Papanasi prajiti. Si in varianta dietetica

Papanasi! Ce alt desert poate fi mai apetisant si mai romanesc de atat? Daca iti plac cei prajiti, mai gustosi, dar te temi ca sunt prea grasi din cauza prajelii, am facut o reteta proteica si iti povestesc mai jos cum. Iar daca nu esti la vreo dieta, foarte bine, pentru ca dau si reteta de papanasi clasica.



Papanasi, varianta proteica, versus reteta clasica

Ingrediente papanasi

300 g branza de vaci, bine scursa
200 g faina (poti inlocui cu faina de migdale sau de in, daca vrei sa faci o reteta proteica)
50 g zahar brun (fara zahar pentru panasi light)
1 pliculet praf de copt
1 pliculet zahar vanilat (optional)
coaja rasa de la 1 lamaie
1 ou

Pentru prajit: 400 ml ulei de floarea soarelui sau ulei de cocos. Stiu ca e foarte scump, si eu m-am indurat greu s ama despart de toata cantitatea, dar... silueta cere sacrificii! De ce este uleiul de cocos bun pentru silueta, poti sa afli din articolul Despre uleiul de cocos. Ca sa nu te tin aici. Dar partea si mai faina e ca uleiul de cocos da un gust mult mai placut, exotic si delicat, panasilor nostri.

Pentru servit
Dulceata (la papanasi light: dulceata fara zahar, se gaheste in comert) de capsuni sau/si de cirese
smantana pentru servit (la papanasi light: smantana degresata)

Mod de preparare papanasi
Intr-un castron mare, se pun branzica de vaci, oul (albus si galbenus) faina, coaja rasa de lamaie, zaharul, daca este cazul. Separat, se cern faina cu praful de copt si se adauga in amestecul de branzica. Se framanta la inceput cu o furculita, apoi se poate lua cu mana.


Rezulta un aluat fin si moale, pe care il luam si il intindem pe o suprafata pudrata cu faina.


Decupam cu gura unui pahar gogosi mari, in mojlocul carora facem noi gauri, mai mici, pentru a obtine centrul papanasilor.


Incingem uleiul de floarea soarelui sau il topim pe cel de cocos. Arata ca o zapada care se dezgheata si miroase apetisant!... Nu spun marca, astept sa ma caute si sa ma intrebe ei :)


Iar acum e foarte simplu, punem cate un papanas la prajit si strecuram printre gogosi si bilutele din mijloc.


Ii intoarcem si pe partea cealalata. Iar apoi ii vom scoate pe servetele, sa se scurga de grasime. Papanasii absorb mult ulei.


Ii servim decorati cu smantana dulce si cu dulceata, dupa plac. Deliciosi!




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi