Stevia, proprietati si retete

Fie ca tii post sau nu, verdele proaspat al acestui sezon se implica oricum si in viata farfuria ta. Am dat retete de urzici si spanac pana acum (ambele cam greu de curatat / spalat, adica nu genul celor ceva mai lenesi la gatit). Dar dintre cele trei, stevia este de departe invingatoare la categoria curatare usoara. Sa vedem ce se poate face cu ea. Cat de sanatoasa e si, la final, doua retete.


Se poate consuma si ca atare, in salate. Frunzele de stevie contin doze semnificative de vitamina C, oxalati si saruri minerale. Nefiarta, stevia are au proprietati depurative, diuretice si tonice. Deoarece curata organismul de toxinele adunate in timpul iernii, chiar si cei care nu tin post sau tin alfel de diete o aleg pentru curele de primavara.


Stiai ca...? Rizomii de stevie contin tanini, crizofaneină, gluco-emodina, reocrizina și gluco-reina. Ceea ce, in limbaj mai simplu, inseamna ca stevia este eficienta intr-o serie de afectiuni: de la constipatie, la hepatită, dar chiar si pentru rani, in aplicatii externe.


Mancare de stevie cu arpagic



5 legaturi stevie
200 g arpagic 
ulei de masline
sare, piper, lamaie

Curata coditele de la arpagic si freaca micile cepe intre maini, astfel incat sa cureti doar foile de la suprafata. Altfel te apuca dimineata curatand (oricum cica foile au si ele vitamine). Taie in doua o parte dintre bulbi.
Spala sevia si rupe, frunza cu frunza, codita si mijlocul tare. Poti sa o tai fasii sau sa o rupi. Pune o oala cu apa pe foc, iar cand clocoeste opareste frunzele de stevie 2 minute. Zboara vitamina C in felul acesta, dar macar iese o mancare buna. 
In uleiul de masline se calesc doua minute bucatile de arpagic, apoi se adauga stevia, sare, piper si lamaie. Se amesteca bine, apoi se dau de pe foc si serveste ca atare, cu lamaie langa. De preferat, se aceasta mancarica se serveste ca garnitura la un fel principal.




Daca vrei sa faci o combinatie de veredeturi, pentru o mancare ce este chiar mai gustoasa, incerca o mancare de stevie si urzici. Aceasa a fost testata de mama, care mi-a trimis urmatoarea reteta:

"Mancare de stevie si urzici


8 legaturi stevie, 
2 pungulite cu urzici, 
1 cana lapte, 
1-2 oua, 
1 ceapa, 
1 lingura bulion  sau 1 cescuta suc de rosii.
Se curata si se spala bine urzicile si stevia. Apoi se pun in apa clocotita pe foc , cam 10 minute Se scot intr-o strecuratoare.
Se caleste o ceapa ( farte putin, cam 2 minute), peste ea se adauga bulionul si se stinge cu un pic de lapte. Se toaca stevia si urzicile, se pun in vas si se amesteca bine cu ceapa si bulionul  apoi se adauga laptele si oul batut bine, sare, piper si ce alte condimente mai vrei. Se da la cuptor... cam jumatate de ora. Si gata."
Multumesc, mama.

Contraindicatii. Nu consuma stevie cruda daca suferi de afectiuni pulmonare, probleme ale cailor respiratorii, reumatism, probleme articulare, pietre la ficat sau la rinichi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi