Pizza de casă. Aluatul perfect

De cate ori ai vazut intr-o pizzerie adevarata cum un maestru al aluatului rasucea si intindea un blat de pizza? Aruncandu-l in aer ca un jongler, modelandu-l si intinzandu-l din varful degetelor, acel om facea probabil ca totul sa para foarte usor. Dar cine a facut macar o data un blat fin si elastic de pizza stie ca nu prea poti sa arunci cu el in aer fara sa-l rupi. Eu abia il intorc de pe o parte pe alta in tava, fara sa ii pierd forma. Dar si ce blat bun iese!



Pentru aceasta reteta, trebuie sa stii doua secrete:
In primul rand porneste cuptorul si lasa-l sa se incinga bine inaine de a pregati pizza. Daca nu ai un cuptor care se inchide ermetic... mai bine comanda niste pizza acasa.

Ingrediente pentru aluat de pizza: 1 ou, ½ pahar de apa calda, 1 lingura zahar, 1 plic drojdie, 3 linguri ulei, 300-400 g faina, recomandabil cernuta inainte, ca sa iasa aluatul mai pufos.


Dizolva zaharul in apa calduta si adauga pliculetul de drojdie. 

Faina se pune intr-un castron: mai mult la ochi, pentru ca se face o gaura in mijloc, in care se sparge oul (albus si galbenus). Se adauga cele 3 linguri de ulei si apoi apa cu drojdie si se aduna din faina de pe margini treptat, framantandu-se cu degetele usor, pana se obtine un aluat omogen, dar fin. 



Al doilea sfat important: Opreste integrarea fainii cand simti aluatul inca moale. Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa la caldura cca 30 de minute, pana creste. In mod normal, acesta aproape isi dubleaza dimensiunile, de la drojdie. 




In timp ce creste aluatul se pot taia…
Ingredientele pentru 4 pizza: 100 g sunca, 4 felii de kaizer, 4 ciuperci mari, 1 ardei rosu, 200 g branza mozzarella
Ingrediente pentru sosul de rosii cu care se unge blatul: 1 lingurita de bulion se dilueaza cu putin ulei si apa, se adauga oregano, busuioc, cimbru, sare si piper. 


Acum, pasii sunt urmatorii:

Se pudreaza tava cu faina


Se intinde aluatul cu mainile, direct in tava, pentru a obtine un blat cat mai uniform, de 2-3 cm grosime.

Se unge aluatul cu sosul de rosii


Se adauga uniform ingredientele, iar la final branza mozzarella si se da la cuporul preincalzit.
Se lasa la foc puternic (200 grade), timp de 10-15 minute (verifica sa nu se arda pe fund.)






Se serveste cu ketchup. Florile de langa sunt optionale.



PS Daca ai ars-o un pic, va fi mai buna a doua zi, incalzita la microunde, pentru ca apuca sa se inmoaie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi