Tarta de legume in foietaj

Legume, carne slaba de porc si verdeturi, mozzarella fina si parmezan proaspat ras, totul pe un pat foi de placinta subtiri si crocante - iata un fel care va fi apreciat inclusiv pe masa de Sarbatori. Nu e deloc dificil, desi pare complicat la o prima vedere.



Ingrediente:
- 2 dovlecei
- 2 cepe medii
- 2 ardei capia  rosii
- 2 morcovi
- 2 medalioane de piept de porc (marinate macar 2 ore inainte cu sare, piper, ulei si cimbru)
- 1 pachet de foi de placinta (din care va vor mai ramane destule, si pentru alte preparate)
ulei, de masline sau de floarea-soarelui
- 75 g mozzarella
- 1 lingura parmezan ras
sare, piper
rozmarin si cimbru, de preferinta proaspete, sub forma de crengute
- 1 catel de usturoi

Cum se face:
Se taie carnea cuburi (lacto-vegetarienii sar peste partea asta) si se pune la calit intr-o tigaie non-aderenta. (Presupunem ca a fost deja marinata si intr-un pic de ulei, asa ca nu mai este nevoie de alt ulei pentru prajire.) Se lasa pana se rumeneste usor, iar intre timp se spala si se taie legumele, mai mare: ceapa, morcovii (rondele) si ardeiul rosu, mai intai, care se adauga peste carne si se calesc in continuare, pe foc iute. Daca faceti tarta doar cu legume, puneti si un pic de ulei peste ele. Se taie si dovlecelul cuburi, si se adauga si el in amestec, condimentandu-se totul cu sare, piper si o cimbru maruntit.


O ramurica de rozmarin adaugata in aceasta etapa, plus un catel de usturoi taiat feliute subtiri si pus abia cand toate legumele s-au rumenit vor da savoare amestecului.

Intre timp, se tapeteaza o forma de tarta de cca 30 cm cu un pic de ulei si incep sa se intinda pe ea foile de placinta. (Cumparate ca atare din magazin, congelate, foile trebuie lasate sa se dezghete cateva ore. Aveti grija cand le despachetati, sunt fragile, dar daca le reupeti completati cu ele locurile goale. Nu va faceti griji pentru exces, se va taia ulterior.) Se pune prima foaie pe forma de tarta, se unge cu un pic de ulei, se mai adauga o foaie, se unge si aceasta cu ulei, si se vine si cu o a treia foaie pe care, desigur, o mai tapetam cu un pic de ulei, astfel incat foietajul sa fie rezistent, dar inca fin.



Se scoate amestecul de carne si legume, se raceste putin si se adauga in strat uniform peste foile de placinta.

Se taie branza mozzarella cubulete si se imprastie in mod egal pe suprafata tartei. Se rade parmezanul, se presara deasupra amestecului si se adauga cateva crengute de rozmarin, apoi se da totul la cuptorul preincalzit.

Se da la cuptor pentru aproximativ zece minute sau pana ce branza se topeste si devine usor rumena. Se scoate si, daca va grabiti sa vedeti ce a iesit, asa cum am facut eu, se scoate tarta din forma dupa 5-10 minute, cu doua palete folosite simultan.

Tarta se serveste calda dar, desigur, daca sunteti prea putini la festin, se poate si reincalzi la microunde a doua zi... Daca planificati sa o faceti pentru o masa festiva, incercati reteta inainte macar o data si preparati-o cu o ora inainte. Macar veti sti sigur cum sa ajustati marginile de foietaj astfel incat tarta sa fie mai aspectuoasa in momentul servirii. Nu e nevoie sa mancati crengutele de rozmarin: mai bine indepartati-le cand puneti portiile in farfurii.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi