Ciorba de curcan cu loboda

Ca sa faci o supa sau o ciorba nu iti trebuie decat un pretext. Poate o dieta anume, o raceala ori un rest de carne de la o masa mai consistenta. Se adauga: cateva radacini luate din piata la pret mic, niste legume ratacite prin frigider si o lingurita de sare (nu e nevoie de nici un alt condiment, de zece ani fac supa fara ajutor "concentrat" si ma bazez doar pe gustul legumelor. Incearca, iese perfecta).




Cumpara, deci, o pulpa de curcan, din care vei folosi doar osul. Taie carnea, dar lasa osul cu ceva carne pe el, in timp ce restul pulpei o vei cioparti si o vei pune la paste sau o mancare cu mazare, dovlecei si, poate, cartofi, daca nu cumva esti la dieta... dar ma repet, nu-i asa?

Sa nu uit de al doilea pretext: loboda, aceasta regina a sezonului, rosie si verde si in toate nuantele inchipuite dintre rosu si verde... Usor de spalat, usor de oparit in ciorba aproape gata si acrita dinainte cu otet de mere, dietetica si, mda, cam atat cat poate fi de vitaminizanta o iarba fiarta putin, adica avand vitaminele C, A, niste fier si ceva minerale, atat cat sa ne fortificam organismul dornic de prospaturi de primavara.


Si, care va sa zica, reteta de ciorba:

Taie si tu carnea de pe osul de curcan, dar nu de tot, mai lasa cate ceva. Tine si pielea, ca stiu ca nu o vei pune la gatit, mai ales daca esti ca mine, cu gandul mereu la mancare subtire si fara de grasimi tremuratoare. La supa insa e buna pielea, pentru ca o lasi cat sa dea gust si stelute de grasime la suprafata (plus celebra calitate anti-raceala), fara sa fie nevoie s-o pastrezi si mai tarziu.

Pui, deci,  osul cu carne, pielea de pe pulpa de curcan si o ceapa curatata, intreaga, toate la gramada - in apa rece, cu 1 lingurita cu varf de sare. Si le dai la fiert. Mai pui apa cand scade.

Dupa ce carnea fierbe, scoti ce e in oala, pastrezi osul si il cureti de carne.

Adaugi in oala:
- 3 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 patrunjel
- 1/2 telina mica
- 1 ardei rosu
Toate curatate si taiate cubulete.

Era sa uit: pune si carnea, decupata de pe ciolan si taiata fasii, la loc in oala.

Spre final, asa, poti sa adaugi si niste dovlecel, ca fierbe repede. Iar dupa ce l-ai pus, pune 2-3 linguri de otet, mai lasa 5 minute si treci la loboda, care va da culoare ciorbei. O speli. Si o tai cu cutitul, marunt. Nu iti face griji ca "oxideaza", pana oxideaza ea, va fi de mult timp in oala! Arunc-o in ciorba, lasa un clocot si stinge.

Toaca o mana de patrunjel si leustean si presara-le peste ciorba proaspat stinsa. E plina de bunatati, acum... unde mai pui ca tine raceala deoparte, e blanda cu talia, dar tine si de foame.


PS: Daca ai alte variante cu carne de curcan, trimite-mi-le si mie pe email.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi