Alge Kelp, cum se gatesc

Algele Kelp sunt alge marine brune, care se gasesc la pungi, sub forma deshidratata. Despre proprietatile nutritive si terapeutice ale algelor, cum sa gatesti in spirit raw-vegan alge Kelp cu taietei de orez, plus gusturi cu care se pot combina algele.

In magazinele noastre, vei gasi alge (nu doar Kelp) sub forma uscata, iar in functie de marca le poti cumpara chiar la un pret destul de bun ca sa merite macar incercarea de a le gusta. (La Plafar, intr-un mall bucurestean, erau in jur de 4 lei cele din imaginea de mai jos).


Date fiind proprietatile algelor, multa lume este tentata sa le consume in mancare, inspirata de preparatele asiatice. Unele persoane incearca o data alge (Kelp sau de alte feluri), dar sunt dezamagite de gust. Adesea, acest lucru se intampla din cauza ca nu au clatit alegele cum trebuie sau nu le-au preparat intr-o combinatie suficient de apetisanta.

Daca le gatesti ca mine si iti plac, este foarte bine. Daca nu iti plac, dar vrei sa beneficieze totusi de proprietile benefice ale algelor, poti alege forma "incapsulata". Suplimentele alimentare cu alge pot reprezenta o varianta la fel de sanatoasa, dar parca mult mai placut este sa mancam decat sa luam pastile, nu-i asa?

Beneficiile algelor marine pentru sanatate

Bogate in  antioxidanti si fitonutrienti, algele sunt o sursa buna si de proteine valoroase (contin o serie de aminoacizi complecsi), de calciu (pot contine de 5 pana la 20 de ori mai mult calciu decat laptele), vitamine A, B, C si E si acizi grasi omega 3. De aceea, sunt foarte apreciate in alimentatia raw vegana, unde se dovedesc un aliment complet, care nu necesita preparare termica.

Algele au fost folosite din cele mai vechi timpuri nu doar in mancare, ci si in tratatmente de tot felul. Fie ca sunt consumate sau utilizate extern, au proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, au efecte anticancer, protejeaza de bolile cardiovasculare, prin efectul lor de curatare a arterelor, regelaza activitatea tiroidei gratie aportului natural de iod.


Cum se gatesc algele

Probabil ai mai auzit ca prepararea mancarurilor la temperaturi ridicate distruge enzimele benefice din alimente. Ce sunt acelea enzime si de ce sunt ele necesare pentru o vitalitate si un tonus mai bun citeste aici si aici.

Algele deshidratate trebuie lasate la inumiat in apa timp de 30 de minute, pentru a le readuce la viata. Uscate, algele Kelp sunt negre, dar dupa hidratare revin la culoarea lor verzuie din stare proaspata. Dupa 30 de minute, algele trebuie clatite bine, in trei randuri de apa. Eu le pun intr-un bol cu gauri (sita) si las apa rece sa curga peste ele, clatind cu o mana pentru a limpezi bine, pana simt ca nu mai au miros de mare si nu mai sunt usor cleioase, ca la inceput.

Algele rehidratate se pot folosi ca atare in salate, amestecate cu ulei, otet, sos de soia, usturoi, ceapa, ghimbir. Se combina foarte bine cu susan, orez, taietei de orez, soia, branzeturi (am incercat cu parmezan, care aproape acopera gustul de alge), dar si cu maioneza, pentru cai care nu tin neaparat o dieta raw vegan sau care o tin in proportii variabile.

Reteta mea de alge Kelp

Salata cu alge si taitei de orez

Taitei de orez: Cum prepari taitei de orez pentru a fi considerate raw vegan
Incalzesti apa la maxim 40 grade, stingi focul si pui taietii de orez in apa. Adauga sare. Scoate taiteii dupa 10 minute, dupa ce s-au umflat, si scurge-i bine de apa.

Alge: Prepara algele Kelp ca mai sus: pune-le in apa rece si lasa-le 30 minute sa se rehidrateze si sa se activeze enzimele benefice din ele. Clateste-le bine.

Seminte de floarea-soarelui (sau susan): Pune si semintele in apa rece, pentru a se inmuia, tot 30 minute. Scurge-le de apa.

Adauga otet (de orez daca ai, daca nu e bun si otet de mere), ulei, usturoi tocat marunt. Poti utiliza in loc de usturoi parmezan. Amesteca toate ingredientele.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi