Crap cu sos pesto de patrunjel

Cine vrea sa manance pește, dar vrea un sos mai rafinat in weekendul acesta pentru el? De fapt, azi o sa va dau o reteta de sos la fel ca cel pesto, dar pe baza de patrunjel, caruia italienii ii spun sos pesto Amalfitana. Se poate servi la o serie de feluri cu paste, legume, peste, carne, fructe mare, orez... Eu azi am ales o varianta foarte simpla de a servi pestele, tocmai pentru a pune in valoare sosul atat de placut, aromat cu usturoi, seminte de floarea-soarelui proaspat prajite si ulei delicat de masline.

Sos de patrunjel sau "pesto Amalfitana"

(denumire auzita de la David Rocco, la o emisiune culinara difuzata zilele trecute pe Paprika TV)

- 4-6 catei de usturoi
- 120 g, sau dupa gust, seminte de floarea soarelui, crude (italienii folosesc nuci, eu am ales o varianta mai ieftina dar la fel de savuroasa)
- 2 legaturi mari de patrunjel proaspat
- 100 g parmezan, proaspat ras
- ulei de masline
- sare, piper

Se curata cateii de usturoi, se pun in mojar cu sare si dupa cateva minute in care au fost lasati sa se inmoaie se zdrobesc pana se obtine o pasta cremoasa. Se amesteca cu putin ulei de masline.
Semintele de floarea soarelui se pun intr-o tigaie si se lasa un minut pana se incing si primesc aroma aceea inconfundabila de proaspat prajit, apoi se adauga in mojar. Se zdrobesc bine, pana se omogenizeaza cu usturoiul.
Patrunjelul se curata, se spala si se toaca bine, apoi se adauga in mojar treptat, amestecand incontinuu. Se pun alternativ o mana de patrunjel si o doza de ulei de masline, apoi la fel, pentru o mai buna omogenizare. La final, se adauga parmezanul proaspat ras, dat pe razatoarea mica si, daca mai este nevoie, ulei de masline. Se gusta si se mai pune sare doar daca este nevoie (parmezanul este destul de sarat. Puteti face sosul si fara parmezan, e gustos si asa, dar il lipsiti de un ingredient cheie savuros.)
Se amesteca bine. Rezulta un sos gros, cu textura si consistenta, in care se disting in detaliu aromele inconfundabile si atat de potrivite unele cu alele. E perfect la peste, dar si la paste.


Idee de servire
Pestele (in acest caz medalioane de crap) se da prin faina si se prajeste pe amble parti in ulei incins pana devine crocant la exterior si patruns la interior. Se serveste cu o garnitura de cartofi natur, stropiti cu lamaie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi