Reteta de eclere de casa, cu aluat choux


Reteta de eclere pe care v-o dau astazi se poate face foarte usor acasa. Am constatat dupa cateva exersari cu nu ai nevoie de mai mult de trei-patru "sedinte" repetate ca sa devii un adevarat maestru in eclere fragede, usor parfumate si... calde. Si mai ales in aluatul de choux, cu care poti face o serie de aperitive delicioase, dulci sau sarate.


Cea mai mare provocare, cred eu, este sa obtii aluatul de eclere, cel care iese asa pufos, usor crocant pe afara, dar gol pe dinauntru, parca special pentru a fi umplut cu cele mai apetisante ingrediente. Este cunoscut ca aluat de choux sau gogosi choux. (Vei găsi secretele prepararii unui aluat de eclere bun la punctul 3 al rețetei, mai jos.)

Eclerele mele seamana de altfel cu un choux a la creme, pentru ca am pus in ele si frisca, ceea ce le face sa para mai fragede. Unii vor comenta cu privire la aceasta inovatie, dar mie imi plac si, in plus, asta demosntreaza ca nu am copiat reteta altcuiva. (Ai sa vezi ca a fost o idee buna, daca le mananci proaspete, eclerele cu frisca se topesc in gura la propriu. Dar daca le lasi la frigider o zi vor semana mai mult cu eclerele de cofetarie asa cum le stii... Logic, si ei le lasa la rece pana ni le vand noua).

Altfel, înainte de a te apuca de gătit, mai pregateste un poș de patiserie și un dui sau doua pungi de plastic pentru a face gogoșelele de aluat pe tava tapetata cu hârtie. Acum, uita-te un pic la imaginile de mai jos, iar dupa ce iti fac pofta suficient, hai la treaba, cu curaj!



Reteta eclere de casa


Ingrediente pentru aluat de eclere:

  • 250 ml apa
  • 100 g unt
  • 4 oua mici (IMPORTANT: sau 3 oua mari)
  • 150 g faina (echivalentul unei cani medii)
  • Un praf de sare


Ingrediente pentru crema de vanilie (umplutura eclere)

  • 3 oua
  • 6 linguri zahar brun
  • 50 g unt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esente, dupa gust, pentru aroma, sau o pastaie de vanilie este cu atat mai buna
  • 4 linguri faina
  • 400 ml lapte

Ingrediente pentru glazura

  • 1 ciocolata cu lapte, rupta bucati
  • 100 g unt

Pentru frisca

  • 1 plic praf frisca
  • Lapte, in cantitatea recomandata pe plicul cumparat


Mod de preparare al aluatului de eclere:
1. Se pune apa într-o cratita și se adaugă în ea untul, apoi se da pe foc. Se amestecă din când în când. Când apa începe sa fiarba, după aproximativ 1-2 minute, se adaugă toată făina și se amestecă cu telul până la încorporare și se mai lasă pe foc cca 30 secunde. Când aluatul începe să se dezlipească de pe fundul și extremitățile cratiței, dar are consistența unui piure, se dă de pe foc și se lasă la racit 10 minute. 



2. Se pregateste vasul de mixer. Dupa ce s-a racit, aluatul se pune in vas si se da drumul la mixer, la viteza mica. Se adauga in aluat cate un ou, pe rand, se lasa sa se incorporeze, apoi se adauga alt ou. Aluatul va avea acum o textura fina, ca de maioneza.



3. Un aluat choux bine facut mai are cateva secrete: cuptorul trebuie sa fie bine incalzit in prealabil. Se preincalzeste la maxim. Pregateste o tava tapetata cu hartie de copt. Pune aluatul intr-un poș, iar apoi formeaza eclere, lasand spatiu intre ele (gandeste-te ca isi vor dubla dimensiunile cand se vor umfla). 



Se lasa la cuptor pentru circa 30 minute (poti intoarce tava dupa primul sfert de ora, daca stii ca ai un cuptor mai cu diferente de temperatura, dar misca-te repede, sa nu se lase aluatul). Dupa 20 minute, gogoselele se inteapa cu o scobitoare sau un ac.  Se mai lasa urmatoarele 10 minute tot in cuptor, la foc mediu. NU se mai lasa atunci cand aluatul este crocant, usor rumen la suprafata. De altfel, vei vedea si pe fundul eclerelor, care poate deveni maroniu daca s-au "aprins" cam tare.



Prepararea cremelor

 

Umplutura de vanilie. Se pun intr-o cratita adanca ouale (albusurile si galbenusurile), faina, zaharul, zaharul vanilat si esentele (sau continutul pastaii de vanilie – se taie pastaia in doua si se razuiesc cu cutitul semintele si miezul). Se amesteca cu un tel, inainte de a le pune pe foc, pana la omogenizare. Se pun la foc mic si se adauga treptat laptele, amestecand continuu, pana cand crema se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat se ia de pe foc, se lasa 5 minute la racit, dupa care se adauga untul si se amesteca. 

Frisca. Se face conform indicatiilor de pe plic. Poti pune cu 50 ml mai putin lapte decat in recomandarile producatorului pentru a obtine o frisca mai consistenta.

Glazura de ciocolata. Se face ultima. Se topeste ciocolata intr-un ibric, impreuna cu untul, amestecand continuu, pana obtinem o cicolata moale, care curge.

Un ecler, doua eclere... 

Se taie fiecare ecler pe mijloc, se pune crema de umplutura intr-un dui de patiserie (sau intr-o punga, careia ii tai un colt) si se umplu cu ea choux-urile. Se adauga in eclere si frisca dupa plac si se decoreaza cu ciocolata. 








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi