Retete simple cu cartofi noi

Cartofi noi! In sfarsit, e vremea lor! Tarabele sunt pline de tuberculi micuti, rotunjori si galbui, cu coaja subtire, care iti fac cu ochiul si te invita la masa. Pielea lor frageda promite sa ti se topeasca in gura si te imbie sa ii cumperi. Si o faci, pentru ca nu ai de ce sa te gandesti (inca) la maturitatea pamantie pe care toamna le-o va aduce intr-un final.... Dar acum, cum ii gatesti?




Si daca inca nu te-ai hotarat sa cumperi cartofi noi, iata cateva informatii mai practice si sanatoase: cartofii noi sunt plini de vitamine și minerale - vitamina C, vitamina B6, cupru, potasiu, mangan. Ar trebui gatiti in cateva zile de la recoltare, deoarece se deshidratează rapid


Din cauza ca este bogat in amidon, cartoful este adesea dat deoparte de pe masa celor ce tin diete. Pacat, pentru ca această leguma e bogata in proteine, ceea ce o face ideala pentru toate regimurile, inclusiv vegetariene. E drept ca daca gatesti cartofii prin prajire, vei creste indicele glicemic si numarul de grasimi al portiei tale de cartofi. Dar daca uleiul folosit la prajire este proaspat, cartofii sunt bine scursi si condimentati cu rozmarin si verdeturi, orice persoana sanatoasă ii poate consuma fara griji, mai ales dacă nu ii combina cu carne sau grsimi animale in cadrul aceleiasi mese. Altfel, fierti, copti sau in omlete cartofii noi reprezinta o hrana consistenta si nutritiva. 

Spala cartofii bine si freaca-i eventual de resturi si bubite, razuindu-i cu un cutit. Gateste-i si mananca-i cu tot cu coaja - are vitamine.

Tortilla de patatas - omleta cu cartofi noi


Spala si usuca bine cartofii noi. Taie-i cuburi, apoi prajeste-i intr-o tigaie cu ulei, incins. Bate 3-4 oua intr-un castron, amestecandu-le cu busuioc, oregano, sare si piper. Scoate cartofii cu o paleta cu gauri si pune-i in alta tigaie, curata, non-aderenta. 

Salata cu cartofi noi si germeni de ridichi

Cea mai dietetica reteta cu putinta - cartofii pot fi fierti, simplu, in apa cu sare. Mai pui si niste seminte, sfecla rosie taiata subtire (sau iei la punga), ca sa fie crocanta, apoi stropesti cu ulei si otet de mere si gata salata. 

Cartofi noi cu ciuperci si germeni de ridichi

O farfurie tricolora, in care pui cartofi noi fierti cu sare, ciupercute trase la tigaie cu unt si usturoi, plus germeni de ridichi rosii, picanti la gust.

Cartofi prajiti cu rozmarin

Cartofi noi in coaja, taiati in patru, presarati cu rozmarin si sare. Nimic mai usor, nu-i asa? Delicios!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi