Rulada de cacao cu crema de fructe de padure, fara zahar

Fructele de padure bogate in antioxidanti si vitamina C (care isi pastreaza beneficiile pentru ca sunt folosite proaspete) si lipsa zaharului fac din aceasta reteta una dietetica si gustoasa, perfecta pentru oricine adora dulciurile sanatoase. Timpul de preparare, foarte scurt, este al doilea mare avantaj. Recunosc, aceasta reteta nu ar fi fost postata pe site fara Green Sugar, carora le datorez redescoperirea ei in caietul meu de notite si adaptarea la un stil de alimentatie mai sanatos. Gata de ceva bun? La treaba!



Mai intai, insa, o sa marturisesc ceva: de mai bine de sase luni cafeaua mea nu contine zahar, ci indulcitori, pentru simplul motiv ca nu am chef sa iau in greutate mai mult decat e cazul. Stiu ca ma expandez daca nu am grija, inclusiv la miscare fizica, iar partea proasta e ca stau mult pe scaun. Acum, am doua intrebari pentru voi:

1) Ce credeti, imi e pofta de dulce? Mda, imi este, periodic, iar ca dovada am mai si pus pe blog niste retete cu "deraparile" mele de la dieta.
2) O sa dau in vreo boala cu atatia indulcitori artificiali? (As fi putut, dar n-o sa dau, pentru ca am descoperit indulcitorii naturali cei mai buni si care sunt recomandati de toti trainerii de fitness si nutritionistii - sunt cei pe baza de Stevia Rebaudiana, o planta medicinala indulcitoare care era folosita din cele mai vechi timpuri in multe tari ale lumii)

In conditiile acestea, faptul ca am primit zilele trecute o invitatie de la Laboratoarele Remedia (vezi site-ul, arata si foarte bine) sa le testez indulcitorii naturali mi s-a parut de bun augur. Dulciuri sanatoase, de dieta, cum suna asta? (Suna bine? Aha, deci un titlu foarte bun pentru viitoarea mea carte!)

Dar sa revin:

Green Sugar este genul de indulcitor care poate fi folosit rece, ca atare, dar si incalzit, in aluaturi, prajituri etc., pentru ca nu i se altereaza gustul prin incalzire. Era exact ce imi trebuia pentru aceasta reteta, care se face partial dintr-un amestec dulce rece, dar are in compozitie si un blat care se face la cuptor, la temperatura ridicata.

Reteta de rulada de cacao cu crema de fructe de padure, fara zahar


Se cumpara sau se scot din dulap/frigider:

Pentru blat

6 oua
6 linguri rase de Green Sugar Cooking
4 linguri cu varf de faina
2 linguri cu varf de cacao

Pentru umplutura

300 g fructe de padure (mure, coacaze si afine), din care se pot pastra cateva intregi, pentru ornat
200 g crema de branza dulce, tip Ricotta sau Mascarpone
6 lingurite Green Sugar Cooking

Cum se face:

1) Se separa albusurile de galbenusuri, in vase separate. Peste galbenusuri se adauga cele 6 linguri de indulcitor natural Green Sugar si se pun la bain marie. Se amesteca pana ce indulcitorul se dizolva, iar galbenusurile devin cremoase.


Nu am avut stare si am gustat din amestec inainte ca galbenusurile sa se faca. Indulcitorul da cremei de galbenusuri un gust proaspat si un un parfum curat, de plante. Imi place.


...Altfel, banuiesc ca sesizati sistemul meu de "bain marie". Suportul metalic este luat din cuptorul cu microunde, pe care nu prea il folosesc. Dar in loc de castron ceramic merge mai bine unul metalic, se incinge mai repede. Galbenusurile se freaca incontinuu, ca sa nu se lipeasca, pana ce granulele de Green Sugar se dizolva si ouale devin cremoase.


2) Albusurile se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Se adauga usor in albus, amestecand lent, ca sa nu se lase spuma: crema de galbenusuri, faina si cacao. Se mai amesteca usor, cu o furculita, pana se obtine o crema spumoasa, omogena.


3) Am uitat sa spun ca se incalzeste cuptorul, dar ii poti da drumul si acum si sa il lasi cat timp pregatesti aluatul. Se tapeteaza o tava de cuptor, patrata, cu hartie de copt. Incearca sa folosesti o hartie buna, si ai grija sa fie perfect intinsa, pentru ca blatul va iesi destul de subtirel si e bine sa nu fie rupt de indoiturile hartiei (eu am gresit aici, putin, dupa cum se vede in poza). Toarna crema-spuma de cacao pe hartia de copt. Egalizeaza cu o lingura, formand un patrat sau dreptunghi.


4) Lasa la cuptor 10 minute, pana ce aluatul este facut. Scoate blatul de prajitura si desprinde-l de hartia de copt, punandu-l cu fata in jos pe un fund de lemn sau pe masa de lucru. Ruleaza-l strangand usor, astfel incat blatul sa se raceasca deja in forma de rulada. E bine sa lucrezi cu grija, ca sa nu il rupi, dar daca se rupe nu te ingrijora: se va lipi de la crema din interior.


5) Cat se raceste un pic blatul, se trece la pasul urmator, adica amestecarea branzei dulci cu fructele de padure. Adauga-le si zdrobeste-le cu ajutorul unei furculite, integrandu-le in crema de fructe. Adauga linguritele de indulcitor Green Sugar spre final, dar amesteca bine, ca sa se omogenizeze, chiar daca mai raman cristale.


 6) Intinde crema de fructe pe blat, in strat uniform. Lasa stratul mai gros spre capatul din centru si mai putin spre margini. Ruleaza incet, cu rabdare.



7) Ruleaza iar si lipeste marginile, apoi da la rece 10 minute. Daca mie mi-a iesit, iti va iesi si tie. Daca ai goluri in rulada, pentru ca nu ai strans suficient blatul, mai umple-le cu crema de fructe, pe masura ce tai portii.


Despre Stevia Rebaudiana

Desi este comparata cu zaharul, iar puterea ei de indulcire este adesea raportata la acesta, Stevia  nu prea are legatura cu el din punct de vedere al gustului. Planta indulceste altfel. Doar cine o foloseste de obicei stie ca are un gust de dulce care poate fi numit pe drept cuvant "light". Iti atinge papilele gustative, dar nu le agreseaza. Daca pui prea mult, obtii mai degraba un gust amarui.

Spre deosebire de alti indulcitori pe baza de stevie, Green Sugar este conceput pentru a evita acea amareala care apare la cantitati mari. In acest desert eu l-am folositi totusi in cantitati normale, ceea ce recomand. Laboratoarele Remedia stabilizeaza gustul de stevia, ca sa nu modifice gustul alimentelor, nici macar la temperaturi inalte.

In cafea de exemplu pun mai putin, doar o lingurita, pentru ca altfel nu mai simt gustul intens al cafelei. Oricum, italienii spun ca nu trebuie pus nimic in cafea, nici zahar, nici vreun indulcitor... Eu insa vreau sa fie macar un pic dulce:


Dar, da, recomand Green Sugar in mod clar pentru prajituri si alte dulciuri sau ceaiuri, in care se comporta foarte bine. Merge perfect si pentru dulceata, am folosit fructele din retetea de mai sus pentru a face, azi dimineata, o dulceata pentru clatite:


(Fructele se pun in tigaia incinsa in care ai preparat clatitele, cu 2 linguri cu varf de Green Sugar la 1 pahar de fructe. Se amesteca pe foc, pana se topeste zaharul. Cand crapa afinele si coacazele, lasand sirop, se adauga sucul de la 1/4 de lamaie, apoi se amesteca si poate pune dulceata peste clatitele fierbinti. Pentru un mic dejun cosistent, umplutura e si cu branza de vaci. Aici un pahar de fructe la 2 clatite)


(delicios, nu?)

Stevia Rebaudiana ste o planta originara din Paraguay, dar cultivata azi intr-o serie de tari. Contine substante bioactive - vitamine, oligoelemente si fibre alimnetare. Cercetarile au demonstrat ca tempereaza senzatia de foame si scade pofta de dulce, nu produce carii si nu are efect toxic. Mai mult, producatorii spun ca ar fi si antibacterian, antimicrobian si antifungic, nu fermenetaza si nu precipita, de aceea este atat de potrivit produsul si la gatit.

Din punctul meu de vedere, Green Sugar este indulcitorul sanatos care e foarte potrivit pentru a te scapa de depenedenta de zahar. Dupa cum bine stii, zaharul creste toleranta la dulce, iar pe masura ce trece timpul vrem ca deserturile sa fie si mai intens indulcite. Dar daca mananci o perioada de minim o luna fara sa te atingi de zahar, dupa aceea vei vedea cat de gretos de dulce ti se pare un baton de ciocolata cu alune. (O spun din experienta proprie. Prilej cu care am si slabit.)

Se gaseste si sub forma lichida si de comprimate. Dar pentru celelalte tipuri de produs revin in curand cu alte cateva retete, pentru ca mai am de testat.

3 comentarii:

  1. Neavand un indulcitor la indemana, exista vreo sansa ca blatul sa se faca fara zahar/indulcitor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Schimba textura aluatului, dar se poate inlocui zaharul cu miere, daca aveti voie, Se inlocuiesc cele 6 linguri de zahar cu 200 g miere. Calculul atunci cand inlocuim zaharul cu miere se face astfel: in loc de 100 g de zahar se folosesc 125 g miere. (O lingura de zahar rasa contine cca 25 g)
      Nu am facut experimente, dar o sa incerc sa fac blatul acesta si cu o pasta de smochine sau stafide - aceste fructe contin zahar in mod natural, insa au si indice glicemic mare. Daca aveti probleme cu diabetul sau un nivel crescut de zahar in sange, recomand totusi un indulcitor care nu creste glicemia, cum ar fi eritritolul.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi