Novac la gratar, cu legume. Un peste accesibil si gustos

Pretul bun al novacului (crapul argintiu nobil) este completat de un gust... regesc. Alege un file fara piele, de la un peste mare. Neaparat PROASPAT. Bucata astfel taiata iti da ocazia sa pregatesti un fel inedit, care ii va aduce aminte de bucataria asiatica. Fileurile mici, taiate in latul fibrei, groase de un deget, au avantajul ca arata si bine in farfurie. Sofisticat, la pret mic.


Sunt la dieta proteica: vreau sa slabesc, dar sa pun si ceva masa musculara in locul grasimii. Prin urmare, gama de alimente la care am dreptul pentru a declansa cetoza este destul de limitata. Carne si anumite legume. Dar eu ma satur repede de piept (curcan, pui) si de muschi file afumat. Pestele, tofu si ciupercile proaspete sunt insa alternative minunate si gusoase de hrana proteica. Asa ca le-am combinat intre ele, apoi cu tot soiul de verdeturi printre care oregano si menta proaspata. A iesit un peste usor dulce, perfect aromat. Reteta mai jos.


Pentru patru portii ai nevoie de:
- un file de 600-800 g de novac (in poza de la inceput este jumatatea de file, taiat pe mijloc),
- 8 ciuperci mari,
- 200 g tofu
Pentru garnitura:
- spanac oparit, proaspat sau congelat, scurs de apa si aromat cu suc de lamaie
Condimente:
-oregano proaspat,
- menta proaspta,
- o legatura de salvie,
- sos de soia,
- ulei de masline, sare, piper.
- coaja de la 1/2 lamaie. (Tine lamaia pentru suc, ca sa il pui in spanac)

Taie fileurile in dreptunghiuri de un deget grosime si foloseste verdeurile, sosul de soia si uleiul de masline asa ca in imaginile de mai jos:


Ador partea asta cu transarea si aromatul carnii de peste. De fapt, e partea cea mai "complicata" din reteta. Acum urmeaza ceva si mai simplu. Dar mai intai arunca o ultima privire la ce frumos arata fileurile :) Nu-i asa ca promit sa fie delicioase?


Ah, pestele mai are niste oase, dar sunt mari si pot fi lasate in fileuri. Sau, daca nu vrei batai de cap, scoate-le de acum.


Pune fiecare bucata de peste pe tigaia bine incinsa. Intoarce dupa ce se rumenesc bine. Lasa si pe partea cealalta, apoi vino cu frunzele de salvie. Pune-le frunza deasupra, iar mai tarziu, cand crezi ca s-au facut bine, intoarcele si cu frunza de slavie in jos, sa se rumeneasca si ea si sa-si imprunte aroma pestelui. Ciupercile pot sta cuminti alaturi.

Despre ciuperci:
Sterge-le si pune-le pe gratar cu tot cu coaja - in ea se afla cele mai multe vitamine. Gatitul pe tigaia incinsa distruge si ultimii microbi. Intoarce ciupercile pe ambele parti.

Taie bucata de tofu cuburi, frige-le un pic direct pe gratar, apoi pune cateva cuburi in fiecare ciuperca. Gata!


Se serveste cu spanac si lamaie alaturi. Frunza de salvie se scoate, ca e un pic amaruie. Unii o mananca, dar nu e cazul.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi