Ce este sofranul si la ce il folosesti?

Ce este sofranul si cum se foloseste in bucatarie?


Sofranul, supranumit "aurul rosu", este cel mai scump aliment si condiment din lume. El poate ajunge la un pret de 20.000 de lire pe kilogram. Un pret uimitor pentru un condiment, mai ridicat decat al caviarului negru (acestuia i se zice si "aurul negru", ajunge la 20.000 euro) sau al trufelor ("doar" 6000 euro pe kilogram, asa ca ele nu sunt botezate cu vreo sintagma aurita)!

Aroma sofranului il face unic in lume ca si condiment. Specialistii spun ca sofranul are un gust care nu poate fi reprodus in laborator  - ce bine! - iar unicitatea lui vine si cu o chimie aparte de substante. Dar aceasta nu inseamna ca in unele feluri de sofran nu pot fi bagate chimicale. (Mai bine cumpara unul mai scump decat unul dubios de ieftin.) Un chef care stie cum sa il utilizeze si cum sa ii faca aroma sa fie eliberata il poate folosi intr-o serie de preparate speciale, fara de care gustul nu ar mai cel autentic: Risotto Milanesa, Paella Valenciana sau Bouillabaisse se bazeaza pe aroma, dar si culoarea sofranului. 


Sofranul este vandut  in două forme: pulbere si firisoare, iar fiecare tip de produs se comporta foarte diferit in bucatarie.

Arabii sunt cei mai mari consumatori de sofran, ei il folosesc intr-o serie de mancaruri pe baza de miel, oaie, pui sau orez. 

Cum se foloseste sofranul in bucatarie?

Sofranul isi elibereaza aroma cand este pus in apa calda sau intr-o mancare calda. El trebuielasat macat 20 minute, de aceea in mancaruri se adauga dupa ce apa s-a incalzit si niciodata inainte de astinge focul. Firele de sofran continua sa parfumeze mancarea in urmatoarele 24 de ore. Multe preparate cu sofran au un gust mai bun a doua zi, pentru ca sofranul continua sa isi elibereze aroma si dupa aceea. Si mancarea se coloreaza mai intens in galben. Pentru a prepara "ca la carte" firele de sofran, aceastea ar trebui inmuiate in apa sau lapte cald inainte sa fie adaugate in mancaruri.

Cum se obtine sofranul

Asa cum probabil ai ghicit deja, sofranul este foarte greu de obtinut si migalos de cules. Firisoarele atat de pretioase sunt staminele de Crocus Sativus. 
Fiecare floare produce 2-3 stamine, care trebuie culese cu mana. Iar cum floarea infloreste doar o data pe an, iar pentru un kilogramd e sofran este nevoie de pana la 250.000 de flori, raritatea condimentului este acum usor de apreciat. Cea mai mare producte de sofran la ora actuala o au Iranul si Spania.

(Foto Wikimedia)






Cea mai simpla reteta de orez cu sofran

  • 4-5 fire sofran
  • 1 ceapa mica
  • 1/4 pachet unt
  • 1 cana orez cu bob lung
  1. Se topeste untul intr-un vas usor adanc, se adauga in el ceapa tocata cuburi, iar cand aceasta s-a rumenit se adauga orezul. 
  2. Se amesteca bine, pana ce orezul se inmoaie putin (e acoperit de un strat) in unt si ceapa, dar nu se lasa sa se prajeasca. Se adauga apa (de doua ori mai mult decat cantitatea de orez, adica doua cani, si se mai poate completa apoi daca nu a fiert orezul suficient). 
  3. Se lasa sa se incalzeasca apa pana aproape de fierbere, se adauga sofranul, se da focul mic si se lasa cca 30 minute, pana ce orezul este fiert. Se poate condimenta cu patrunjel. 

Clic aici pentru reteta de Bouillabaisse 



1 comentarii:

  1. Ceia ce descriwti dvs este eenumitul zaferano si nu sofranul romanesc sa nu amestecam lucrurile chiar daca amandoua sant codimente

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi