele. Il ud o data la doua zile si in tin in lumina, dar ferit de curent.

Fie ca e folosit pentru marinarea carnii (adaugat in sosul cu ulei si alte condimente), fie ca e adaugat ca atare direct la preparare (la fel ca si frunzele de dafin), isi imprima aroma usor mentolata, proaspata, oricarui preparat. La tarte de legume, pot fi adaugate cateva crentute de rozmarin in momentul in care le dam la cuptor, dar poate fi folosit si in mancarurile de legume gen tocanite sau gulasuri.
Se potriveste foarte bine si cu cartofii prajiti. Incercati aceasta reteta: taiati cartofii bastonase subtiri si aduagati in uleiul pentru prajit si doua ramurele de rozmarin, plus cativa catei de ustroi taiati feliute. Le va schimba cu totul savoarea, transformand aceasta banala garnitura intr-un preparat mai elegant si savuros.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi