Salata Coleslaw

Salata Coleslaw este una dintre cele mai simple, dar gustoase salate pe care le poti face indiferent de sezon. Ingredientele accesibile si viteza cu care poate fi preparata o fac regina bucatariei de vara.


Imi place la nebunie salata Coleslaw de la KFC (bine, nu doar salata), dar imi place si sa mananc sanatos, asa ca las tentatiile fast food-ului doar pentru weekenduri. Si cum azi e luni, iar lunea ne apucam cu totii de cantare, centrimetre si farfurii, hadeti sa vedem ce iese, mai sanatos, acasa.


Imediat va invat sa faceti rapid aceasta salata gustoasa, proaspata, dulce-acrisoara, racoritoare, care merge perfect la orice fel de carne trasa la tigaie.  (Aici am servit-o ca garnitura la niste piept de pui cu ardei gras, la tigaie.)



Ingrediente pentru 4 portii
  • 1/4 varza mica
  • 2 morcovi
  • 1 mar verde (daca e galben si usor dulce e si mai bine)
  • 4 linguri iaurt slab sau smantana slaba
  • o vinegreta de otet de mere, ulei de floarea-soarelui, foarte putina sare si piper
Se toaca fin varza, iar marul si morcovul se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se amesteca cu vinegreta, apoi se adauga iaurtul si se omogenizeaza.

Scurt istoric si variante de salata Coleslaw
La noi, am intalnit bucatari care pun in salata Coleslaw, pe langa morcovi, si mere, ceapa sau telina. Unii renunta la mere (dar dupa mine fara mere nu se mai numeste salata Coleslaw, deoarece isi pierde dulceata specifica).

Pe plan international, exista mai multe variante ale retetei, care includ ingrediente cum ar fi varza rosie, ardei, ceapa, cascaval ras, ananas, mere, la care se adauga un sos de maioneza sau smantana grasa. Unele  tipuri de Coleslaw sunt condimentate cu semințe de telina sau frunze de telina. 

Varza, ingredientul de baza, poate fi tocata fin sau taiata in benzi late sau chiar in patrate mici.  Alte variante includ chiar si broccoli, tocat crud, in loc de varza. Smantana, iaurtul, kefirul, lapte batut sunt, de asemenea, adăugiri populare. Salata Coleslaw ca cea de la KFC este cel mai frecvent intalnita in sudul Statelor Unite.

Exista o reteta traditionala in Germania - Krautsalat - dar e facuta doar din varza taiata fin, in care se adauga doar uneori ceapa tocata si mere rase. Este marinata cu otet si ulei.

In Italia, in salata de varza se pune ardei gras si costita prajita. In Anglia, salata Coleslaw contine invariabil morcovi si ceapa rosie, iar unele variatii pot include nuci tocate si stafide.

Ca sa iti iasa o salata Coleslaw cat mai asemenatoare cu cea de la KFC, un truc important este  sa stropesti varza cu otet  de mere si miere inainte de a adauga sosul alb (iaurt sau smantana slaba).Poate fi servita ca garnitura atat la feluri cu carne prajita sau fripta pe gratar, cat si la sendvisuri, bugeri, hot dog-i. Se potriveste de asemenea si cu preparate vegetariene precum cartofii prajiti sau salata de cartofi, preparate cu tofu si soia.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi