Tort de casa, cu crema de ciocolata si de vanilie, nuci si fructe


Desi am rarit-o cu dulciurile de mult, prefer oricand o prajitura de casa uneia de la cofetarie. Tortul, prajitura suprema, mai are si avantajul ca o/il faci o singura data si tai in cate felii ai nevoie, in functie de numarul de invitati la masa. 

Vreau sa va incurajez sa va faceti propriile torturi din simplul motiv ca puteti pune in ele ingredientele preferate. Va place combinatia de crema ciocolata, nuci si alune, crema de vanilie, blat insiropat tot cu vanilie si fructe? Mie imi plac toate si nu le gasesc niciodata in acelasi tort sau... gasesc si alte gusturi, care imi cam "altereaza" ideea de dulce suprem.

Cumpara un blat de tort (se gaseste gata taiat in trei felii), alege ingredientele preferate si gata, in scurt timp iti vei putea monta tortul "de vis". Nu va arata ca la cofetarie, e drept, dar are sanse mari. Oricum, cui crezi ca ii va mai pasa atunci cand va gusta din tortul tau suprem cu "aspect rustic"?



Ingredientele pentru al meu:
1 blat de tort cu cacao
o punguta cu amestec de nuci, migdale, arahide, caju
1 conserva cu fructe (ananas, mago si papaya in cazul de fata) sau un compot 
frisca (un tub sau o cutie)

In rest, pasii sunt simpli: luati cremele ca atare sau faceti unele dupa retele de mai jos, faceti si un sirop pentru blat (reteta tot mai jos) si treceti la montat tortul. Insiropati fiecare blat, presarati ingredientele sau ungeti blaturile cu crema preferata, adaugati un nou blat, insiropati, ungeti, iar pe ultimul blat, dupa sirop, veniti cu ornamentele... Nu uitati sa tineti tortul la frigider cateva ore, ca sa se insiropeze mai bine si sa se intareasca umpluturile. 


Pentru crema de ciocolata:

Ingrediente:
2 ciocolate cu 50% cacao
50 g unt
100 g frisca (sau se poate folosi smantana)

Intr-un ibric, am pus la foc mic cuburile de ciocolata si untul. Am lasat sa se incalzeasca usor si sa se topeasca treptat, adaugand frisca pentru a inmuia crema pana am obtinut textura dorita. Se amesteca constant, pentru ca ciocolata sa nu se lipeasca de fundul vasului si nu se tine pe foc decat pana se topeste ciocolata si crema a devenit catifelata si omogena.



Pentru insiroparea blatului:

Se fierb 200 ml apa cu 8 lingurite de zahar si cu o esenta (de vanilie). Puteti adauga si putina zeama din compot. Turnati cu o lingurita cate putin, pornind dinspre marginile blatului. Secret: daca farfuri este usor adanca, siropul va tinde sa se adune spre centrul blatului, asa ca puteti lasa centrul cu mai putin sirop.




Pentru crema de vanilie

Ingrediente: 400 ml lapte, 3 oua, 60 g faina, 100 g zahar, 1 pliculet zahar vanilat, frisca
Intr-un bol se amesteca zaharul, zaharul vanilat, ouale si faina cu o furculita sau cu un mixer, apoi se adauga laptele caldut si putina esenta de vanilie. Daca textura cremei trebuie subtiata, se mai poate adauga frisca. (E o crema foarte buna si pentru tarte sau eclere.)




Acum se poate trece si la ornarea cu un nou strat de alune tocate, frisca, fructe bine scurse (din compot) si cu ciocolata rasa (am dat pe razatoare 6 patratele pastrate din ciocolatele pentru crema.)




2 comentarii:

  1. La multi ani !
    Te astept cu o reteta de muffins sau cupcakes la concursul organizat pe blogul meu !
    http://www.bucatepealese.ro/concurs-razboiul-brioselor/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, am vazut castigatorul azi. Felicitari pentru concurs si sa mai faci si alta data... poate prind si eu startul in timp util :)

      Ștergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi