Cum se gatesc urzicile?

Primăvara, urzicile sunt așteptate cu mare drag: hrănitoare și pline de vitamine, sursă importantă de fier, ele constituie baza pentru o serie de mâncăruri gustoase. Tocăniță de urzici, ciulama de urzici (se prepară cu făină), piure de urzici și alte asemenea bunătățuri poți face și tu. Îți vor ieși perfect. Cu două mari condiții:

* poartă mănuși când le cureți/speli
* spală-le foarte bine, dacă se poate tulpină cu tulpină (sau în trei ape)

Rețete cu urzici:

Pregătește urzicile: după ce te-ai asigurat că nu a mai rămas nici urmă de nisip pe ele, pune la fiert o oală cu gura largă plină de apă și cu o linguriță de sare în ea. Când apa clocotește, aruncă urzicile în oală și lasă-le 3-5 minute, nu mai mult, altfel își pierd vitaminele. Scoate-le cu o spumieră, apoi  scurge-le bine de apă și toacă-le mărunt sau mixează-le pentru a obțiune un piure.



Mancarica de urzici cu ceapă verde: 500 g urzici, 1 legătură de ceapă verde, 2 linguri ulei, 200 ml suc de roșii, 100 ml lapte, sare, piper. Se călește ceapa în ulei, se adaugă ceapa verde tocată, iar când se rumenește, se adaugă sucul de roșii. Se adaugă urzicile tocate, laptele și se drege cu sare si piper. Se mai poate pune lămâie. (Asta am mîncat eu, dar cu un ou ochi deasupra, după cum se vede.)

În aceasta etapă puteți deja servi sau se pot adăuga 2 ouă bătute și se trece cratița la cuptor, pentru o gratinare rapidă, 15 minute.

Mancarica de urzici cu usturoi: 500 g de urzici, 2-3 linguri ulei, 200 g smântană, 2-3 căței de usturoi, sare, piper. Se mixează urzicile cu smântâna, sarea și piperul. Se rade usturoiul pe răzătoarea mică, se călește 30 de secunde în ulei apoi se adaugă amestecul de urzici și se stinge focul după alte 30 secunde.

Ciulama de urzici: 500 g urzici, 3 linguri de făină, 150 g unt, 3-4 cătei de usturoi. Se face un sos de făină - trei linguri de făină se dizolvă într-un pic de unt topit. (Amestecă repede și ai grijă să nu arzi făina.) Adaugă piureul de urzici și un pic de apă, lasă să dea un clocot, dă de pe foc și amestecă smântână și usturoi ras, sare și piper, după gust.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi