Tiramisu, cea mai simpla prajitura

Tiramisu este aproape o legenda culinara. Dar, intocmai ca in cazul unei legende, aceasta prajitura simpla si clasica a capatat de-a lungul vremii atatea forme, a fost adaptata la atatea gusturi si regiuni, incat astazi cu greu ai putea spune ca folosesti reteta "originala" atunci cand o preparari. Mai mult ca sigur ai gasit pe internet retete de Tiramisu cu rom, cu lichior, cu creme diverse, unele chiar fara mascarpone. (Pai acesta nu mai este tiramisu, ci prajitura cu piscoturi!) Am pretentia, asadar, ca de data aceasta ofer retetea de tiramisu originala, cea despre care se zice ca ar fi fost creata pentru prima data in Siena, Toscan, pentru un duce din familia de’ Medici.




Am mancat in viata asta o gramada de portii de Tiramisu, preparate in toate felurile. La randul meu, am testat acasa destule retete gasite pe net sau prin carti. Tot ce pot sa spun este ca se simte imediat care sunt prajiturile facute "din economie", cu ingrediente de slaba calitate. Nimic nu este mai trist pentru papilele mele gustative decat un "fake tiramisu". Stiu ca ingredientele bune sun scumpe, dar fara mascarpone... mai bine nu il faci.

Tiramisu este o prajitura de origine italiana, despre care altii spun ca a fost facuta pentru prima data fara alcool, deoarece era destinata copiilor. Nu uita nici tu, daca o faci pentru cei mici sa nu pui in ea bauturi alcoolice!

In ceea ce priveste alcoolul, poti adauga  de Marsala, daca gasesti. Am vazut ca unii recomanda in loc un vin licoros (Lacrima lui Ovidiu e singurul produs romanesc, din cate stiu, de preferat cel vechi de 12 ani), sau un lichior de cacao, de buna calitate. Se pune in cafeaua tare o doza mica (10-20 ml). Unii pun alcool si in crema. Eu cred ca acest gust e interesant, dar nu se potriveste cu reteta originala si nu este necesar.

Altfel, Tiramisu este extrem de simplu de facut si ii poi implica si copiii (daca ai) in preparare.

Doar crema iti poate da cateva batai de cap, in cazul in care chiar esti incepator in bucatarie. Dar cu putina rabdare si multe repetitii (ceea ce cu siguranta vei "executa", pentru ca te vei indragosti de Tiramisu) vei rezolva cu bine situatia.

Ingrediente
1 pachet de piscoturi bune
6 oua (la temperatura camerei)
150 g zahar
2 cutii de mascarpone (a 250 g)
O cana de cafea tare
Cacao, pentru pudrat



Pentru crema de Tiramisu

Se separa albusurile de galbenusuri si se inlatura un albus (de regula, albusurile trebuie sa fie mai putine cu 1 decat galbenusurile. Sau cu 2, daca dublezi cantitatea). Albusurile se bat cu ajutorul unui mixer, pana devin ca o spuma tare. Intre timp, galbenusurile se amesteca la bain marie cu zaharul, frecand cu o lingura de lemn. (Pentru cei mai incepatori dintre incepatori, "bain marie" inseamna ca pui la fiert o oala cu apa, iar deasupra ei, cand clocoteste apa, un alt vas, care se poate sprijini pe marginile celui dintai si nu trebuie tinut cu mana, in care adaugi ingredientele pe care vrei sa le incalzesti. In acest caz - galbenusurile cu zahar, fara alt lichid. Metoda are avantajul ca evita un transfer de caldura prea brusc si, prin urmare, nu face galbenusurile sa coaguleze, ci le transforma intr-o crema.)
Cand zaharul este topit, iar crema de galbenusuri devine omogena si groasa, se da de pe foc. Se lasa putin sa se raceasca si se incorporeaza in albusuri. Se adauga si mascarpone, se amesteca usor. Aceasta este toata crema, fina si delicioasa. Asa cum am spus, nu e nevoie de lichior sau alte minuni.

Montarea prajiturii Tiramisu

Se face o cana de cafea tare (in care se poate pune un pic de alcool). Se lasa la racit. Apoi se scufunda piscoturile in cafea pana la jumatate. Se tin 2-3 secunde, nu mai mult, deoarece cafeaua se va absorbi in piscoturile poroase, iar prea mult lichid le va inmuia prea tare.


Se pun piscoturile pe platou, cu partea care a fost scufundata in cafea in sus. Se adauga peste stratul de piscoturi jumatate din cantitatea de crema. Se vine cu un nou strat de piscoturi.


Se adauga deasupra restul de crema. La final, se pudreaza cu cacao, strecurata printr-o sita mica, de ceai. Se da la frigider si se lasa cateva ore. Pofta buna si... nu il manca pe tot la o singura masa!





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi