Cum se curata pestele

Avertisment unu: acest articol poate strica pofta de mancare.
Daca va place pestele, dar nu si sa-l pescuiti... lasati persoane cu mai mult sange rece sa faca operatia de curatare si alegeti un magazin sau o pescarie care va poate ajuta cu acest serviciu.

Din pacate, uneori, pestele "proaspat" presupune chiar "aproape viu" (nu am invatat inca sa gatesc raci, crabi si alte asemenea tocmai pentru ca imi este mila). Dar daca va loveste pasiunea, iar anul acesta mergeti la pescuti in Delta chiar va trebui sa va descurcati pe loc... asa ca iata cam care ar fi procedura de curatare.


In primul rand se curata solzii, punand cutitul parghie in sens invers. E nevoie de o miscare ferma. Din fericire, daca pestele este proaspat, solzii caraseilor se inlatura usor. Aveti grija ca sar in toate directiile si trebuie sa urmeze o curatenie. Eu pentru aceasta etapa am inventat operatiunea "in punga" (adica bag pestele intr-o punga transparenta de plastic si, cu mainile strecurate in ea, curat solzii mai mult pe pipaite.)


Daca priviti burta pestelui, veti vedea o gaura mica si roz. In aceasta se poate introduce cutitul pentru a despica burta. Trageti cutitul spre cap.



Aici, din pacate, a trebuit sa iau o pauza de cam doua ore, pentru ca pestele meu chiar era "foarte prospat", adica aproape viu si, din pacate pentru psihicul meu, a inceput sa mi se zbata in maini. V-am zis ca nu imi place partea asta. Prin urmare, si eu am inceput sa sar prin casa aruncand pestele cat colo... ceea ce mi-a incetinit mult pasiunea cu care faceam fotografii. L-am lasat sa moara ca pe Toma Alimos inca vreo doua ore si am revenit cu mai mult sange rece.


Scoaterea intestinelor e un lucru delicat: se introduce un deget sau doua la baza capului si se trag afara intestinele, de la cap spre coada, cu grija si scotand absolut tot. Atentie, daca raman resturi spre cap, pestele gatit va fi amar, asa ca este extrem de important sa nu lasati nimic inauntru.
Se spala bine pestele, mai ales la interior.


De aici, e aproape gata. Mai trebuie doar sa il dati la sare, la frigider, cam o ora, pentru a-l pregati.  Este perfect dat prin faina, prajit in ulei, servit cu mamaliguta si sos de usturoi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi