Cum faci lipii. Cum se fac lipiile si cu ce le servesti?




Unii spun ca lipiile sunt simplu de facut, dar eu cred ca nu e chiar asa. Mai mult, faptul ca pot fi combinate cu ulei de masline si ierburi variate, plante aromatice, proaspete sau uscate, mi se pare fascinant. Lipiile sunt aromate, dar si o alternativa foarte buna pentru paine. Pot fi facute si dintr-un amestec de fainuri, par sa ingrase mai putin si pot fi combinate, la fel ca painea, cu tot soiul de ingrediente.
Patrunjelul verde, rosiile, lamaia si nautul sunt mereu o alegere buna, indiferent ce altceva punem in lipii. Dar aceste aromate si simple foi de aluat pot fi umplute cu o serie de alte ingrediente: pesto, guacamole sau un sos pe baza de avocado.


Ingrediente pentru lipii, 8 buc
  • 250 ml apa usor incalzita
  • 1 plic drojdie uscata
  • 350 g faina (se mai poate adauga, in functie de consistenta)
  • 2 lingurite sare
  • 2 lingurite ulei de masline
  • Condimente dupa gust (busuioc, oregano, cimbru, masline, seminte)
Se dizolva drojdia in apa calda, dupa instructiunile de pe plic. Se amesteca toate ingredientele intr-un vas larg:





Se obtine un aluat fin, care se acopera cu un prosop si se da la crescut, cca 2 ore. Sfatul meu este sa tot experimentati cu acest aluat, pana iese perfect. Moale si neted, usor elastic (se mai intari si la intindere). Se desprind din el bile de dimesniuni egale (8 bucati), care se intind cu ajutorul unui facalet, pe o suprfata pudrata cu faina.

Tigaia non adrenta se pune la incins, se unge cu un pic de ulei, iar apoi se coc lipiile pe ea.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi