Cum se face un pilaf bun si simplu

Ce ziceti acolo, ca stie toata lumea cum se face pilaful? Dar, daca nu raspunde mama la telefon, si te intrebi cum oare ii iesea ei pilaful ala usor lichid, cu ceapa si morcovi si cu carne de pasare?


Pilaf ca la mama acasa

Ingrediente:
  • 1 morcov mare, dat pe razatoare
  • 1 ceapa 
  • 1 cana de orez
  • 400 g piept de pasare (pui, curcan)
  • ulei
  • sare, piper
Cum se face:
1. Taie carnea fasii, toaca ceapa cubulete si da morcovul pe razatoare. Ia o cratita adanca, cu fundul mai gros, si pune in ea ulei cam de un deget. Da pe foc si caleste in ulei ceapa si morcovul, la foc mic, amestecand des cu o lingura de lemn.
2. Cand ceapa devine usor aurie, pune si carnea de pui in tigaie peste legume si las-o pana se albeasca. Amesetac si in ea, ca se se faca pe toate partile.
3. Pune o cana de orez intr-un vas mai adnac si pune-o apoi la robinet, sub jet de apa rece, astfel incat apa sa curga in orez si sa spele tot amidonul. Poti chiar sa lasi vasul jos, in chiuveta si sa iti vezi de treaba ta, cat timp spala apa orezul, daca nu ti-e teama de consum. Oricum orezul nu da pe afara si e bine ca apa sa fie cat mai limpede inainte de a-l pune pe foc.
4. Pune orezul in cratita cu carne de pui si legume, iar cu aceeasi cana adauga patru cani de apa. Potriveste de sare si piper si lasa la fiert, la foc mic, cam o ora sau pana ce apa scade. Dar, atentie, mai amesteca in vas sa nu ti se lipeasca... Gustul de ars e admis doar daca mama, la randul ei, obisnuia sa arda orezul :)
5. Nu uita ca din cand sa spumezi amidonul si grasimile adunate la suprafata. E gata cand orezul si carnea sunt fierte. Daca ti se pare ca orezul nu s-a facut, dar apa a scazut, mai adauga apa calduta, cat sa il acopere.

UPDATE
Mama a protestat fata de includerea acestei retete la o rubrica  intitulata "Ca la mama acasa", explicandu-mi ca ea face pilaf sanatos si dietetic, nu cu prajeala. Eu am motivat ca uitasem cum il face ea si il fac asa cum am invatat de... habar nu am de unde. Oczie cu care ii multumesc ca m-a lasat mereu sa citesc, sa scriu si, desigur, sa invat tot ce se putea.
Prin urmare, am rugat-o sa imi spuna secretul ei, din moment ce am lipsit de la lectia asta.
Ocazie cu care avem 2 retete :)

PILAF CU ADEVARAT CA LA MAMA (Alinei) ACASA


1 ceasca orez
4 cesti apa (sau supa)
1 ceapa mica
1 morcov
1 lingura ulei (daca nu pui supa)
sare (dupa gust)

Se spala orezul si se pune intr-un vas cu apa (supa), se adaiga ceapa intreaga, morcovul dat pe razatoarea mare, sarea si uleiul.  Se da la cuptor fara capac. 
Cand orezul este aproape gata, se stinge cuptorul si se acopera  vasul. Se inveleste cu un prosop. Orezul se mai umfla si dupa.

                   Pofta buna!



5 comentarii:

  1. Deci secretul este supa si cuptorul :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce simplu ar fi daca, printre principalele ingrediente, ar fi o cana de pilaf, cum ne indici tu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Anonim, am corectat :) asa e, din viteza am scris pilaf in loc de orez.

      Ștergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi