Idei cu avocado. Cum sa il gatesti

Toata ziua guacamole si salate cu felii de avocado... parca m-am cam saturat de aceeasi poveste. Asa ca am cautat prin arhiva ce idei de a-l gati ar mai exista. Fructul acesta este minunat pentru sanatate, contine grasimi bune si este satios, consistent, asa ca merita cu prisosinta sa il integrezi in mesele tale o data la cateva zile.

Pentru reteta de sushi cu avocado si somon fume, vezi Cum se face sushi

Avocado este cumva si lipsit de personalitate: nu are gust distinct, preia mult din "mediul" inconjurator. Ceea ce il face destul de versatil si adapatabil la o serie de retete. Nu este adevarat ca ai optiuni limitate pentru a-l gati.




Avocado umplut cu ou, la cuptor

O jumatate de avocado, din care s-a scos samburele si in care s-a mai scobit cu lingurita, pentru a face mai mult loc, este gazda unui ou crud, spart. Luati un ou mic si un avocado mare, faceti gaura mai mare... sau stati cu un servetel pe langa, ca sa stergeti surplusul de albus care da pe afara. Bagati-l la cuptor si paziti-l 10 minute, chiar 20, daca focul este mic iar voua va place ca galbenusul sa fie bine copt.

Eu la prima incercare am folosit microundele (nu recomand) si "mi-am explodat micul dejun" cu multa gratie, chiar de doua ori.

Sarea, piperul si zeama de lamaie reprezinta tot ce mai trebuie pentru acest mic dejun proteic, dar si cu grasimi bune. Este consistent si asigura doza de energie pana la pranz.



In loc de salata: rulouri cu avocado

Poti servi avocado cu ou fiert si un sos cremos de iaurt, smantana sau cu crema de branza, ca in ideea de mai sus. Taie bucati din fruza de salata, ca sa obtii  forme care pot fi rulate.  Fixeaza frunza de salata cu scobitori.



Avocado Fuerte, in forma de para

Despre avocado

Cand este bine copt (nu pe gratar, ci de la sine, ca orice fruct), miezul devine fin si moale, usor de pasat si integrat in multe creme, sosuri, umpluturi. Rareori il gasesti insa gata copt la magazin sau il gasesti copt, dar... cu coaja crapata si miezul negru. Fructele de avocado sunt destul de delicate, iar toti oamenii care pun mana pe ele pentru a le testa le fac "vanatai", ceea ce amplifica problema pe masura ce acestea se coc in magazin.

Daca miezul de la avocado s-a innegrit, mai poate fi mancat?

Pulpa neagra este comesibila, dar are un gust amarui si acesta se pierde doar daca partea neagra este zdorbita si amestecata cu pupla sanatoasa. De exemplu, intr-un amestec de genul guacamole si daca miezul fructului nu e in proportie mai mare negru.

Cum cumpar avocado si cand este copt?

Eu iau doar anumite soiuri de avocado, care sunt usor de verificat. au multa pulpa: de obicei pe cele cu coaja intacta, mai mult lucioasa decat granulata. Cumpar fructele cu trei-paru zile inainte de a le gati, cu coaja ferma, care nu cedeaza la apasare. Le las la intuneric, intr-o punga de hartie, cateva zile, pana ce se coc. Un mar pus in aceeasi punga le face sa se coaca mai repede. Imi dau seama ca fructele de avocado sunt coapte atunci cand apas pe coaja, iar degetele mi se cufunda mai usor in ea.

La noi se gasesc mai mult doua tipuri de avocado: Hass si Fuerte. Hass are coaja mai texturata si pe masura ce se coace fructul, coaja devine mai inchisa si mai roscata la culoare. Fuerte, cel din imaginea de mai sus, e preferatul meu, pentru ca este mai mare si deci are mai multa pulpa, dar coaja nu isi schimba culoarea.

In fine, chiar daca este totusi vorba de guacamole, o alta servire ar putea starni interesul, asa ca poti gasi aici si reteta cartofi noi cu rozmarin si sos guacamole


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi