Shaorma de casa. Una mare, cu de toate

O shaorma ramane o shaorma, tot nesanaoasa este, ar spune cei mai inversunati dusmani ai mancarii tip fast food. Da, doar ca aceasa este o sharoma low food. E drept, vine "la pachet" cu doua dezvantaje: nu e gata in cinci minute si nici nu costa atat de putin per bucata ca cea din colt. Care ar fi avantajele? Pai ia sa vedem...


E mai sigura. Poti pune in ea si pui bio, daca iti permiti, si curcan, iepure sau porumbel. Poti pune carofi copti pe gratar, nu prajiti, poti pune maioneza de casa si poti alege un sos de rosii de calitate. E tunata pe nevoile tale. Este gigantica, dar vei putea sa mananci doar jumatate si sa mai ai si la cina, fara te temi ca se strica din cauza sosurilor.

E pe gustul tau. O faci asa cum iti place, cu ingredientele tale preferate, nu mai depinzi de oferta limitata de sosuri de la colt. Alegi castravetii tai preferati, ketchup-ul tau preferat si poti face maioneza ca la mama acasa. Care e sigur adevarata.

E o reteta atata de simpla incat o poate face oricine. Adica seamana cu un sendvis, doar ca feliile de paine sunt lipia. In rest, nu trebuie decat sa aduni ingredientele si sa le pui in foaia de lipie. Singura indemanare de care ai nevoie este abilitatea de a infasura foaia in jurul ingredientelor.

Despre ingrasat? OK, stiu, asta e temerea tuturor, inclusiv a mea... dar nu iti face probleme. Daca scoti cartofii, stai mai bine decat daca ai manca un urias sendvis cu paine si cu aceeasi compozitie. Altfel, daca nu poti renunta la cartofi, fii pe pace: o mica evadare culinara (exotica) nu strica, daca apoi ai o saptamana "constienta gastronomic". Eu sigur nu o sa te las sa evadezi din nou pana in weekend: saptamana aceasta revin doar cu retete foarte sanatoase si gustoase. Daca te-am tentat, trebuie sa te si spraveghez mai departe, nu? Asa ca urmeaza
- novac cu verdeturi si ciuperci, apoi
- friptura cu piure de avocado

Dar mai intai, ca sa ramanem la tentatiile de astazi, iata cateva secrete pentru shaorma noastra:


- Fa cartofii in tava, la cuptor, pe hartie de copt, cu condimene si rozmarin.
- Toaca varza la finalul pregatirii ingredientelor si freac-o cu putina sare, dar doar 30 secunde, nu o lasa sa se inmoaie.
- Alege niste castraveciori cornichon murati in otet, tari, nu moi.
- Probabil ca nu ai rotisor sau nu ai timp de el (daca ai ambele, atunci cand faci un mare pui, pastreaza niste bucati si pentru shaorma asta). Fa deci o shaorma cu carne tocata marunt si fripta cu ulei de masline si ustroi, la tigaie sau la wok.
- Incalzeste lipiile chiar inainte sa adaugi ingredientele.
- Tine pungute la indemana, daca vrei sa mananci shaorma in maniera "street fashion", adica muscand din rulou, si nu cu cutitul si furculita, cum a facut eu.
- Foloseste rosii bune, cu gust.
- Fa maioneza de casa sau alege o maioneza vegetala cu usturoi si un ketchup de calitate.
- Poti adauga si verdeata, pentru un aport de vitamina C: patrunjel, busuioc, menta etc.


Altfel, montajul e simplu si l-ai vazut de atatea ori incat nu mai e cazul sa-l reluam. Probabil ca si tu spui "fara ceapa" atunci cand comanzi, ocazie cu care, daca vanzatorul vrea sa fie amabil, te intreaba: "aha, ai intalnire?" Sa zicem doar ca usturoiul e mai bun si sa ne oprim aici. Eu sper ca imparti shaormele de azi si cu altii. Pofta buna!







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi