Drob de post, fara ou

Ii poti spune drob de post, dar e mai dregaba un chec de legume care nu are nici un pic de ou in el. Un amestec simplu de soia, cartofi si dovelcel, in care nota "pascala" este data de ceapa verde si usturoiul verde. Fara ele nu se poate. Pai e primavara, sau ce?


Stiu ca e perioada in care te tot lovesti pe net de retete bazate doar pe vegetale si cereale, dar ma conformez asteptarilor celor pentru care scriu. Eu nu tin post, recunosc, pentru ca ma intereseaza mai degraba o alimentatie care imi poate pastra supletea si masa musculara... Aceasta nu ma impiedica sa testez retete pentru cei din jur (adica si pentru tine) si sa le recomand daca imi ies. Desi am crezut la un moment dat ca acest drob o sa fie un fiasco, pana la urma s-a dovedit chiar bun. Mai ales daca ai rabdare sa lasi acest drob-chec sa se raceasca, daca nu te deranjeaza sa il modelezi usor cu mainile, pentru a il face mai compact. Iar daca iti foame sau esti deja vegetarian ori obisnuit cu postul il vei gasi chiar delicios.

Cum se face:
1 pachet de 100 g granule de soia
3 cartofi
1 dovelcel
1 legatura ceapa verde
1 legatura usturoi verde
1 legatura de marar


Soia se prepara dupa instructiunile de pe plic. De regula, procedura este cam asa: se lasa granulele la inmuiat in apa rece, cca 10 minute, pana se rehidrateaza, apoi se scot, se scurg de apa si se storc bine. Se pun la fiert inca 20 minute, in alta apa, cu condimente (sare, piper, dafin, cimbru. Eu am adaugat si o ceapa alba, ca sa ii dea gust, dar nu e obligatorie). Se scot granulele de soia fierte, se scurg si se storc .

Cartofii se curata si se taie cuburi. Se fierb separat, in apa cu sare. Cand sunt gata, se scot si se paseaza, pentru a fi transformati intr-un piure.


Se tapeteaza o tava de chec (daca vrei sa obtii doua droburi sau sau un drob mare cat o tava de cozonac, dubleaza amestecul) cu ulei si faina. Sau, pentru o crusta mai crocanta, cu margarina si pesmet.


Se face un amestec din piure, dovelcel ras, granulele de soia, ceapa, usuroiul si mararul tocate marunt. Se gusta si condimenteaza bine din nou, cu sare si piper. Amestecul se intinde in tava cu mana (ca un aluat de cozonac) si se niveleaza.


Se lasa la cuptor, la foc mic, 40-50 minute, pana ce continutul se desprinde usor de margini, iar pe "coaja" s-a format o crusta aurie. Se lasa la racit inainte de a se scoate din tava. Daca pare ca se faramiteaza cand scoti din tava (pentru ca amestecul nu are ou), nu iti face probleme, Cateva strangeri usoare intre palme, iar drobul va primi o forma mai compacta, estetica si va fi potrivit inclusiv pentru oaspetii tai vegetarieni. Daca mie mi-a iesit s-o fotografie (in imagine, doua bucati de drob, una peste alta), si tie iti va iesi s-o servesti frumos. Adu-o la masa impreuna cu o salata de ridichi si ceapa verde.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi