Top 3 cele mai sanatoase soiuri de peste romanesc

Calitati nutritive, plus moduri de preparare pentru peste care poate fi prins la noi in tara.




Stiu ca ai auzit ca pestele e foarte sanatos si crezi ca il poti manca oricand, oricum, fie ca esti la dieta, fie ca ai probleme arteriale si (sau) daca trebuie sa reduci nivelul grasimilor saturate din alimentatie. Dar nu intotdeauna pestele este "chiar atat" de sanatos pe cat credem. De exemplu, crapul are, este drept, 127 kcal/100 g si contine fosfor si potasiu, e foarte gustos atat la cuptor, cat si prajit, dar... atentie la silueta, pentru ca tot crapul are si un continut ridicat de grasimi saturate. De asemenea, crapul ca peste are si un risc ridicat de a acumula toxine in carne, cu cat traieste mai mult. Deci crapii mari, desi mai gustosi si cu mai putine oase, sunt mai greu de digerat si adauga grasimi saturate in organism. A nu se intelege acum ca trebuie evitat crapul ca peste de consum, el este accesibil si foarte gustos cand e consumat proaspat, doar ca e bine ca unele soiuri de peste sa fie vazut mai degraba ca alimente cu continut caloric ridicat si consumati in cunostinta de cauza.
Nu uita totusi ca pestele oceanic si marin are risc ridicat de a contine mercur (si de aceea nu este deloc recomandat femeilor insarcinate), in timp ce din aceste punct de vedere este preferat pestele de apa curgatoare sau de crescatorie.
Pe de alta parte, pestele de orice fel este un aliment usor perisabil - se strica mult mai repede decat alte alimente si soiuri de carne, iar pestele vechi poate duce la toxiinfectii alimentare grave. Cumpara pe cat se poate peste... de la proaspat in sus!

La modul general, insa, pestele de la noi din tara este o sursa bune de alimentatie pentru multe tipuri de diete. El reprezinta o sursa de proteine si aminocizi complecsi, in acelasi timp avand putine calorii. Daca vrei sa alegi pestele cel mai sanatos pentru mesele tale, atentie la ce soiuri de peste cumperi, dar mai mult la felul in care gatesti pestele: fiert la aburi, la cuptor sau pe gratar e mult mai sanatos decat dat prin faina si prajit intr-o oala de ulei. In felul acesta sigur se duc toate calitatiele pestelui si il consumi doar de placerea gustului, dar fara a beneficia de un aport nutritiv semnificativ.

Pestii care se pot pescui in Romania nu au intotdeauna calitati nutritive ca ale pestelui oceanic, asa cum sunt celebrele somon, macrou sau ton, cu continutul lor ridicat de acizi grasi Omega-3, benefici pentru santate. Pestii de la noi contin mai putin Omega 3 ca acestia (cel mai ridicat continut din acesta il are pastravul, iar cel mai scazut - somnul). Insa pe de alta parte pestii ce pot fi pescuiti in apele Romaniei sunt de doua ori mai putin grasi si au mai putine calorii decat pestele oceanic, se digera mai usor, deci pot fi o alegere minunata in dietele de slabire sau in alimentatii usoare.

Peste din apele romanesti benefic pentru sanatate


Pastrav 

Varianta, pastrav curcubeu, de crescatorie

Gust: carnea de un roz pal are un usor gust de nuci si e mai delicata decat cea de somon.
Nutrienti: cu 866 mg de acizi grasi Omega 3 per 100 g (75 g la servire), pastravul ofera mai mult de doza zilnica recomandata din acest nutrient. In plus, pastravul contine in proportie ridicata vitamina B12, care poate ajuta de asemenea la reducerea riscului de boli de inima. Păstrăvul de crescatorie are cel mai scazut risc de a avea mercur, dar la fel si cel natural, deoarece in apele curgatoare rareori exista deversari de mercur. Nu exista o limita la consumul de pastrav. 

 
Moduri de servire: In unele tari pastravul e servit infasurat in costita si pus pe gratar, dar desi acest lucru ii da un gust deosebit, proportia de grasimi saturate creste si este pacat sa irosesti asa un peste. Cel mai bine asaza pestele pe un pat de felii de lamaie fara coaja si rondele de ceapa, adauga frunze de dafin si piper, stropeste cu ulei de masline si da la cuptor.  

Pentru un sos rapid de pus langa pastrav copt sau fript la gratar, amesteca o mana de capere bine scurse cu zeama de la 1/2 lamaie si ulei de masline si adauga usturoi, pătrunjel proaspăt, busuioc sau menta tocate. 



Salau, continut nutritiv

Gust: light, distinctiv, dulce daca e proaspat. Trebuie spalat bine pentru ca are obiceul sa stea in ape adanci, deci in namol, dar acest lucru ii da si gustul specific carnii, diferit de al altor pesti. Este preferatul bucatarilor si pescarilor din multe zone ale tarii. Salaul se poate recunoaste usor dupa coloritul delicat, usor verzui, si dupa cele doua inotatoare dorsale pe care le are pe spate, despartite una de alta printr-un mic spatiu. Dar se pescuieste destul de greu.



Nutrienti. Aceste peste rapitor de apa dulce contine doar 207 calorii pe 250 de grame (o portie mare), iar din aceeasi cantitate te alegi cu 48 g proteine si doar 2 g grasimi, deci este un peste foarte bun in orice dieta, inclusiv in dieta proteica. Mai contine seleniu, potasiu si sodiu. Este considerat un peste clasic pentru bucatariile rafinate, unde se serveste de regula fileuri, cu sos alb. Pentru acasa, iata si o reteta simpla.

Salau rasol

Ingrediente: 1 salau mare, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 ceapa, 5 cartofi, 1 lamaie, 5 cuisoare, sare, piper boabe, patunjele verde
Mod de preparare: Salaul se curata si se spala foarte bine, pentru a indeparta mirosul de namol. Intr-un vas lung, pe dimensiunile pestelui, se pune jumatate de litru de apa si se da pe foc. Se adauga in apa sarea, cuisoarele si piperul, iar cand apa da primul clocot se pun in apa morcovul si patrunjelul taiate bucati mai mari. Cand radacinoasele sunt pe jumatate patrunse, se adauga deasupra pestele si se mai lasa vasul pe foc 15 minute. Se fierb cartofii separat, in apa cu sare, curatati de coaja si taiati in patru. Se scoate pestele pe un platou si se pun legumele de jur imprejur. Se serveste cu felii de lamaie alaturi si presarat cu patrunjel proaspat tocat.



Sturioni: nisetru, morun, cega

Celebri pentru icrele lor valoroase, sturionii pot fi consumati si ca pesti de masa: ei contin grasimi mononesaturate (3.4 g/100 g ) si au un foarte bun aport de Omega 3 (753 mg/100 g). Foarte bogati in fosfor si seleniu, sturionii mai contin magneziu si potasiu in cantitati mari.

Morun fript pe gratar, cu legume

Ingrediente: 
morun (1 kg), 3 foi dafin, sare, piper, ulei
3 morcovi, 6 cartofi, 1 telina mica, 2 fire praz, 1 bucata mica de sfecla rosie, 3 oua, 100 ml vin alb sec
Pentru sos de maioneza: 1 galbenus crud, 1 galbenus fiert, 1 capatana mica de usturoi sau 5-6 catei mari, 50 ml ulei masline, sare
Mod de preparare:
Se cresteaza pestele curatat din loc in loc si se sareaza, apoi se impaneaza cu foi de dafin. Se stropeste pestele cu ulei si se pune pe gratar sau pe tigaia cu grill. Se lasa pe ambele parti pana se frige.
Separat, se spala legumele si se tai bucati mari. Se pune apa cu sare la clocotit, apoi se pun legumele in apa care fierbe si se lasa cca 20 minute. Se fierb ouale, tari.
Se face o maioneza din galbenusul crud, un galbenus fiert, usturoi zdrobit si ulei. (Se amesteca intai gelbenusurile. Uleiul se adauga putin cate putin, ca sa nu se taie maioneza. Se adauga la final si usturoiul bine pisat intr-un mojar si se amesteca. Se poate drege cu cateva picaturi de lamaie.)
Se serveste pestele garnisit cu legume, cu jumatati de ou si cu sosul  de maioneza deasupra.


In final, si o reteta clasica pentru cele mai uzuale soiuri de peste romanesc. Gustul oricarui peste este imbogatit de rosiile coapte si de lamaii, dar atentie ca pentru aceasta reteta sa cureti lamaia de coaja - adica nu te lua dupa fotografia mea, pentru ca am uitat de data aceasta sa dau coaja jos (merge si asa, dar nu e minunat). Altfel, carnea pestelui devine usor amaruie de la coaja de lamaie.


Peste cu rosii si felii de lamaie, la cuptor

Ingrediente
  • 1 peste mare sau 8 medalioane (crap, caras, salau, pastrav, somn etc.)
  • 4 ardei rosii
  • 2 lamai
  • 2 cepe medii 
  • 4 rosii mari, coapte (sau o conserva de rosii taiate cuburi)
  • 1/2 pahar ulei de masline
  • 1/2 pahar vin alb sau rose
  • usturoi, patrunjel, sare, piper, cimbru


Mod de preparare
1. Curata pestele (la crap indeparteaza osul amar) si spala-l. Taie pestele in felii de dimensiuni egale (medalioane) si apoi ia o tava pentru cuptor.
2. Curata ceapa si taie-o rondele, ardeiul rosu taie-l bastonase, iar rosiile cuburi mici. Curata si lamaia de coaja si de partea alba, apoi taie rondele.
3. Pune in tava un strat de ceapa, ardei, rosii (sau rosiile din consreva cu tot cu sos) si rondele de lamaie, adauga pestele deasupra si pune din nou in jurul lui legumele ramase. Stropeste totul cu ulei si vin. Aduga peste peste condimente si rondele de lamaie.
4. Da tava la cuptor, neacoperita, pentru cca 30 minute, la foc potrivit. In ultimele cinci minute poti adauga usturoi si patrunjel dupa gust. Se serveste cald.

* Crapul se poate prepara si intreg, dupa aceeasi reteta, dar trebuie crestat, iar in crestaturi se pot introduce feliile de lamaie, piper boabe si cimbru.

* Atentie, daca gatesti crap. Nu uita sa cureti crapul de asa numitul os amar, pe care il are acolo unde se lipeste capul de coloana (la imbinarea cu sira spinarii). Acest os are o forma aproximativ ovala, cam 2-3 mm grosime si se poate desprinde usor cu varful unui cutit. Daca acest os nu este indepartat, toata mancarea va fi amara. Alege un crap mare, de peste 1,5 kg, cu oase mai mari.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi