Clatite cu banane si kiwi

Clatitele taiate fasii (e vorba de acele crêpes frantuzesti, adica foi subiri de clatita) si servite intr-un pahar tip cupa (de preferat mai larg la gura decat al meu), impreuna cu fructele preferate, un strop de dulceata de cirese si frisca proaspata reprezinta un desert simplu, dar cu care poti impresiona oricand. Si sunt atat de usor de facut!







Aluat pentru 8 clatite: 2 oua, 8 linguri faina, 1 plic zahar vanilat, 1/2 pliculet de praf de copt, 100 ml lapte, 100 ml apa minerala, 50 ml ulei, un praf de sare. Se amesteca intr-un blender pentru a se obtine compozitia de clatite. Se mai dileaza cu apa daca e nevoie. Se incinge bine tigaia pentru prepararea clatitelor, apoi se taie fasii cu ajutorul unui cutit.

Pentru 4 portii: 2 banane, 2 kiwi, frisca (sfat important: lasati-o la rece inainte de utilizare, indiferent de forma in care o luati), dulceata, un amestec de seminte sau stafide pentru ornat. In rest... doar combinati frumos, in straturi, toate ingredientele.

Clatitele si bucatariile lumii. Stiai ca...?

Dovezile arheologice par sa ateste ca delicioasele clatite sunt probabil cea mai veche și cea mai răspandita in vechime forma de a gati produsele crealiere. Ele erau "painea" societatilor de la inceputul agriculturii.
 
Pancakes sau hotcakes sau Flapjack (in America de Nord) sunt niste clatite groase, cu blat moale si rotund, preparate dintr-un aluat pe bază de amidon si in care se adauga praf de copt. Acestea pot fi gătite si pe o plita incinsa, dar si in tigaie. Arata mai mult ca niste tarte. Ele pot fi umplute cu o diversitate de ingrediente, dulci, dar si sarate: gem, fructe, sirop, cereale, fulgi de ciocolata sau carne. Se servesc de obicei puse in straturi, cu aceste ingrediente intre ele, si se taie ca o placinta.

Clatitele canadiene sunt celebre pentru siropul lor de artar si sunt de obicei preferate la micul dejun.

Crêpes sunt clatite frantuzesti, dar practic acestea reprezinta ceea ce intelegem si noi prin clatite cu adevarat: aceste foi rotunde cu blat subtire, facute din faina cu lapte si ou (pe care le-am pregatit astazi). Doar ca la francezi sunt prajite pe una sau pe ambele fețe, într-o tigaie speciala.  

Vesticii cred ca si placintele noastre, din sud-estul Europei, populare in Bosnia, Hertegovina, Slovacia, Ungaria, Austria si alte veciniatati sunt tot "clatite".


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi