Piept de pui in crusta Panko, cu sos alb aromat

Pieptul de pui este, pentru multi, prea fad. Dar reteta de mai jos mai are doua secrete care ii vor da o aroma inconfundabila.




E un fel de mancare usor de facut, care se pregateste repede. Il poti servi cu orice garnitura de legume sau simplu, doar cu salata ori muraturi.

Puiul este dat prin faina, ou si printr-o crusta crocanta si aromata, care reprezinta si secretul acestei retete. Ce este acest "Panko", ce se ascunde sub sosul alb? O crusta de pesmet cu cascaval si coaja de lamaie prin care vei da pieptul de pui,  apoi il vei praji. Crusta ii da o aroma incredibila si se potriveste de minune cu sosul.

Sosul ab (picant, daca se adauga si ardei iute tocat) se adauga la final, inainte de servire.

Pentru pieptul de pui in crusta

  • 2 buc piept de pui taiat dupa plac
  • 2 oua mari
  • 100 g faina
  • 200 g pesmet 
  • 100 g branza uscata rasa (parmezan)
  • coaja de la 1/2 lamaie, rasa
  • ulei pentru prajit 
  • sare

Se sparg ouale si se bat intr-un castron. In alt castron se pune faina, iar in cel de-al treilea se amesteca branza rasa, pesmetul si coaja de lamaie.
Se taie pieptul de pui, se spala si se da cu sare. Se trece intai prin faina, apoi prin ou batut si la final prin crusta de pesmet aromat. Se prajeste pe ambele parti sau in baie de ulei, apoi se scoate si se scurge bine de ulei.

Sos alb pentru pui

  • 1/4 pachet unt
  • 2-4 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri vin alb
  • 150 ml smantana pentru gatit
  • coaja de la 1 lamaie
  • sucul de la 1 lamaie
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper negru
  • condimente dupa gust (ardei iute)

1. Sosul de lamaie este destul de usor de facut, daca esti destul de atent(a) sa nu se arda faina cand se adauga in unt. Tot ce trebuie să faci este sa topesti untul intr-o tigaie si sa adaugi in ea ustuoriul tocat. Se lasa cca 30 secunde, pana ce usturoiul isi imprastie aroma, se adauga faina in ploaie, apoi se amesteca bine si repede, pentru alte cca 30 de secunde, cu o lingura de lemn, astfel  incat faina sa nu faca cocoloase. 
2. Se adauga vinul alb și smantana, se fierbe pana se ingroasa si se adauga la final coaja, sucul de lamaie si condimente (de exemplu, ardei iute tocat), dupa plac.  
(Se pot adauga in sos si ciuperci, calite separat intr-un pic de unt.  Vei obtine un sos absolut perfect de lamaie, cremos care are un gust uimitor peste pui. Se poate servi presarat cu verdeata - patrunjel, menta sau busuioc. Daca mai faci si un piure alaturi... chiar ca vei avea parte numai de aprcieri.)
PS: Daca iti place ce a iesit, scrie-mi si mie ce reactie a avut familia ta cand ai gatit pui cu sos de lamaie dupa reteta de mai sus.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi