Supa crema de legume (sau mai bine zis terci de legume), cu mei

Singura diferenta intre cele doua "feluri" culinare este ca pentru cea dintai trebuie sa ai robot de bucatarie. Cum eu detin doar un pasator manual, din acela de piure, tehnica mea de lucru ramane rudimentara... dar accesibila oricui. Altfel, oala plina de legume asigura o doza importanta de vitamine in post, unde mai pun ca este genul de mancare perfecta pentru toti, de la bebelusi, la batrani, de la vegetarieni, la tinatori de diete diverse. Meiul ii asigura consistenta si o doza de proteine importanta.



Ingredientele se vad direct in imaginea de mai jos, cu precizarea ca radacina alba este de pastarnac, mai dulce decat cea de patrunjel. O rosie da culoare supei, iar singurul condiment pe care il folosesc in plus este sarea. Rezulta o supa parfumata cu toate radacinoasele si legumele pamantului, groasa si hranitoare.


Procedura: taie toate legumele tari in cuburi si pune-le in apa rece cu sare, la fiert. Pune in oala cu apa si ceapa, curatata de foi, dar intreaga. Doveleceii si rosia pastreaza-le deoparte. Nu exista timp ideal de fierbere, doar verifica sa obtii niste legume cat mai moi, care sa s epoata pasa usor, dar care sa nu fie praf (isi pierd toate vitaminele daca fierb prea mult). Cand s-au facut legumele din oala, adauga si dovleceii si rosia intreaga, sa se opareasca.

Scoate rosia din apa, lasa-o sa se racoreasca, apoi curata-i pielita si taie cuburi pulpa de rosie oparita. Ia cu ocazia asta si ceapa fierta din oala si taie-o si pe ea maruntel. Uite cam asa.


Lasa restul de legume inca zece minute sau pana fierbe si dovlecelul, apoi scoate-le cu o spumiera pe o farfurie (sau intr-o alta oala. Eu am doua oale la fel, ceea ce probabil va induce pe vreo cativa in eroare, adica pe cei care vor urmari pasii doar in imagini.)

In zeama ramasa in oala, adaugati seminte de mei decorticat (cel nedecoricat este mai hranitor, dar eu atat am gasit... Iar asta la plafar! Un timp am tot cautat mei prin hipermarketuri si nu gaseam, asa ca in cautarile mele extinse am dat de aceasta sursa. Acum vad ca se gaseste si prin hiper si supermarkets, insa proviziile mele pe jumatate de an erau deja facute...)

Spuneam ca in zeama ramasa in oala, care fierbe, se adauga meiul decorticat.


Pana fierbe meiul, pasam legumele. Fiecare dupa puteri: daca ai robot, foare bine, intr-un minut ai terminat si obtii pasta pentru supa-crema. Eu ma descurc cu pasatorul cu care fac piure, pentru ca, nah, sunt un blogger culinar care se "respecta": adica nu am de niciunele in afara de pasiune si un obiectiv foto bun. Probabil trebuia sa-mi numesc blogul "cum faci de mancare cand ai doar cateva farfurii si trei usensile ieftine"... Dar mai bine sa tac si sa revin la ce pui in farfurie. Avantajul pasatorului: mancarea ramane mai texturata si... da bine!


 Adaugi legumele inapoi in oala cu zeama de supa si mei, amesteci bine si (probabil) va fi nevoie sa mai adaugi un pic de apa, pana ce mancarea (adica supa) capata consistenta dorita, mai cremoasa. Da un clocot si adauga verdeata. Cam asta a fost. Poti servi.



Despre mei: sursa de proteine, slab caloric, este o cereala demna de remarcat in special pentru ca nu contine gluten si pentru atributele sale alcaline. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi