Cinci tendinte majore in alimentatie si stil de viata, in 2015

Preocuparea pentru ceea ceea ce mancam se accentueaza la nivel global. Analistii internationali prevad ca obiceiurile alimentare au mari sanse sa se schimbe, iar activismul in domeniul nutritiei sa se accentueze. Care credeti ca vor fi tendintele in alimentatia romanilor in 2015?




Sunt "curente" alimentare si alegeri culinare pe care omenirea deja le-a simtit la nivel global in ultimii ani, dar care vor avea tendinta sa se accentueze. Noi oamenii suntem fiinte ale obisnuintei, iar adesea ne cream obiceiuri cu care mergem inainte, fara a le schimba. Atunci cand lucrurile merg rau, jucam jocul vinovatiei, dand vina pe altii pentru ceea ce ni se intampla. Si totusi acest an se pare ca sta sub semnul unui sentiment sporit de responsabilitate personala macar pe acest plan: oamenii devin constienti ca ceea ce mananca nu este doar din vina autoritatilor sau a producatorilor, ci reprezinta si propria lor alegere. Indiferent de fondurile personale, fiecare recunoaste in cele din urma ca are posbilitatea de alege sa manance mai putin, mai responsabil cu propriul organism. 
In acelasi timp va creste si numarul opiniilor (impartite) pe tema unor resurse critice. Aprovizionarea cu alimente, apa, medicamente, sanatatea noastra si a planetei, in sine, va fi preocuparea oamenilor din multe zone ale lumii. Lucru pe care vor fi nevoiti sa il ia in seama si cei cu putere de decizie.

1. Va creste tendinta de a manca sanatos, dar nu din considerente etice


Vegetarianismul este o alimentatie pe care multi sustin ca o aleg din motive etice, dar acesta e cel de-al doilea considerent pentru care mananca astfel. Multi dintre cei ce opteaza pentru vegetarianism  aleg astfel in primul rand din motive de sanatate. Vegetarienii stiu ca aceasta este o alimentatie mai putin cancergiena prin definite, neoferind proteine animale care "hranesc" tumorele dezvoltate de organism. In pofida faptului ca e si o atitudine etica fata de uciderea animalelor sau fata de consumul exagerat de apa si resurse sau de conditiile in care sunt tinute animalele in crescatorii, oamenii sunt mult mai preocupati de faptul ca astel se umplu ei de toxine.
Mai multe persoane vor incepe sa manance pentru sanatatea lor, dar nu neaparat alegandu-si dieta pe baza unei decizii morale. Modelele alimentare vor fi depasite de preocuparea pentru o dieta sanatoasa - oamenii devin din ce in ce mai informati cu privire la alimentatie, dar si legat de propriul metabolism.  
Viitorul nutriției se bazeaza pe ideea ca hrana asigura "combustibil" celulelor corpului nostru, dar fiecare om are o "masina" proprie, cu reactii diferite. Cele mai multe persoane migrează spre alimente care sunt potrivite pentru propriul corp, mai degrabă decat sa aleaga conform unor standarde ideale. Foarte multi vor prefera sa aleaga un stil de nutritie individualizat, desi poate ca la noi in tara nutritionistii inca nu vor fi suficient de cautati. (Nu la fel ca materialele si cursurile gratuite de pe internet.)
Se vor inregistra deopotriva multe dezbateri, uneori poate prea vehemente, pe tema alegerilor alimentare personale. Indiferent dacă cineva va alege alimentatia vegetariana sau vegana (cruditati), Paleo dieta, dieta mediterană, proteica etc., fiecare simte totusi mai mult ca oricand ca face alegeri personale.

2 In 2015, vor spori atitudinile de refuz la adresa produselor mincinoase

Ultimii ani de criza (sau mai bine zis de haos financiar) au facut ca lipsa de etica din partea producatorilor de alimente sa creasca - sub pretextul ca ofera alimente mai accesibile ca pret, ei folosesc in productie o serie de proceduri si aditivi toxici, confirmate de mult timp ca nocive. (Din acest punct de vedere, cel putin tara noastra pare un fel de lada de gunoi a Europei, dar, mai mult, chiar producatorii locali fac exces de abuzuri in privinta produselor alimentare sau destinate consumului uman, fie ca e vorba de hrana, indulcitori, medicamente, cosmetice etc) 
O serie de arome artificiale, coloranti, extrase de porumb si de grau, uleiuri hidrogenate, sirop de fructoza de porumb, ulei de canola, aspartam, emulgatori si indulcitorii artificiali nu mai sunt insa prea bine percepute de public. Perceptia publică asupra productiei de alimente se schimba. Suntem pe marginea prăpastiei - omenirea descopera ce a facut industria noastra alimentara toxica din corpurile noastre, dar si cat rau a facut mediului. La nivel intenrational exista un grad de constientizare sporit și un sentiment de prudență în mintea majorității cumparatorilor de produse alimentare. Multi oameni petrec timp citind etichetele si ingredientele dintr-un produs (acum bine ar fi ca legea sa fie si respectata din acest punct de vedere). Numarul oamenilor atenti la acest aspect a crescut exponential în ultimul deceniu.  
Se prevede si intresul in crestere fata de alimente integrale, probiotice, lipsite de organisme modificate genetic, apa pura (nu din izvoare nautorizate), dar la preturi accesibile.



3 Fluor in apa de la robinet? Asta nu!

Multe tari si comunitati la nivel global au avut in anul trecut de-a face cu aceasta decizei a autoritatilor - de a li se fluoriza apa de la robinet. Fluroul mltl laudat este intens contestat de multi cercetatori, ca fiind o substanta chimica de fapt mai degraba periculoasa pentru organism.
Din 2010, 168 de comunitati au respins ideea de fluor in apa de la robinet (dar si in pastele de dinti, lucru care din pacate nu este deloc luat in seama la noi in tara), iar aceste numere vor continua sa crească. Cel putin americanii au inceput sa fie mai imformati cu privire la faptul fluorul este una dintre putinele toxinele admise in mod deschis de către guvernul SUA, dar el este daunator pentru sănătatea noastră. Mai multe despre ce se stie acum despre fluor si pe AlimentatiaPaleo.

4 Oamenii nu mai vor toxine, nici in alimente, dar nici in medicamente

Toxinele nu sunt prezente doar in alimentatie, apa si aer, ci si in alt tip de produse pe care le bagam in organism de buna voie: medicamentele. Menite sa trateze, cel mai adesea, simptome si nu boli, medicamentele intretin praactic atat bolile, cat si dependentele. 
Chiar si multivitaminele pot contine extrase chimice si toxine recunoscute de catre industria medicala ca nocive, si totusi lasate in produse. Poate cel mai evident in acest domeniu va fi insa protestul impotriva vaccinurilor.  Incepe sa devina destul de clar pentru multi ca nu există pur și simplu vaccinuri sigure și nu există nici o posibilitate în acest moment de a se face vaccinuri mai sigure, deoarece producătorii nu sunt dispusi să elimine toxinele despre care pretind ca sunt necesare in formulele vaccinurilor.  
Unele vaccinuri au avut succes foarte mare insa in istorie, si nu trebuie sa uitam nici ca antirabicul sau vaccinul antipoliomielitic au salvat mii de suflete, iar unele boli au fost chiar eradicate datorita lor. De asemenea, vaccinurile facute inainte de depalsari in zone cu risc ridicat de virusi nu sunt un moft, ci o precautie necesara. Totusi multi oameni vor protesta pana si impotriva acestora. 
Aceasta pentru ca se acutizeaza constientizarea sprituala, iar o serie de grupuri si comunitati vor avea ceva de spus din acest punct de vedere. Lipsa de etica in randul unora dintre urmasi lui Hipocrate versus ignoranta la adresa stiintei vor crea multe lupte mai ales pe tema vaccinurilor. Dar probabil ca acest lucru nu e nou in istorie.
Chiar si daca lucrurile nu vor sta asa in unele comunitati, tot mai multi oameni se vor gandi la riscurile care depasesc beneficiile unui vaccin. Scepticismul pacientilor  fata de medicina conventionala este in crestere. Printre preocuparile pentru sanatate se numara de asemenea, un interes crescut pentru metodele alternative de tratament a bolilor, domeniile complementare medicinei fiind deja la ora actuala o industrie de mai multe miliarde de dolari.



5 Responsabilitatea pentru sanatatea ta iti apartine in mare masura

Iar oamenii vor constientiza aceasta in numar din ce in ce mai mare. Desi mostenim genele (si obiceiurile) parintilor nostri, adica o anumita predispozitie spre boli, este dovedit deja ca genele conteaza in proportie de doar 25% in riscul de a face acealasi boli ca parintii nostri. Restul de 75 de procente raman insa in "posesia" noastra. Doar de alimentatia si stilul de viata vor decide in  favoarea cui atarna balanta sanatatii. Miscarea fizica, tehnicile de eliminare a stresului, hrana echilibrata, lipsa excesului de grasimi saturate, dulciuri si cerelale rafinate au efecte demonstrate stiintific, intr-o multime de studii si experimente.

Nu ne mai putem ascunde de "epidemiile" de boli ale societatii moderne, dintre care cancerul, diabetul si bolile cardiovasculare sunt cele mai de temut. Pentru tarile civilizate, a devenit o povara fiscala sa suporte o populatie cu boli cronice. Frica la care se ajunge abia in ultima instanta, cand bolile sunt deja instalate, a facut ca milioane de oameni sa caute suport medical abia la finalul unei probleme si sa se supuna marii industrii medicamentoase, fara sa se gandeasca la preventie.

Ne vom opri insa in curand sa mai dam vina pe altii pentru esecurile noastre personale cu privire la starea noastră de sanatate. Va exista un sentiment mai mare de responsabilitate legat de ceea ce mancam si vom fi mai constienti de corpul nostru. Vom incepe sa facem miscare mai mult, cu motivatia de a fi mai bucurosi si sanatosi,  nu neaparat in ideea de a face muschi sau de a pierde in greutate. Miscarea fizica constanta, de-a lungul vietii noastre si aproape zi de zi este lucrul cel mai important pe care il putem face pentru santatae si atitudinea noastra mentala, dupa o alimentatie corecta.

Nutritia, precuparea pentru lasatul de fumat, precum si alegerile personale in ce priveste preventia si tratarea bolilor vor fi cele mai importante preocupari ale multora in 2015. 
 (Mai multe voi scrie si eu pe aceasta tema. Vei regasi si in acest an pe Hobbybucatar articole despre nutritie, iar retele din 2015 vor fi doar sanatoase sau de dieta).


Sursa informatiilor Preventdisease.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi