Masline negre, masline verzi


Daca uleiul de masline este sanatos, tot asa trebuie sa fie si maslinele. Ba chiar mai sanatoase. Chiar or fi? Si care sa fie mai bune, maslinele murate in saramura, cele pastrate in apa simpla sau in ulei? Umplute, fara samburi si taiate rondele sau cu samburi? La conserva sau varsate? Si inca ceva: chiar e bine sa inghiti samburi de masline sau, dimpotriva, faci apendicita daca incerci asa ceva?
Ei, astea seamana mai degraba a legende urbane, asa ca am cautat din nou informatii cat mai apropiate de adevar. Eu as garanta pentru urmatoarele:


De fapt, maslinele verzi sunt varianta necoapta a acestui fruct, dar nu se poate vorbi despre masline verzi versus masline negre... Din simplul motiv ca pe lume exista peste 800 de specii de maslini (si masline), iar unele dintre fructe nu se fac niciodata negre: maslinele coapte pot fi si roz, rosu sau mov inchis, in functie de soi.

Ieri mi-am cumparat o serie de masline de toate culorile, profitand de oferta de masline varsate din magazin si am trecut la degustat. Unele sunt intens sarate, altele picante si altele destul de dulci. Cele verzi sunt mai tari, mai putin carnoase, parca. Si sunt ceva mai amare. Acum, depinde, pentru ca unele sunt mai aromate, picante, cu savori diferite si exista o varietate de gusturi pe care cu greu as putea-o defini... Din punctul meu de vedere, toate sunt bune si potrivite cu o serie de mancaruri.
Inteleg ca gustul depinde totusi nu doar de specie si de momentul in care sunt culese fuctele, ci si de metoda de tratare inainte de a fi ambalate sau conservate. Am aflat ca exista cinci metode de tratare: cu sare, cu saramura (apa cu sare), doar cu apa (astea sunt cele mai dulci), doar cu ulei sau tratate cu o solutie alcalina... Dupa aceea vine prepararea maslinelor, pentru ca unele pot fi umplute cu gogosari, ansoa etc. sau li se scot samburii (se face din ei ulei din samburi de masline) si sunt taiate rondele. Alte masline pot fi murate cu usturoi, condimentate cu ardei iute, parfumate cu dafin si alte ierburi aromate... Exista asadar o infinitate de tipuri de masline, iar partea atractiva aici este gustul lor atat de surpinzator de la un soi la altul si de la o procedura de preparare la alta. Eu va recomand sa luati mai multe, sa tineti minte ce soiuri sunt si cum au fost conservate si sa le degustati pana alegeti cateva care se potrivesc cu gusturile voastre.

Pe partea legata de sanatate, ar trebui sa retinem totusi ca:
• Intre maslinele coapte si cele necoapte din aceeasi specie exista totusi o diferenta: cele coapte contin mai multe calorii 230/100 de grame, pe cand cele necoapte doar 140 calorii. Aceasta daca nu intervine si metoda de tratare cu ulei, care adauga la randul ei calorii. Din fericire, este vorba de grasimi bune, monosaturate, daca sunt conservate tot in ulei de masline.
• Maslinele in saramura au un continut crescut de sare si trebuie consumate cu precautie de catre persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala. Dar aceasta nu e o problema, pentru ca exista destule masline conservate in apa sau in ulei.

Maslinele sunt bogate in grasimi monosaturate, vitamina A si E si minerale, ca si uleiul.

Mituri despre masline
Mitul nr 1. Maslinele crude sunt rele la gust. De fapt, sunt doar amare, dar si salata rucola este amara.  Nu este nici o problema in a le consuma ca atare. Depinde doar de ce anume va place, iar daca sunteti adeptii unei alimentatii cu hrana vie incercati-le, cine stie? Mai multe despre aceasta aici (http://hrana-vie.blogspot.ro/2011/10/maslinele-crude-in-alimentatia-cu-hrana.html).
Mitul nr. 2 si nr 3. Samburii de masline fac bine la stomac sau, invers, pot determina apendicita. De fapt, pot duce la ocluzie intestinala.
Mitul numarul 4. Maslinele nu pot fi gatite la cuptor. Ba pot fi gatite. Interdictia este mentionata doar daca este vorba despre cele verzi, crude, care pot schimba gustul mancarii, facand-o prea amara. Dar chiar si cele verzi, daca sunt murate, in aluaturi, sunt delicioase (mie imi place uneori sa imi cumpar de la un cuptor din centru un covrig umplut cu masline verzi, murate, si mi se pare delicios!) Oricum, exista o serie de retete la cuptor sau pe aragaz care contin masline ca ingredient important.

1 comentarii:

  1. Excelent articolul. Felicitari!
    Te astept si pe blogul meu http://fanautodidact.ro
    La inscriere poti sa descarci gratuit ebook-ul Aminteste-ti cum sa fii fericit!

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi