Nucsoara - beneficii pentru sanatate

Nucsoara este un condiment minunat, ce poate fi folosit atat la mancaruri sarate, cat si la deserturi, avand efecte benefice si asupra sanatatii. Iata in cate feluri te ajuta nucsoara.



Nucsoara este un condiment popular cu o lista lunga de beneficii pentru sanatate asociate, inclusiv capacitatea de a calma durerea sau de a preintampina indigestiile. Nucsoara poate sa consolideze functia cognitiva, ajuta la detoxifierea organismului, stimuleaza sanatatea pielii, atenueaza problemele gurii (halena), ajuta in caz de insomnii, creste funcția sistemului imunitar, are capacitatea de a imbunatati circulația sanguina si chiar, zic unele studii, de a preveni leucemia.

Nucsoara pe care multi o confunda cu un fruct este de fapt samanta unui arbore vesnic verde, denumit stiintific Myristica fragrans. Este un condiment delicat la gust, usor dulce, utilizat pe scara larga in bucatariile din intreaga lume, din Asia si pana in Vest. Ea este considerata si un medicament, gratie efectelor sale benefice asupra organismului. Uleiurile esentiale din extract nucsoara sunt extrem de benefice pentru sanatate si sunt frecvent utilizate în medicina alternativa.

Nucsoara, folosita chiar si cu moderatie in diverse feluri de mancare, poate avea impact asupra sanatatii intr-o varietate de moduri, in principal daorita continutului sau nutritiv de vitamine, minerale si compusi organici cu uleiuri esentiale. Aceste componente benefice includ fibre alimentare, mangan, tiamina, vitamina B6, acid folic, magneziu si cupru.

Beneficiile aduse de nucsoara

Ajuta digestia: nucsoara rasa sau pisata isi pastreaza continutul de fibre, iar aceasta ajuta procesul digestiv. De asemenea, nucsoara stimuleaza secretia de sucuri gastrice, care faciliteaza procesul digestive, si reduce posbilitatea constipatiei sau disconfortul dat de aceasta si de alte probleme intestinale.

Are efect analgezic: una dintre componentele nucsoarei este un compus similar cu mentolul, care poate alina in mod natural durerile. Prin adaugarea de nucsoara ca si condiment la gatit poti, prin urmare, sa reduci reduce durerile associate cu rani, leziuni sau chiar si ce aprovocata de inflamatii cronice precum artrita.

Insomnii: nucsoara a fost recomandata mult timp ca un remediu pentru insomnii. Un varf de cutit de nucsoara in lapte cald, seara, calmeaza si induce somnul. Nucsoara are si un continut ridicat de magneziu, un mineral esential pentru organism, care reduce tensiunea nervoasa si chiar stimuleaza eliberarea de serotonina. Serotonina este transformata de creier in melatonina, un hormone care induce somnul si calmeaza starile de agitatie nocturne. Nucsoara are, de asemenea, oligoelemente cu efect narcotic.

Detoxifica organismul: Nucsoara actioneaza ca un tonic in mai multe moduri si astfel stimuleaza starea generala de sanatate a corpului. Ea ajuta ficatul si rinichii, la nivelul carora se depoziteaza in organism multe dintre toxinele preluate din mediul inconjurator sau alimentatie, sa le elimine. Nucsoara curata literalmente aceste organe de toate toxinele provenite din alcool, droguri, poluare, alimente sau toxine organice naturale. Mai mult, ingredientele active din nucșoara sunt de ajutor in dizolvarea pietrelor la rinichi si cresc eficienta cu care lucreaza rinichii si ficatul.

Sustine creierul: unul dintre cele mai puțin cunoscute beneficiile utilizarii nucsoarei in orice dieta este ca, prin diferitele componente de ulei esential (myristicin si macelignan), ea reduce degradarea cailor neuronale. Astfel stimuleaza functia cognitiva si reduce riscul de dementa sau Alzheimer.

De ajutor in problemele gurii: in medicina traditionala, nucsoara este considerata unul dintre cele mai eficiente condimente atunci cand e vorba de sanatatea orală. Componentele antibacteriene active ale nucsoarei te ajuta sa lupti cu halitoza (mirosul neplacut al gurii). Nucsoara ucide bacteriile care cauzeaza mirosul neplacut si, în general, stimulează imunitatea gingiilor. Se poate folosi in apele de gura naturale sau facute de casa.

Preventia leucemiei: una dintre calitatile mai putin cunoscute ale nucsoarei este utpotentialul ei de a lupta impotriva celulelor canceroase. Studiile au aratat ca un anumit compus din nucsoara poate induce de fapt moartea celulară (apoptoza) celulelor de leucemie, oprind astfel răspandirea si metastaza acestui soi teribil de cancer care afecteaza de obicei copii.

Ajuta pielea: desi mecanismul exact nu este pe deplin inteles, unele produse de casa pentru ingrijirea pielii preparate utilizeaza si nucsoara. Cel mai frecvent, nucsoara se aplica sub forma de pasta, obtinuta din pudra de nucsoara amestecata cu apa sau miere, pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si iritatiilor pielii, la hidratare și netezire, precum și pentru a trata urmele lasate de varicela, furuncule si acnee.
Alte beneficii: continutul de minerale din nucsoara o face valoroasa in ceea ce priveste menținerea unei bune tensiuni arteriale. Potasiul este un vasodilatator, care relaxeaza vasele sanguine, reducand astfel tensiunea arteriala si ajutand la scaderea presiunii asupra sistemului cardiovascular. In plus, faciliteaza absorbtia substanțelor nutritive din alimente, ceea digestie si proces eficient și rapid. Calciul din nucsoara poate ajuta la starea de sanatate a oaselor, contribuind la repararea si cresterea acestora sau ameliorand simptomele de osteoporoza. Nu in ultimul rand, continutul de fier poate stimula numărul de celule roșii din sânge și reduce sansele de a dezvolta simptome de deficit de fier, de asemenea, cunoscut sub numele de anemie.

Avertisment: nucsoara consumata in exces poate duce la intoxicatie accidental. Consumul excesiv poate avea efecte psihotrope, halucinante sau efecte narcotice. Unele persoane au incercat sa repete aceste efecte in scop recreational, dar din pacate consumul unei cantitati mari de nucsoara poate complica serios procesele organismului, deoarece este un condiment puternic. Folositi-o in cantitati normale. Consumul prea mare de nucsoara poate duce la convulsii, palpitatii cardiace neregulate si varsaturi.

Ca intotdeauna, secretul este echilibrul. Atunci cand este utilizata doar ca si condiment, ea aduce beneficii evidente pentru sanatate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi