Cele mai bune sarmale, fara exces de grasimi

Cine este de parere ca sarmale cu varza acra, ca la mama (si la tata) acasa nu mai face nimeni? Si cine ar vrea sa poata varia tipul de carne din ele, sa poata pune carne de porc sau/si de pui, fara sa ii fie teama ca greseste reteta? 

Pentru ca se apropie Craciunul si, indiferent de experienta, fiecare face colectie de retete in acest sezon, revin pe blog cu una si de la mine de acasa: sarmalute sanatoase si delicioase in furnze de varza acra, fierte la foc scazut, aromate cu legume si perfecte daca sunt servite cu mamaliguta, smantana si vin rosu! Incercati retea asta si garantez ca o sa va placa, mai ales daca ati vrea sa reduceti grasimile din sarmale, dar fara sa renuntati la savoarea lor.


Sarmalute cu carne de pui si porc


Ingrediente
  • frunzele de la 1 varza murata mai mare, 
  • 500 g carne slaba de porc, taiata cuburi mari
  • 300 g piept de pui, taiat cuburi mari
  • 4-6 felii de costita de porc, coaste sau kaizer, de gust
  • 500 ml suc de rosii
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 3 crengute de cimbru, 2-3 foi de dafin
  • 2 lingurite sare, 1 lingurita piper
  • (optional) 150 g orez gata fiert, cu bob rotund sau 2 felii de paine umezite si rupte bucati
Cum se prepara sarmalele:
Carnea se spala si se scurge, apoi se taie cuburi. Se curata si se taie ceapa in cuburi mari, morcovii in rondele, iar intr-un castron mare se amesteca legumele cu carnea si orezul (sau painea). Aceasta se face pentru a putea lua in pumn direct un amestec inainte de a-l da prin masina de tocat mecanica sau electrica. Astfel se obtine un amestec mai omogen din compozitie. La final se adauga in amestec sarea, piperul si patrunjelul tocat.



Se desfac frunzele de varza murata si se taie in forme gata de impachetat. 



Din frunzele rupte se fac resturi care se toaca si se vor pune pe fundul oalei. Din compozitia obtinuta mai sus se ia cate o portie de carne si se pune in frunza. Se impacheteaza intai sarmalele mai mari, din frunzele mai mari. Pe fundul unei oale mari, cu capac, se pune varza tocata, apoi se intind feliile de costita sau kaizer si deasupra lor incep sa se aranjeze sarmalele, in cercuri.


La final, se toarna sosul de rosii si se adauga cimbrul si frunzele de dafin. Se poate pune apa pana se acopera sarmalele, se asaza pe ele si o farfuriuta, ca sa le tina sub zeama, apoi se pune capacul si se dau sarmalele pe foc, direct pe ochiul aragazului. Se lasa la foc puternic pana da primul clocot, apoi se da focul mic si se lasa intre 45 de minute si 2 ore, pana sunt gata sarmalele. (Gustati ca sa fiti siguri, depinde mult de intensitatea focului, dar cu cat fierb mai lent, cu atat sunt mai gustoase).





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi