Restaurantul Mongol, cel mai sanatos concept: totul proaspat si pe gustul tau

Am fost zilele trecute sa mananc la Restaurant Mongol, in Mall Promenada. Era prima data cand intram intr-un astfel de local, al carui concept m-a surprins intr-un mod deosebit de placut. Stiam despre gatitul pe plita in fata clientilor, dar nici prin cap nu mi-a trecut cat de interesant, interactiv si liber in alegeri culinare poate fi totul. Concluzia mea e doar una: merita sa te duci in Promenada macar pentru restaurantul Mongol, e genul de experinta pe care trebuie sa o ai nu doar o data in viata! Dar mai intai am de facut cateva precizari.




Aici este vorba despre bucataria traditionala mongoleza in destul de mica masura. Acest local ofera un concept cu totul nou si foarte bine adaptat la cerintele unei alimentatii moderne, sanatoase, care este doar inspirat din ingredientele si modul de a gati al mongolilor. Din cate am mai vazut, exista un adevarat lant international de restaurante de acest tip, numit “mongolian barbecue”, care defineste un anumit gen de servire si gatire.

Desigur, mongolii obisnuiti gatesc la wok sau pe pietre incinse (stiut fiind ca stilul de viata tradional este cel nomad, plita reprezinta adaptarea moderna pentru cei de la oras). Au multe influente din bucataria chineza, mananca si ei cu betisoare, dar alimentatia este bazata pe multa carne, oaie, capra, grasimi si lactate.


Mancarea la Restaurantul Mongol se detaseaza insa de aceasta limitare a ingredientelor si aduce foarte multe legume, radacinoase,, specialitati de orez, alge, peste si fructe de mare etc. Alimentatia spre care se orienteaza restaurantul Quanquan este mult mai sanatoasa, mai variata si plina de savori chiar decat orice alta  mancare servita. 

Acum, secretele pe care trebuie sa le stii inainte de a merge la Restaurant Mongol, ca sa poti sa te bucuri de toate placerile acestui tip de bucatarie, servire si gatire:


Cand intri in incinta Restaurantului Mongol Quanquan din Promenada vezi doar o serie de ingrediente crude, colorate, variate, toate expuse in vase generoase din sticla, pe un pat de gheata. Este momentul in care necunoscatorii pot chiar sa iasa, debusolati, din local. Uneori, unii clienti necunoscaori chiar isi incarca castronul cu legume crude si se duc direct la mese, unde incearca sa le consume ca atare. Nu am nimic cu mancarea raw, iar nici cei de la restaurantul Mongol banuiesc ca nu au, insa ideea este cu totul alta. Acestea sunt doar ingredienele pe care le alegi cu mana ta, pentru a fi gatite in minutele imediat urmatoare. Asa cum am spus, ele vor fi in curand preparate pe plita incinsa, condimentate si stropite din cand in cand cu apa si cu unul sau doua dintre sosurile lor delicioase.

Dupa mine, expunerea tuturor ingredientelor astfel aduce deja doua avantaje mari:

Primul: Nu mai e nevoie sa citesti un meniu din care uneori chiar nu intelegi ce vei avea in farfurie, iar cel mai adesea oricum nu stii ce anume pune de fapt bucatarul in felul tau de mancare. 

Al doilea: totul e proaspat, poti sa vezi (si sa mirosi) toate alimentele care iti vor ajunge in farfurie. 


Iata un concept care mi se pare pur si simplu perfect pentru consumator, cinstit si resposnabil cu sanatatea lui. Mai ales ca eu una am avut o aventura de ucenic prin bucatariile unui restaurant cunoscut si stiu deja cate moduri imaginative exista pentru a se face economie de resurse pe spinarea clientului. 

De altfel, probabil ca restaurantul Mongol este singurul care nu are a se teme de inspectii sanitare: foarte putine ingrediente mai pot fi refrigerate, totul se afla la vedere si, asa cum mi s-a spus, aprovizionarea  se face in fiecare dimineata, pentru ca ceea ce este expus sa fie cu adevarat proaspat.


Dar sa continuam cu autoservirea. Ia si tu un bol (sau doua, daca ai un invitat) si treci la compunerea propriei retete. Nu ai limita de ingrediente: trebuie doar sa iti incarci bolul cu tot ce doresti. Exista preturi unice pe meniu, indiferent ce adaugi in castron, asa ca tot ce ai de facut este sa iti pui la treaba imaginatia de bucatar (era sa scriu hobbybucatar, acum chiar ca se potriveste).


Pune o baza de taietei de orez, paste de orez sau orice alta specialitate cu orez de la inceputul  standului. Acestea vor da consistenta felului, desi la servire vei mai primi si o portie de orez fiert, cu textura perfecta si de un alb imaculat, pe post de "paine". Acum poi trece la legume, iar in final vei avea si bucatile de carne proaspata, gata transata marunt sau tocata.


Gandeste-te din timp ce tip de carne vei pune la final si alege legumele porivite: spre exemplu, vinete, morcovi si mazare frageda pentru carne de curcan si rata. 
Pasul urmator: Nu te sfii sa pui si nise bucati de carne cu grasime. Aceasta se va topi pe plita, iar carnea se va rumeni mai bine, capatand savoare.

In Restaurantul Mongol din Promenada, ai la dispozitie o multime de feluri de carne: carne de pasare (curcan, rata, gasca, pui) de porc, de vita, berbec (are un gust uimitor cand e proaspat si preparat pe plita). Alege mai mult de un fel de carne, pentru ca acesta este tot farmecul: toate ingredientele se vor intrepatrunde, oferindu-si reciproc arome, dar pastrandu-si unicitatea. Berbecul e foarte bine pus in valoare de combinatia cu pasare si vita.



Sau poti pune bucati de file de peste (tot asa, combina doua soiuri) oceanic sau de apa dulce, si fructe de mare: scoici, creveti, calamari etc.. Eu aici ca baza am folosit taietei de orez, apoi ciuperci de mai multe feluri, morcovi, porumb, broccoli, parca si doua bucati de branza (fripta pe plita capata un gust delicios).


Nu te sfii sa adaugi peste toate si ghimibir, ardei iute sau chiar ananas. Dulce in mancarea plina de arome si fript pe plita devine si el uimitor ca gust, racoritor si surprinzator aunci cand iti nimereste  papilele gustative.


Si cateva scoici in varf...

Acum hai cu castroanele la bucatar. Iti poti adauga singur sare aromata si condimente.


Si urmeaza sa iti alegi sosurile dorite, din tabelul cu galben.


Sosurile, multe si delicioase, ar merita un capitol special. Dar e simplu sa le alegi daca citesti pe lista care este asezata langa condimente. Il poti intreba insa si pe bucatar ce iti recomanda pentru alegerile tale de legume si carne. Iata inca un motiv pentru care sa revii in acest restaurant: sa descoperi fiecare sos in parte.

Bucatarul noteaza numarul sosurilor pe blatul de lemn care sustine castronul.

Iar acum le ia in spatele geamului si urmeaza un nou spectacol.








Desigur, nu e nevoie sa stai sa privesti cum se gateste, decat daca vrei. Tu ti-ai facut treaba, ai ales ingredientele, asa ca e momenul sa mergi la masa sa bei un vin bun, un suc sau o bere mongoleza. Mancarea va sosi rapid.



Ce zici, te-am convins? Mie mi se pare o super idee sa mergi de cateva ori, pana inveti cateva sosuri si combinatii, iar apoi sa inviti pe cineva la restaurant. E ca si cum i-ai gati tu (ca doar tu esti maestrul culinar), dar fara partea obositoare. 

Restaurantul Mongol este perfect pentru cei carora le place si sa gateasca singuri, dar vor sa fie serviti. Experimentele culinare sunt si ele super avantajate. Doar acasa nu ai la dispozitie in acelasi timp atat de multe ingrediente diferite si gata taiate!

Daca te sperie ca nu stii ce si cum sa combini, iata cateva idei:
- doua specialitati de orez, legume dupa gust, doua feluri de peste, cateva rondele de calamari, scoici si cozi de creveti
- taietei de orez, legume dupa gust, carne de pasare (pui, rata sau curcan) de doua feluri, berbec si vita, aromate cu ghimbir
- paste de orez, ciuperci, urechi de lemn, branza, carne de pui si de rață
- taietei de orez, germeni de soia, mazare, vinete, porc, berbec, ghimbir, ardei iute


Cat despre Mall Promenada, imi mai place si ca are multe branduri de localuri noi pentru un Mall, pe care le gazduieste in spatiul de la etajul doi. Gasesc aici intr-un singur loc tot ce vreau: si bucatarie internationala, si restaurante a la carte, si fast food sanatos, si cafenele, ba si doua magazine specializate pe vinuri, cu variate specialitati si soiuri de bauturi. Dar o sa revin si cu alte informaii despre localurile de aici.

4 comentarii:

  1. Interesant. M-ai convins sa fac si eu o vizita acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, adica te voi duce eu cand vii in Bucuresti :)

      Ștergere
  2. ce tare e ideea! dar banuiesc ca te cam costa la atatea bunatati proaspete

    RăspundețiȘtergere
  3. Ba sa stii ca sunt preturi ca la un restaurant normal si chiar mult mai avantajoase daca te gandesti ce pui in farfurie si cate servicii sunt acoperite. Sau daca faci o comparatie cu cat dai la un fastfood, sigur iesi in avantaj daca pui in balanta si sanatatea. Preturile pentru restaurantul Mongol din Baneasa le ai aici: http://mongolrestaurant.ro/MancareMongoleza.php

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi