Alimente care NU ar trebui consumate cand esti bolnav

Alimentatie sanatoasa: ai stiut pana acum ca exista multe alimente pe care ar fi bine sa le eviti cand esti bolnav?




Medicina incearca de ceva timp sa faca pace cu psihologia si nutritia. Boala este astazi inteleasa ca un efect al unui cumul de cauze,  ce implica nu doar fondul genetic si accidentele, ci si situatia psihologica, alimentatia sau stilul de viata al pacientului cu mult inainte de a contacta boala.

Proportia in care au efect cele din urma este semnificativa: unii cercetatori considera ca genetica determina doar in masura de 25% o boala, pe cand viata personala ar putea influenta in masura de 75% contactarea unei boli  similare celor de care au suferit parintii. Iata deci ca decizia de a fi mai sanatos ne sta intotdeauna in puteri.

Multe sfaturi se concenteraza pe ideea de a preveni prin alimentatie cele mai variate afectiuni, dar ce nu iau nutritionistii in calcul este ca multi oameni devin atenti la ce mananca abia atunci cand o boala ii inspaimanta. Iata de ce astazi invatam cum sa ne vindecam mancand. Si alimentele pe care ar fi bine sa le eviti cand esti bolnav, pentru a iti scurta perioada de boala si a te face bine mai repede.

Ce alimente sunt interzise cand esti bolnav


- Cafeaua, cu sau fara cofeina este principalul lucru pe care trebuie sa il eviti. Cofeina anuleaza efectul multor remedii naturiste, impiedica depunerea calciului si a vitaminei C, iar din cauza excitatiei nervoase pe care o creeaza, nu lasa nici coprpul sa se ocupe de vindecare in ritmul sau. Cafeaua fara cofeina impeidica si ea repararea si refacerea tesuturilor. Desi este cunoscuta pentru continutul ei de antioxidanti, las-o oamenilor sanatosi.

- Ceai negru, care contine si el cofeina.

- Sarea iodata si rafinata

- nu se folosesc nici un fel de indulcitori, fie ei si farmaceutici, in loc de zahar. Mai degraba foloseste o lingurita de zahar brun daca nu suporti ceaiul altfel. Se poate consuma miere, in schimb.

- Sucurile din comert. Inlocuieste-le cu suc de fructe proaspat stors. Oricum, stiai ca obiceiul de a consuma o singura doza de suc pe zi creste cu 20% sansele de a suferi de diabet de tip 2?

- Ceapa cruda, praz crud, rosii (dar ai voie suc de rosii fiert la foc scazut)

- Painea alba si produse din faina alba, orezul alb, produsele din cereal rafinate (biscuiti, prajituri etc.)

- Apa acidulata, carbogazoasa. Creste aciditatea din organism. Astazi se stie ca pastrand un nivel de aciditate scazut in organism ne putem mentine sanatosi mai mult. 

- Vin si bere. Aciditatea din organism intarzie insanatosirea, iar berea cu atat mai mult, nu este indicata nici cauza hameiului si orzului. Vinul se bea intotdeauana diluat cu apa, cel sec nu este recomandat nici cand esti sanatos. In perioada de boala nu se bea nici un fel de alcool.
  
- E de dorit sa se evite fructele necoapte, crude si fructele cu mutl zahar, precum smochinele, bananele, pepenii

- Carnea cu multe grasimi, in special cea de porc (se consuma pasare si peste slab)

- Orice tip de carne cruda, dar si alimente procesate care contin sange sau au fost preparate cu prea mutl sange. Carnea trebuie gatita întotdeauna foarte bine. Caltabosul de porc si salamurile sunt daunatoare nu doar pentru ca au in compozitie nitriti, nitrati, zahar si alti conservanti, ci si pentru ca au sange in compozitie.

- Branza cu mucegai sau orice tip de branza si cascaval cu miros puternic. Nici macara cele “nobile” sau tip camembert. Si branza topita este interzisa.

- Laptele omogenizat. Se consuma doar lapte pasteurizat. Vara, se evita laptele de vaca, iar iarna cel de oaie. Si carnea de oaie trebuie evitata iarna.


- Produsele din soia, uleiul de soia – desi aparent soia este un aliment sanatos, indicat in tot felul de alimentatii vegetariene, produsele din soia contin adesea mai multe chimicale decat soia propriu-zisa. Pe de alat parte, continutul de fitoestrogeni, din care se formeaza hormoni feminini, poate ingreuna echilibrarea naturala a organismului, fie el masculine sau feminine, in caz de boala.

- Uleiul de rapita – multa lume il prezinta ca pe un miracol pentru sanatate, dar este fals. Rapita este o planta obtinuta prin incrucisari genetie si este daunatoare omului.

- Ulei rafinat si margarina. Se poate consuma unt, in schimb, si ulei de masline.

- Conserve si muraturi

- Iaurturi cu bacterii modificate genetic (din pacate Danone este celebru pentru ca foloseste astfel de bacterii. Desi au existat numeroase referinte la acest lucru, gigantul producator de iaurturi este in continuare primul in preferintele consumatorilor romani.)

- Condimentele iuti, precum ghimbirul, mustarul, ardeiul iute si praful de ardei iute.

- Prajelile şi gratarele, deoarece contin substante nocive. Persoanele care au probleme reumatice sau cu tensiunea arteriala ar trebui sa nu le consume deloc.  

- Persoanele care au probleme circulatorii sau de stomac trebuie sa evite carnea de vita.

- Mancarurile prea reci sau prea fierbinti


Ce sa consumi daca vrei sa te insanatosesti mai repede?


- Produse pe baza de cereale integrale, orez integral, grau spelta, pesmeti wassa integral
- Legume fierte la aburi, fructe bine coapte, avocado, nuci. Perele trebuie consumate fierte. Merele se consuma sub forma de suc, mai bine in combinatie cu suc de sfecla si de morcovi.
- Supe de pasare cu ceapa si radacinoase, condimentate doar cu sare de Hymalaia, nu cu alte condimente sau cuburi de concentrat, care contin cele mai nocive E-uri.
- Branza de vaci, degresata
- Oua fierte (doar dimineata, nu si in timpul zilei, maxim 2 pe zi si maxim 6 pe saptamana), carne slaba fiarta, la cuptor sau la aburi
- Miere, polen crud, laptisor de matca
- Unt (in cantitati mici), ulei de masline, de nuci sau alte uleiuri obtinute prin presare la rece
- Alge de mare, spirulina, probiotice, iaurturi cu bacterii naturale
- Cat mai multa apa plata sau purificata
- O lingurita de bicarbonat alimentar, in caz de arsuri la stomac, urmata de un pahar cu apa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi