Conopida, broccoli si loboda, vitamine din piure

 

Sa facem si noi un piure de conopida, ce ziceti? Nu de alta, dar sa mai inlocuim amidonul din piureul de cartofi cu o doza zdravana de vitamine si minerale, din doua legume cu proprietati anticancerigene recunoscute. 

In acest piure mai avem si niste loboda rosie (o legatura, oparita tot in apa in care sunt gatite legumele). Pentru ca aveam, nu de alta, si era pacat sa o las se ofileasca - azi nu am avut timp de ciorba. Faptul ca avem peste prajit langa piureul de broccoli si conopida nu este pura intamplare. Eu nu am nimic cu uleiul de floarea soarelui si putina faina prajita, daca pestele este "carnea" de la mijloc. Pentru ca, daca nu stiai, combinatia buna pentru organsim este cea in care regasim omega 3, 6 si 9.
Acum, cine se grabeste sa afle reteta, sa dea repede scroll mai jos. Iar cine are inca 5 minute de stat, sa se delecteze mai intai cu niste informatii care il vor face sa se bucure ca mananca, pentru ca punem de-o portie de sanatate. Iata care sunt proprietatile conopidei, broccoli-ului si lobodei (da, e luata de la piata, da, stiu ca e toamna, dar se gaseste, am cumparat ieri;eu  iau de la un domn care creste verdeturi in propria curte si de la care ma aprovizionez constant cu salate, mai ales rucola, la doar 1 leu legatura). O farfurie cu calorii putine, dar proprietati anti-cancerigene recunoscute!

Conopida, proprietati si beneficii pentru sanatate

Cunoscutele proprietati anticancerigele ale broccoli-ului, fratele ei mai verde si mai exotic, sunt cam aceleasi si la conopida. E vorba de efecte pe care le au de altminteri mai toate legumelele comestibile din familia cruciferelor (inclusiv varza, varza de Bruxelles, gulia, hreanul.) Conpida contine compusi fito-estrogeni, ceea ce a facut sa fie supranumita si "leguma femeilor", iar cercetarile au demonstrat ca in conopida se gaseste un compus activ, Indole-3-carbinol, cu efect de preventie a cancerului de san si ovarian. Contine si insemnate cantitati de potasiu, vitaminele B, B2, K, C, calciu, magneziu, dar si fier.
Potrivit mai multor studii, conopida este anticancerigen, previne anemia, combate bolile de inima, este adjuvant in afectiunile oftalmologice si are un efect benefic asupra oaselor si a metabolismului.

Broccoli, in seria alimente bune pentru imunitate si anticancerigene

Pe lista celor mai sanatoase zece alimente, indiferent in ce colt al lumii, veti regasi intotdeauna broccoli. La un aprot caloric redus, vine cu o doza importanta de vitamina C si vitamina K (o vitamina de altminteri rar prezenta in alimente si care s eregeasetse in propritie similara doar in banane). Antioxidantii si compusii din broccoli sunt benefici intr-o serie de afectiuni. Compusii de sulf continuti de aceasta leguma sunt transformati de catre o enzima din broccoli, denumită mirozinază, in izotiocianati, tot compusi cu sulf, dar care au proprietăţi anticancerigene. Printre altele, broccoli previne artrita, datorita continutului de sulforafane, o substanta care blochează distrugerea cartilagiilor, reducand inflamatiile.

SFAT! Cumpara conopida si broccoli proaspete, de la piata, din iulie pana in octombrie, deoarece de cum da frigul incep sa isi piarda din proprietati. Pune buchetele la congelator, pentru a profita din plin de continutul lor nutritiv si la iarna.

Loboda rosie, sursa de antioxidanti

Frunzele rosii ale lobodei demonstreaza contintul de vitamina A ale plantei, dar si cele verzi contin destula vitamina A, respectiv carotenoizi. Loboda contine si cantitati importante de vitamina C, potasiu, fosfor si calciu. Pentru a-si pastra proprietatile, este suficient sa fie oparita cateva minute in apa clocotita. Efectul sau este remineralizant, vitaminizant, depurativ, diuretic si calmant.



Piure de conopida si broccoli

  • 1/2 conopida mica si 1/2 broccoli, buchete rupte si tulpina taiata
  • 1 legatura de loboda
  • 2 linguri ulei de masline cu gust delicat, nu intens
  • (1 cubulet de unt, optional)
  • 1/2 cescuta lapte degresat (sau nu, dar NU se foloseste apa in care au fost oparite legumele, cum se face la cartofi, deoarece apa e amaruie!)
  • sare

Se pune o oala cu apa si sare la fiert. Cand da in clocot, se pun buchetele de conopida si broccoli, spalate, se adauga legatura de loboda (nedezlegata) langa ele. Dupa 5 minute se scot toate legumele cu o lingura cu gauri si se scurg bine de apa. Loboda se toaca marunt cu un cutit. Se paseaza sau se mixeaza broccoli, conopida, uleiul si laptele. Se mai adauga sare daca e nevoie si se serveste ca garnitura.

Pestele (novac) a fost preparat simplu: lasat cateva ore la sare, apoi dat prin faina si prajit in ulei incins, iar la final scurs pe un servetel de hartie.

PS: Azi am gresit si, din graba, am scris asa: "pure de conpoida" si "piure de brocoli", dar, desigur, m-am corectat la final. Cica totusi ar fi bine sa utilizez termenii in articol, ca se poate sa mai greseasca si altii cand cauta in Google. Sa nu spuneti ca nu am corectat. :)

1 comentarii:

  1. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo
    News. Do you have any tips on how tto get listedd in Yahoo
    News? I've been trying for a while but I never seem to get there!Cheers

    Feel free to visit my web blog: monster Warlord jewel Hack

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi