Fotografie culinara. (1) Blogger. Investesti in aparatura?


Astazi, fotografiile mele arata cam asa ca cea de mai sus. Dar cand am inceput acest blog...

...fotografiile mele erau groaznice. Mi-e si rusine sa dau un exemplu, dar il dau:


Desigur, fotografia asta a disparut azi de pe blog, fiind inlocuita cu o alta. Pur si simplu am facut o alta supa de galuste si am fotografiat-o, lasand reteta la locul ei. Sa nu va mirati ca e putina zeama de data aceasta in farfurie. Subiectul era, de fapt, cum sa faci niste galuste reusite.


Ma mir ca am avut inconstienta sa ma lansez in bloggingul culinar cu astfel de imagini, cand stiam foarte bine inca de pe atunci ce rol are fotografia in vanzarea unui produs. Dar am o scuza - la vremea aceea nu voiam sa imi vand blogul. De altfel, de aceea mi-am si numit domeniul Hobbybucatar. Iar dupa cum se vede, asa i-a si ramas numele... (aceasta e alta lectie, atentie mare cu ce nume porniti la treaba, pentru ca dupa aceea nu este bine sa il mai schimbati.)

Acum sa ma intorc la ce ne intereseaza. Am constatat ca in acest domeniu culinar se intampla ceva paradoxal. Fotografia de mai sus, cu galustele ingramadite si printre care e presarata niste verdeata rasfiarta si zdrentuita, cu cativa morcovi care parca-s mancati de soricei, a avut un succes monstruos. De fapt nu imaginea, ci reteta. Postarea "Secretul unor galuste reusite" a ramas mult-mult timp - pana anul acesta, desi are o vechime de patru(!) ani - in topul celor mai vizualizate retete de pe blog. Uimitor, nu-i asa? Mai ales cand astazi avem atatea bloguri minunat ilustrate, nu zic de al meu, ci de ale altora, care deja ma bat de departe...

Da, exista un public, mult mai larg decat ne-am imagina pentru retete in sine, nu pentru imaginile pe care le postam. Traficul care ne vine doar din Google, din search, il datoram mai mult unui titlu foarte bine ales, unui subiect de interes general si, de regula, neacoperit de multii pasionati de gatit, bucatarie si nutritite pentru ca este "prea banal", "prea nesanatos"... prea-prea, vorba reclamei.



Si atunci, de ce v-as sfatui sa investiti, pentru blogurile voastre, in aparatura foto si recuzita? 

Nu cumva fotografia facuta cu telefonul, la lumina becului, acasa sau la restaurant, e suficient de ilustrativa pentru a demonstra ca "e reteta mea" sau "chiar am fost acolo"? Nu cumva o poza negricioasa e mult mai autentica de fapt decat o poza glam, luminoasa, frumos aranjata, "ca de revista"? Si oare cititorii vostri nu vor fi mai degraba neincrezatori ca voi ati gatit chestia aia din farfurie, daca vor vedea o fotografie culinara ca de catalog?

Trei sunt motivele pentru care, de fapt, da, merita sa investesti ceva in fotografiile tale. Dar investitia primara nu este in ceea ce credeai. Nu te voi pune sa iti iei un DSLR, nici blit sau obiective macro, umbrelute, blende... Ba da, o blenda, da, ti-as recomanda. Dar aparatura va veni putin mai tarziu.

De ce sa faci poze bune pe un blog culinar?

1) E drept, suntem in Romania, locul unde o parte din pubic se sperie inca de fotografiile "ca de revista" gasite pe Internet. Unde agregatoarele de retele (gaurile acelea negre in care se pierde munca ta, sub pretextul ca esti promovat si link-uit) imprumuta fara plata retetele si imaginile mai fara pretentii, pentru ca, se stie bine, cine nu are bani de imagine, nu are nici bani sa te dea in judecata. Suntem in tara in care reviste de buzunar, care sufera la capitolul imagine din cauza hartiei negricioase pe care sunt tiparite, au un succes monstruos datorita pretului accesibil, datorita faptului ca par autentice (facute la noi, nah!). Iar revistele frumoase si cu adevarat apetisante sau cartile pe care deja unii bloggeri de food le scot pe hartie de calitate sunt percepute ca publicatii de lux. Cu mancaruri de lux, inaccesibile maselor. Si e criza.

Dar tocmai date fiind cele de mai sus, tu, avand imagini bune, te vei ridica peste medie si prin urmare:
- desi nu vei fi ocolit de hotii de imagini (practica generalizata), ii vei putea descuraja pe multi (un mic logo pe fotografie ar fi si mai indicat)
- vei putea pretinde sa fii platit pentru ceea ce lucrezi, deoarece este evident ca tii la calitatea imaginii si a serviciilor. Multe tin de imagine.
- nu uita ca totusi blogul tau este gratuit pentru cititori. Orice individ percepe diferentele de calitate intre un bun si altul, iar daca bariera pretului inaccesibil cade, el alege automat ce este mai bun. Desigur, asta nu te scuteset de un text convingator, de un titlu bun si o descriere clara. Publicul iti vine mult din trafic in blogging-ul culinar, dar fidelizarea se face pe baza imaginilor. Sau, altfel spus, Google sau Facebook iti aduce cititorul, fotografia culinara ti-l pastreaza.

2) Bazeaza-te pe evolutie. Blogul tau culinar este accesibil in mare masura de pe smartphone si tableta. Azi, la Food Bloggers Conference cineva a mentionat ca 30% din traficul de pe blogurile culinare vine deja de pe alte device-uri decat de pe calculatoare. Da, sunt device-urile acelea care ilumineaza din spate imaginea ta si o fac mai stralucitoare. Situatie in care o fotografie frumoasa e si mai bine pusa in valoare.


3) ...Si nici macar nu e vorba de o investitie prea mare. Iata de ce:

Ce recuzita sa iti cumperi la inceput pentru fotografia de food?

Asa cum ziceam, nu te voi pune sa iti iei DSLR, nici blit sau obiective macro sau corturi albe... In schimb, iti voi sugera sa ai un aparat foto fie el si mic care are functie de macro sau un smartphone ori o tableta cu camera foto buna.

Va trebui sa investesti banii in altceva, mult mai important momentan: recuzita de bucatarie buna, niste panza alba, coli albe mari, niste placi ceramice si funduri de lemn, carpe de bucatarie, furculite si linguri de la un targ de vechituri. Si o carte (gasesti pe Amazon) despre stilism de food.

Sa fii stilist culinar inseamna partea aceea in care aranjezi mancarea frumos in farfurie inainte de a o fotografia. Deci va trebui sa iti cumperi si o penseta, servete de hartie cu care sa stergi farfuria de stropii rebeli, scobitori cu care sa fixezi vreo boaba buclucasa... Sau ce altceva descoperi chiar tu, pe masura ce testezi, ca ai nevoie pentru a curata in permanenta farfuria. Simplifica. Dar nu uita totusi ca stropii de apa, o legatura de verdeata, cativa ardei iuti sau un fund vechi de bucatarie sunt ajutoare importante nu in bucatarie, ci in fotografia culinara



Acum, la baza oricarei fotografii din lume stau:
- un subiect (in cazul nostru stilism de food, felul in care e aranjata mancarea in farfurie), care este pus in valoare de o buna
- compozitie si
- iluminare.
Daca unul dintre aceste trei lucruri lipseste, nu avem de fapt nici o fotografie. Photoshopul nu poate rezolva ceea ce este facut prost din start. Nu va mai conta ce diafragma, viteza sau ISO ai folosit, daca nu ai 
- un un subiect asezat frumos in farfurie, 
- o compozitie in cadru care sa ii puna in valoare textura sau culorile mancarii 
- si o sursa de lumina buna. 
Fara ele, fotografia nu are impact.

Despre lumina, doar cateva vorbe acum si voi reveni intr-o postare viitoare cu cateva idei de setting-uri de iluminare si unghiuri. 
Chiar si cea mai proasta camera face fotografii bune la lumina naturala. Foloseste lumina zilei, o fereastra bine luminata si fa-ti aranjamentul acolo. Ai nevoie doar de un colt de masa sau de un prevaz pentru a crea ambient pentru o farfurie. 

PS Eu cele mai multe fotografii le fac ziua, pe aparatul de aer conditionat care sta spanzurat in afara geamului. Pe care aranjez intai baza, un fund de lemn, fete de masa etc. Trebuie sa ma misc repede, de frica sa nu scuture vecina de sus ceva tocmai cand sunt in plina verva. Nu vreau sa stiu daca le fac pofta vecinilor. Dar banuiesc ca da... Pana imi iau casa cu curte, mai dureaza.

Novac la gratar cu legume

 






1 comentarii:

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi