Mancare imprimata cu tehnologie 3D, o realitate germana

O imprimanta 3D tipăreste alimentele pentru cateva case de batrani din Germania si o sa intre in curand in productie pentru vanzarea catre gospodariile casnice. Nu e o gluma. Aceasi tehnologie care a castigat un teren puternic in arhitectura va aduce insa, cred, o lovitura domeniului culinar. Procesarea alimentelor a atins o noua treapta. Ei zic ca gustul mancarii nu se schimba: ingredienele sunt sanatoase, adica vegetale, carne si carbohidrati, amestecate si apoi transformate in niste piureuri usor de mancat. Cu aspect similar cu cel al hranei reale.


"De la chips-uri de porumb, pana la mere glazurate si bomboane, poti imprima prin tehnologia 3D orice fel de hrana", scrie Nadja Sayej pe Vice, de unde am preluat aceasta stire.
Conceptul Smoothfood a fos introdus la casele pentru batrani sau in locuintele celor care aveau nevoie de asistenta la domiciliu. Mesele realizate prin aceasta tehnica sunt fabricate din ingrediente proaspete: sparanghel, carne, cartofi, care sunt bagate intr-un cartus de imprimanta (da, stiu, suna ciudat rau!) unde se fac piure, pentru ca si pacientii care au dificultati la mestecat si inghitire sa le poata ingurgita. Ideea era ca aparatul sa fie folosit in locul asistentelor care ar veni sa gateasca la domiciliu. Acum insa va fi bagat in productie pentru a putea fi cumparat insa si de catre cei care nu mai au timp sau chef sa gateasca. 

 
 

Masinile care imprima mancarea vor putea fi achizitionate la fel ca un cuptor cu microunde sau un filtru de cafea. O masina Natural Foodini costa "doar" 1.400 dolari. Momentan. Cei de la NASA si-au comandat, se pare, pentru astronautii lor, o imprimanta de pizza, care costa 125.000 dolari.

Cum creeaza imprimanta 3D felurile de mancare? Acesta poate fi comparata cu o imprimantă cu inkjet normală, dar foloseste alimentele ca materie prima, in loc de cerneală. Materialul este apoi imprimat in straturi pe o placuta speciala. Imprimanta este controlata de un software de unde se pot programa, in mare masura, cam orice fel de forma. Materialul folosit va asigura gustul. Adica poti avea un hamburger cu gust de spanac si cu vitamine din spanac. 

Pentru detalii, cine stie germana poate sa mai intre si pe site-ul Biozoon Se anunta un intreg proces logistic, care va baga aparatura de acest gen intr-o serie de spatii industriale. Si probabil intr-un viitor apropiat se va inlocui mult din mana de lucru din fast food-uri si bucatarii de localuri. Daca acasa vom evita sa aducem asa ceva mult timp (bine, pana nu va deveni o moda ca orice alt aparat electrocasnic), probabil ca patronii de localuri vor vedea oportunitatea...


Iar eu care credeam ca mancarea din unele zone din Europa avea gust de carton! Acum fiecare mancare va putea sa aiba gust de... ce vrei tu! Ca in Harry Potter, cu boabele lui de fasole fermecate. Nu stiu daca sa vad partea buna (pana la urma scuteste de efort niste oameni cu dificultati), sau sa deplang inca o data disparitia gatitului traditional. Stiu insa ca omenirea se va adapata inca o data si se va replia asa cum poate... sau "dupa necesitati".

Fotografii de pe site-ul naturalmachines.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi